Βότανα-Υγεία

Βαλεριάνα – Ιδιότητες και παρενέργειες

Βαλεριάνα - Ιδιότητες και παρενέργειες

Βαλεριάνα. Η ρίζα της βαλεριάνας αναφέρεται συχνά ως «Valium της φύσης». Στην πραγματικότητα, αυτό το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για τη βελτίωση του ύπνου.

Το Valeriana officinalis , κοινώς γνωστό ως valerian, είναι ένα βότανο που προέρχεται από την Ασία και την Ευρώπη. Τώρα καλλιεργείται επίσης στις ΗΠΑ, στην Κίνα και σε άλλες χώρες.

Πέραν των θεραπευτικών χρήσεων της, η βαλεριάνα χρησιμοποιείται και για καλλωπιστικούς λόγους λόγω των όμορφων ανθών της και της αντοχής της σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Η άνθιση της  διαρκεί από το Μάιο έως τον Αύγουστο. Οι ανθισμένες κορυφές συλλέγονται το καλοκαίρι, ενώ η ρίζα συλλέγεται το φθινόπωρο από Σεπτέμβριο μέχρι Οκτώβριο.

Λουλούδια από το φυτό βαλεριάνας χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν άρωμα πριν από αιώνες και το τμήμα ρίζας χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Σε αντίθεση με τα απαλά αρωματικά άνθη της, η ρίζα βαλεριάνας έχει πολύ έντονη, γήινη οσμή λόγω των πτητικών ελαίων και άλλων ενώσεων που είναι υπεύθυνες για τα ηρεμιστικά της αποτελέσματα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το όνομα «valerian» προέρχεται από το λατινικό ρήμα valere , που σημαίνει «να είσαι δυνατός» ή «να είσαι υγιής». Το εκχύλισμα ρίζας βαλεριάνας διατίθεται ως συμπλήρωμα σε κάψουλα ή σε υγρή μορφή. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως τσάι. Η γεύση της είναι έντονη, ξηρή και ελαφρώς πικρή.

Πώς λειτουργεί η βαλεριάνα

Η ρίζα βαλεριάνας περιέχει έναν αριθμό ενώσεων που μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο και να μειώσουν το άγχος. Αυτά περιλαμβάνουν το βαλερενικό οξύ, το ισοβαλερικό οξύ και μια ποικιλία αντιοξειδωτικών. Αλληλοεπιδρά με το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), ένα χημικό αγγελιοφόρο που βοηθά στη ρύθμιση των νευρικών παλμών στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα GABA που σχετίζονται με το οξύ και το χρόνιο στρες συνδέονται με το άγχος και τον χαμηλής ποιότητας ύπνο.

Το βαλερενικό οξύ έχει βρεθεί ότι αναστέλλει τη διάσπαση του GABA στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα συναισθήματα ηρεμίας.  Η ρίζα της βαλεριάνας περιέχει επίσης τα αντιοξειδωτικά εσπεριδίνη και λιναρίνη, τα οποία φαίνεται να έχουν καταπραϋντικές και βελτιωτικές ιδιότητες στον ύπνο.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν αϋπνία, που σημαίνει ότι έχουν δυσκολία να κοιμηθούν. Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη ρίζας βαλεριάνας μπορεί να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθούμε και να βελτιώσει την ποιότητα και την ποσότητα του. Σε μια  μελέτη 27 νέων και μεσηλίκων ενηλίκων με δυσκολίες ύπνου, 24 άτομα ανέφεραν καλύτερο ύπνο και 12 από αυτούς ανέφεραν «τέλειο ύπνο» μετά τη λήψη ρίζας βαλεριάνας.

Ο βαθύς ύπνος, είναι σημαντικός για την επαναφόρτιση του σώματός μας, ώστε να ξυπνάμε ξεκούραστοι και ενεργητικοί. Μια μελέτη σε ενήλικες με αϋπνία διαπίστωσε ότι μία δόση βαλεριάνας τους επέτρεψε να επιτύχουν βαθύ ύπνο 36% πιο γρήγορα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ρίζα βαλεριάνας μπορεί να προσφέρει οφέλη για:

Εμμηνόπαυση: Μία μελέτη σε γυναίκες με εμμηνόπαυση διαπίστωσε μειώσεις της συχνότητας των εξάψεων κατά τη διάρκεια οκτώ εβδομάδων θεραπείας με βαλεριάνα.

Εμμηνορροϊκά προβλήματα: Γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ή επώδυνη εμμηνόρροια μπορεί να ανακουφιστούν με τη χρήση βαλεριάνας.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Μια μελέτη οκτώ εβδομάδων σε άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών βελτίωσε τα συμπτώματα και μείωσε την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας .

Νόσος του Πάρκινσον: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία ποντικών με νόσο του Πάρκινσον με εκχύλισμα βαλεριάνας οδήγησε σε καλύτερη συμπεριφορά, μείωση της φλεγμονής και αύξηση των επιπέδων αντιοξειδωτικών.

Αρνητικές επιπτώσεις

Σε αντίθεση με πολλά φάρμακα κατά του άγχους ή του ύπνου, η βαλεριάνα δεν φαίνεται να προκαλεί προβλήματα εξάρτησης ή συμπτώματα στέρησης εάν διακοπεί.

Αν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ασυνήθιστες, η βαλεριάνα έχει αναφερθεί ότι προκαλεί πονοκεφάλους, πόνο στο στομάχι και ζάλη σε μερικές περιπτώσεις. Κατά ειρωνικό τρόπο, έχει αναφερθεί ακόμη και αϋπνία, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν βαλεριάνα χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή δεν έχουν αξιολογηθεί οι πιθανοί κίνδυνοι για αυτές τις ομάδες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά ή τα φάρμακα κατά του άγχους, τα βότανα και άλλα συμπληρώματα δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται με βαλεριάνα, διότι μπορεί να αυξήσει τις καταθλιπτικές τους επιδράσεις.

Αποφεύγετε τη χρήση της βαλεριάνας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μεγάλες δόσεις προκαλούν κακοδιαθεσία. Η χρήση της πρέπει να γίνεται για µία εβδομάδα µόνο, µε διάλειμμα στη συνέχεια δύο-τριών εβδομάδων.

Εάν έχετε ηπατική νόσο ή άλλη σοβαρή ιατρική πάθηση, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν είναι ασφαλές να πάρετε βαλεριάνα. Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *