ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγουρέλαιο – Πρωτόλαδο. Ο Βασιλιάς των Λαδιών

Αγουρέλαιο. Είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που προέρχεται από άγουρες πράσινες ελιές!

agourelaioΕίναι λάδι που παράγετε σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, περίπου στο 60-70% και διαφέρει στην γεύση από το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο επειδή είναι λίγο πιο πικρό και με μια πιο φρουκτώδη γεύση. Περιέχει, όμως, όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, τα μέταλλα και τις διάσημες πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
Δεν διατηρεί για πάντα την ιδιότητα του, για αυτό και δεν μπορείτε να το βρείτε όλο τον χρόνο.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι, ότι μετά το τέλος Απριλίου δεν υπάρχει πια.
Καλό θα ήταν όταν το αγοράζετε από παραγωγό να του ζητάτε να το βάζει στο δοχείο κατευθείαν από το εργοστάσιο, να μην το αποθηκεύει, δηλαδή, για να κατασταλάξει ή να μην το περνάει από φίλτρα πριν το συσκευάσει. Αυτό, βέβαια, θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μετά από λίγο χρόνο ένα ίζημα (μούρια) στον πάτο του δοχείου, το οποίο είναι ΦΥΣΙΚΟ κατάλοιπο του ελαιολάδου και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.
Το αντίθετο μάλιστα, είναι η εγγύηση ότι τρώτε φρέσκο λάδι…
Πάντως, όπως και να έχει,  είναι για εμένα ό,τι το καλύτερο, και από αυτό τρώμε και εμείς οι παραγωγοί στο σπίτι μας, μέχρι να γίνει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα!

Το φάρμακο του μέλλοντος φαίνεται πως δεν παρασκευάζεται σε κάποιο φαρμακευτικό εργαστήριο αλλά βρίσκεται ήδη σε αφθονία στη φύση.
Ή περίπου στη φύση. Το φάρμακο αυτό δεν είναι άλλο, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου, από το ελαιόλαδο.
Βασιζόμενοι στις αναφορές για τις φαρμακευτικές δράσεις του λαδιού (αγουρέλαιο) στην αρχαία Ελλάδα από τον Διοσκουρίδη, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο διαθέτει και αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Αυτό οφείλεται στην ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία έχει αρκετά ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, όπως και τα φάρμακα και στην ουσία ελαιασίνη, που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου.

Κατέληξαν, επίσης, ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι της κορωνέικης ελιάς είναι αρκετά υψηλή, αλλά και ότι η ποσότητα των ουσιών αυτών στο ελληνικό λάδι είναι πολύ υψηλότερη και από τον παγκόσμιο μέσο όρο

πηγή: http://oliveoil.homedns.org/oliveoil-types

ΟΙΚΟ-ΙΑΣΙΣ: Το αγουρέλαιο σώζει την καρδιά
http://oiko-iasis.blogspot.com/

Με τιμές, που αθροιστικά για τις δυο ουσίες αγγίζουν τα 700 mg ανά κιλό λαδιού, το καλό λάδι  της Μεσσηνίας εμφανίζει έως και 5 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα συνήθη καλής ποιότητας έξτρα παρθένα

ktima-xatzioannidi: Αγουρέλαιο: Το πιο μυθικό είδος των ελαιολάδων!
http://ktima-xatzioannidi.blogspot.com/

Η πρώιμη πικράδα του, η φρέσκια ευωδιά του, ο έντονα διακριτός γευστικός χαρακτήρας του, η μικρή παραγωγή του και η …ελάχιστη παραμονή του στα ράφια, κατατάσσουν το αγουρέλαιο στο πιο «μυθικό είδος» της μεγάλης

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό για πολλές παθήσεις το αγουρέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης το θεωρούσε ευεργετικό για περισσότερες από 60 ασθένειες. Η σύγχρονη Ιατρική

Το Αγουρέλαιο « The Olive Oil Whispers
http://projectatim.wordpress.com/

Το Αγουρέλαιο, ή ακόμα καλύτερα το Πρωτόλαδο. Ο Βασιλιάς των Λαδιών! Το αγουρέλαιο είναι ένα λάδι ανωτάτης θρεπτικής αλλά και βιολογικής αξίας μιας και η οξύτητα του σε ελαϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό οξύ) δεν

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΒΗΜΑ: Με το αγουρέλαιο της Μεσσηνίας δεν …
http://messiniakovima.blogspot.com/

Με το αγουρέλαιο της Μεσσηνίας δεν αρρωσταίνεις ποτέ! Μπορεί να είναι υπερβολική η διαπίστωση μας, ωστόσο αποδεικνύεται επιστημονικά ότι το καλό μεσσηνιακό αγουρέλαιο είναι ασπίδα προστασίας της υγείας μας.

Αγουρέλαιο – Το «φάρμακο του μέλλοντος» – Ελαιόλαδο
http://www.28910.gr/

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο διαθέτει και αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

‘Ελιον: Τι είναι τελικά το αγουρέλαιο;
http://elaioladoargolida.blogspot.com/

Το αγουρέλαιο σημαίνει στην κυριολεξία “ανώριμο λάδι”. Ορισμένες φορές το αποκαλούν και “πρωτόλαδο”. Ο λόγος είναι απλός: πρόκειται για το λάδι που βγαίνει από το ελαιοτριβείο με τις πρώτες ελιές της σοδειάς, ελιές δηλαδή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *