Βότανα-Υγεία

Βασιλικός – Διατροφή και Οφέλη για την Υγεία

Βασιλικός - Διατροφή και Οφέλη για την Υγεία

Ο βασιλικός είναι ένα γευστικό, φυλλώδες πράσινο βότανο που προέρχεται από την Ασία και την Αφρική. Είναι μέλος της οικογένειας των δυόσμων και υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Δημοφιλές ως καρύκευμα τροφίμων, αυτό το αρωματικό βότανο χρησιμοποιείται επίσης σε τσάι και συμπληρώματα που μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Η επιστημονική ονομασία του βασιλικού που χρησιμοποιείται συνήθως για μαγείρεμα είναι Ocimum basilicum (συντομογραφία O. basilicum).

Θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις

Καθώς οι συνταγές απαιτούν σχετικά μικρές ποσότητες βασιλικού, αυτό το βότανο συνεισφέρει λίγες βιταμίνες και μέταλλα σε τυπικές δίαιτες.

Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά 1 κουταλιά της σούπας (περίπου 2 γραμμάρια) γλυκού βασιλικού είναι:

Φρέσκα φύλλα, ψιλοκομμένα Αποξηραμένα φύλλα, θρυμματισμένα
Θερμίδες 0.6 5
Βιταμίνη Α 3% του RDI 4% του RDI
Βιταμίνη Κ 13% του RDI 43% του RDI
Ασβέστιο 0,5% του RDI 4% του RDI
Σίδερο 0,5% του RDI 5% του RDI
Μαγγάνιο 1,5% του RDI 3% του RDI

RDI: ημερήσια πρόσληψη αναφοράς

Αν και ο αποξηραμένος βασιλικός είναι πιο συμπυκνωμένος σε θρεπτικά συστατικά, χρησιμοποιείτε σε λιγότερες συνταγές σε σύγκριση με τον φρέσκο. Παρέχει επίσης ευεργετικές φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές  και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις είναι που δίνουν στο βασιλικό το ξεχωριστό άρωμα και τη γεύση του.

Οφέλη για την υγεία

Ο βασιλικός δεν είναι μόνο μια δημοφιλής λαϊκή θεραπεία για ασθένειες όπως ναυτία και τσιμπήματα, αλλά χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, την ιατρική της Αγιουρβέδα και άλλα ολιστικά συστήματα ιατρικής.

Σήμερα, οι επιστήμονες μελετούν πιθανά φαρμακευτικά οφέλη του βασιλικού. Δοκιμάζονται συνήθως εκχυλίσματα ή αιθέρια έλαια βασιλικού, τα οποία παρέχουν συμπυκνωμένες ποσότητες φυτικών ενώσεων. Οι δοκιμές σε δοκιμαστικούς σωλήνες ή σε ζώα γίνονται συνήθως για να προσδιοριστεί εάν αυτές οι ουσίες αξίζουν να εξελιχθούν σε φάρμακα και να δοκιμαστούν σε ανθρώπους.

Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι ο βασιλικός μπορεί να:

  • Μειώσει την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με το άγχος και τη γήρανση
  • Μειώσει την κατάθλιψη που σχετίζεται με το χρόνιο στρες .
  • Μειώσει τη βλάβη του εγκεφαλικού είτε χορηγείται πριν είτε αμέσως μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Βελτιώσει το σάκχαρο του αίματος, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
  • Μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση.
  • Χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία και να αραιώσει το αίμα, όπως η ασπιρίνη
  • Προστατέψει από τη βλάβη της ασπιρίνης στο έντερο σας, αποτρέποντας ιδιαίτερα τα έλκη.
  • Πρόληψη ορισμένων καρκίνων , συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος .
  • Αυξήσει την ψυχική εγρήγορση όταν εισπνέεται ως αρωματοθεραπεία.
  • Αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα .
  • Παρέχετε μια εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά για μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης στελεχών βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
  • Απωθεί τα έντομα, όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια.

Οι μελέτες σε ποντίκια συνήθως δίνουν 100-400 mg εκχυλίσματος βασιλικού ανά kg (220-880 mg ανά λίβρα) σωματικού βάρους. Οι κατάλληλες ανθρώπινες δόσεις είναι άγνωστες.

Ο βασιλικός έχει μακρά ιστορία χρήσης για πολλές ασθένειες. Αν και υπάρχουν λίγες μελέτες σε ανθρώπους, τα αποτελέσματά τους είναι ενθαρρυντικά.

Όταν 60 άτομα με διαβήτη τύπου 2 έλαβαν 250 mg εκχυλίσματος βασιλικού μαζί με ένα φάρμακο διαβήτη κάθε μέρα πριν από το πρωινό και το δείπνο για τρεις μήνες, είχαν μείωση 18% του μέσου σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν μόνο το φάρμακο.
Επιπλέον, σε μια μελέτη σε 158 άτομα με τουλάχιστον τρία συμπτώματα άγχους, η λήψη 1.200 mg εκχυλίσματος βασιλικού ημερησίως για έξι εβδομάδες ήταν 39% πιο αποτελεσματική στη βελτίωση των γενικών συμπτωμάτων στρες από ένα εικονικό φάρμακο.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας και της δοσολογίας.

Ασφάλεια και παρενέργειες

Ο βασιλικός είναι γενικά ασφαλής όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, αλλά απαιτούνται μερικές προφυλάξεις. Τα φύλλα βασιλικού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος. Η υψηλή πρόσληψη θα μπορούσε να επηρεάσει τα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως η βαρφαρίνη .

Αποφύγετε συμπληρώματα βασιλικού εάν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βασιλικού μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σπέρμα και να προκαλέσουν συστολές κατά την εγκυμοσύνη. Οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι άγνωστοι.

Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκο ​​βασιλικό, αποξηραμένο ή κατεψυγμένο – αν και ο φρέσκος βασιλικός έχει την καλύτερη γεύση. Για να το διατηρήσετε για λίγες μέρες, τοποθετήστε τα στελέχη σε ένα βάζο με νερό. Ο βασιλικός ζωντανεύει πολλά πιάτα, όπως ζυμαρικά, σαλάτες και σάλτσες. Το Pesto – μια κρεμώδης, πράσινη σάλτσα – είναι μια από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του βασιλικού. Είναι συνήθως κατασκευασμένο από θρυμματισμένο βασιλικό, σκόρδο, παρμεζάνα, ελαιόλαδο και κουκουνάρι, αν και διατίθενται επίσης επιλογές χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα.

Είναι γενικά καλύτερο να προσθέτετε φρέσκο ​​βασιλικό στο τελευταίο βήμα του μαγειρέματος, επειδή η θερμότητα μπορεί να μειώσει τη γεύση και το φωτεινό πράσινο χρώμα.  Πηγή

Δείτε ακόμα: Λεβάντα  –  Οχι μόνο για το άρωμα της
Ρίγανη & θεραπευτικές ιδιότητες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *