DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTS

Βαλσαμόλαδο – Πως να το φτιάξουμε

Βαλσαμόλαδο ή σπαθόχορτο

Βαλσαμόλαδο: Πως να το φτιάξουμε

Βάλσαμο, υπερικόν, σπαθόχορτο, βαλσαμόχορτο (υπερικον) , χόρτο του Αγίου Ιωάννη είναι οι ονομασίες που συναντάμε το ταπεινό αυτό φυτό. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές  του ιδιότητες χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι και σήμερα.  Διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό. Στην αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονομασία σπαθόχορτο. Χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των εγκαυμάτων στους πόνους των μυών, στην αντιμετώπιση της αϋπνίας αλλά και της ήπιας κατάθλιψης.

Στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το υπερικό έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «πρόζακ» (Ladose), για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατομμύρια ασθενείς. Μόνο στη Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα του φυτού.

Δείτε πως να μαζέψετε και να φτιάξετε σπαθόλαδο.

Για συστηματική (εσωτερική) χρήση, λαμβάνεται:

  • Ως έγχυμα: συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό, που αφήνεται για 10 με 15 λεπτά για να περάσουν όλα τα συστατικό του φυτού στο νερό, από μία μέχρι τρεις φορές την ημέρα, κατόπιν συμβουλής γιατρού, φαρμακοποιού ή ειδικού.
  • Σε κάψουλες ή χάπια που περιέχουν ξηρό εκχύλισμα, κατόπιν συμβουλής γιατρού ή φαρμακοποιού
  • Σε αλκοολούχο βάμμα, κατόπιν συμβουλής γιατρού ή φαρμακοποιού.

Για τοπική χρήση χρησιμοποιείται κυρίως το βαλσαμέλαιο, το οποίο παρασκευάζεται με εκχύλιση του φρέσκου φυτού σε ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο φυτικό λάδι για πολλές ημέρες (40 έως 50).

Η σύσταση των ξηρών εκχυλισμάτων και του βάμματος, διαφέρει σημαντικά από τη σύσταση του βαλσαμέλαιου οπότε και οι ενδείξεις καθώς και ο τρόπος χρήσης είναι διαφορετικός.

Το Βαλσαμόλαδο το βρίσκουμε συχνά σε βιολογικές αγορές σε μικρά μπουκαλάκια. Ξεχωρίζει από το έντονο κόκκινο χρώμα του. Μπορούμε όμως να το συλλέξουμε και να το φτιάξουμε εύκολα μόνοι μας στο σπίτι.

Το βρίσκουμε από το Μάιο και μέχρι τις αρχές Ιουνίου σε παραθαλάσσιες περιοχές και μέχρι και το τέλος Ιουλίου το βρίσκουμε και σε ορεινά μέρη. Συλλέγουμε τα άνθη και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο με ένα πολύ καλό ελαιόλαδο.

Προσοχή δεν κάνει για εγκύους και καλύτερα να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στην κεραλοιφή, δείτε εδώ πως!

Μια σκέψη για το “Βαλσαμόλαδο – Πως να το φτιάξουμε

  • Μπράβο συγχαρητήρια τό κάνω εδώ και πολλά χρόνια θά ήθελα να μου πείτε πόσο κοστίζουν ή κάψουλες

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *