Βότανα-Υγεία

Βότανα και μπαχαρικά για απώλεια βάρους

βότανα και μπαχαρικά για απώλεια βάρους

Εκτός από την προσθήκη γεύσης στο αγαπημένο μας φαγητό, πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την όρεξη, αυξάνουν το μεταβολισμό και ενισχύουν την καύση λίπους και μας βοηθούν στην απώλεια βάρους…

Ας γνωρίσουμε καλύτερα κάποια από αυτά:

1.Τριγωνέλλα (Fenugreek)

Η Τριγωνέλλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το Trigonella foenum-graecum, ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης.

Μία μελέτη σε 18 άτομα έδειξε ότι η συμπλήρωση με 8 γραμμάρια ινών τριγωνέλλας καθημερινά αύξησε τα συναισθήματα πληρότητας και μείωσε την πείνα και την πρόσληψη τροφής. Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη εκχυλίσματος σπόρου τριγωνέλλας μείωσε την ημερήσια πρόσληψη λίπους κατά 17%, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μικρότερο αριθμό θερμίδων που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Πιπέρι καγιέν

Το πιπέρι καγιέν είναι ένας τύπος πιπεριού τσίλι, που χρησιμοποιείται ευρέως για να δώσει μια πικάντικη  γεύση σε πολλά πιάτα. Ερευνες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη που περιέχει μπορεί ελαφρώς να ενισχύσει το μεταβολισμό, αυξάνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καίτε όλη την ημέρα.
Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη καψαϊκίνης αύξησε τα επίπεδα πληρότητας και μείωσε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

3. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό φτιαγμένο από το ρίζωμα του ανθισμένου φυτού τζίντζερ, Zingiber officinale. Συχνά χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως φυσικό φάρμακο για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. 14 μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η προσθήκη τζίντζερ στη δίαιτα μείωσε σημαντικά τόσο το σωματικό βάρος όσο και το λίπος της κοιλιάς.

Η ρίγανη είναι ένα πολυετές βότανο που ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τη μέντα, το βασιλικό, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Περιέχει καρβακρόλη, μια ισχυρή ένωση που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απώλειας βάρους.

Μία μελέτη σε ποντίκια με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που είτε περιείχε καρβακρόλη είτε όχι, διαπίστωσε ότι εκείνοι που έλαβαν καρβακρόλη έχασαν περισσότερο σωματικό βάρος και σωματικό λίπος από την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της ρίγανης και της καρβακρόλης στην απώλεια βάρους των ανθρώπων  είναι περιορισμένη.

5. Τζίνσενγκ

Το Τζίνσενγκ είναι ένα φυτό με ιδιότητες που βοηθούν στην υγεία και συχνά θεωρείται βασικό στοιχείο της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το ισχυρό φυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το τζίνσενγκ καταπολέμησε την παχυσαρκία μεταβάλλοντας τον σχηματισμό λίπους και καθυστερώντας την εντερική απορρόφηση λίπους. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες υψηλής ποιότητας και μεγάλης κλίμακας μελέτες για να εξεταστεί ο ρόλος του τζίνσενγκ στην απώλεια βάρους στον άνθρωπο.

6. Caralluma Fimbriata ( Καραλούμα)

Το Καραλούμα είναι ένα βότανο που συχνά περιλαμβάνεται σε πολλά χάπια διατροφής. Θεωρείται ότι λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει άμεσα την όρεξη. Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 33 άτομα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν Caralluma Fimbriata είχαν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στο λίπος της κοιλιάς και στο σωματικό βάρος, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μια άλλη μικρή μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 1 γραμμαρίου Caralluma Fimbriata καθημερινά για δύο μήνες οδήγησε σε μείωση του βάρους και των επιπέδων πείνας.

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό γνωστό για τη γεύση, το ζωντανό χρώμα και τις ισχυρές φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία αποδίδονται στην παρουσία της κουρκουμίνης.
Μια μελέτη σε 44 υπέρβαρους ανθρώπους έδειξε ότι η λήψη κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα ήταν αποτελεσματική στην αύξηση της απώλειας λίπους, στη μείωση του λίπους της κοιλιάς και στην αύξηση της απώλειας βάρους έως και 5%.

8. Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι είναι ένα συνηθισμένο μπαχαρικό οικιακής προέλευσης που προέρχεται από τους ξηρούς καρπούς του Piper nigrum , μιας ανθοφορίας αμπέλου που προέρχεται από την Ινδία. Περιέχει μια ισχυρή ένωση που ονομάζεται πιπερίνη, η οποία παρέχει τόσο έντονη γεύση όσο και δυνητικά αποτελέσματα μείωσης του βάρους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με πιπερίνη βοήθησε στη μείωση του σωματικού βάρους σε αρουραίους σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ακόμη και χωρίς αλλαγές στην πρόσληψη τροφής. Μια μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων έδειξε επίσης ότι η πιπερίνη ανέστειλε αποτελεσματικά τον σχηματισμό λιποκυττάρων. Δυστυχώς, η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται ακόμη σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί πώς η πιπερίνη και το μαύρο πιπέρι μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους στον άνθρωπο.

9. Gymnema Sylvestre (Γκουρμάρ) 

Το γκουρμάρ  είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συχνά ως φυσική θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη του Gymnema sylvestre μείωσε τόσο την όρεξη όσο και την πρόσληψη τροφής. Μια μελέτη τριών εβδομάδων σε ζώα διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση αυτού του βοτάνου βοήθησε στη διατήρηση του σωματικού βάρους, σε αρουραίους σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

10. Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό φτιαγμένο από τον εσωτερικό φλοιό των δέντρων στο γένος Cinnamomum . Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία . Ορισμένες μελέτες έχουν ακόμη βρει ότι η κανέλα μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και της πείνας. Μελέτες δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται στην κανέλα μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, βοηθώντας τη μεταφορά σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Η κανέλα μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα ορισμένων πεπτικών ενζύμων για να επιβραδύνει την κατανομή των υδατανθράκων.

11. Εκχύλισμα πράσινου καφέ

Το εκχύλισμα πράσινου κόκκου καφέ βρίσκεται συνήθως σε πολλά συμπληρώματα για απώλεια βάρους. Είναι φτιαγμένο από κόκκους καφέ που δεν έχουν ψηθεί και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωρογόνο οξύ. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου καφέ μείωσε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το λίπος της κοιλιάς σε 20 συμμετέχοντες, ακόμη και χωρίς αλλαγές στην πρόσληψη θερμίδων. Μια άλλη ανασκόπηση τριών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα πράσινου κόκκου καφέ μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος κατά 5,5 κιλά κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ποιότητα και το μέγεθος των διαθέσιμων μελετών ήταν κάπως περιορισμένη.

12. Κύμινο

Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό φτιαγμένο από αποξηραμένους και αλεσμένους σπόρους του Cuminum cyminum , ένα ανθισμένο φυτό της οικογένειας μαϊντανού.

Μια μικρή, τρίμηνη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν γιαούρτι με 3 γραμμάρια κύμινο δύο φορές την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος και σωματικό λίπος από μια ομάδα ελέγχου. Ομοίως, μια μελέτη οκτώ εβδομάδων ανέφερε ότι οι ενήλικες που έλαβαν συμπλήρωμα κύμινου τρεις φορές την ημέρα έχασαν 2,2 κιλά περισσότερο από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

13. Κάρδαμο
Το κάρδαμο ή καρδάμωμο ή το κακουλέ, είναι μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους διαφόρων φυτών του γένουςΕλεττάρια (Elettaria) και Άμωμον(Amomum) στην οικογένεια Ζιγγιβεροειδών  (Zingiberaceae). Χρησιμοποιείται παγκοσμίως τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο ψήσιμο, αλλά μπορεί επίσης να υποστηρίξει την απώλεια βάρους.

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η σκόνη κάρδαμου βοήθησε στη μείωση του λίπους της κοιλιάς σε αρουραίους σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ομοίως, μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το μαύρο κάρδαμο ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση τόσο του λίπους της κοιλιάς όσο και του συνολικού σωματικού λίπους σε αρουραίους σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δυστυχώς, οι περισσότερες έρευνες περιορίζονται σε μελέτες σε ζώα.

Xρησιμοποιείτε τα βότανα με ασφάλεια Όταν χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα, τα περισσότερα βότανα και μπαχαρικά ενέχουν ελάχιστο κίνδυνο παρενεργειών. Σε μορφή συμπληρώματος, είναι καλύτερο να τηρείτε τη συνιστώμενη δοσολογία για να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή παίρνετε φάρμακα, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Συνδυάσετε τα βότανα με μια  ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *