Βότανα-Υγεία

Γαϊδουράγκαθο – Ενα «μαγικό» βότανο

Γαϊδουράγκαθο - Ενα «μαγικό» βότανο

Το γαϊδουράγκαθο (silybum marianum ) είναι μέρος της οικογένειας Asteraceae και προέρχεται από τη Μεσόγειο. Το όνομά του προέρχεται από τις γαλακτώδεις λευκές φλέβες στα φύλλα και τον λευκό χυμό που παράγουν όταν σπάσουν. Τα λουλούδια του φυτού είναι μοβ.

Το γαϊδουράγκαθο είναι επίσης γνωστό ως Γάλα της Αγίας Μαρίας, ιερό γαϊδουράγκαθο, Κουφάγκαθο, Αγκάβατος, ποικίλο γαϊδουράγκαθο και σκωτσέζικο γαϊδουράγκαθο (Είναι εθνικό έμβλημα της Σκωτίας και εμφανίζεται στο εθνόσημό της ενώ το Τάγμα του Γαϊδουράγκαθου είναι το αρχαιότερο και ευγενέστερο τάγμα ιπποτών της Σκωτίας). Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι λευκές φλέβες στα φύλλα της προέρχονταν από μια σταγόνα του μητρικού γάλακτος της Παναγίας.

Ο γαλακτώδης χυμός του φυτού και η φημολογούμενη σύνδεση με το γάλα της Παναγίας είναι δύο λόγοι για τους οποίους ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να διεγείρει την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Σε όλη την ιστορία, το γαϊδουράγκαθο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία προβλημάτων του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι οι σπόροι του φυτού βοηθάνε στην αποβολή των πετρών και της άμμου από τα νεφρά.

Ευεργετικές ενώσεις

Η κύρια ομάδα δραστικών ενώσεων στο γαϊδουράγκαθο είναι γνωστή ως σιλυμαρίνη. Το κύριο συστατικό αυτής της ομάδας ονομάζεται silybin. Αν και η σιλυμαρίνη υπάρχει στα λουλούδια και τα φύλλα του γαϊδουράγκαθου, είναι πιο συγκεντρωμένη στους σπόρους. Τα οφέλη του για την υγεία  πιστεύεται ότι συνδέονται με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σιλυμαρίνης.

Ωφέλη

1. Υγεία του ήπατος

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το φυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και τη θεραπεία της ιογενούς ηπατίτιδας, της ηπατικής νόσου που σχετίζεται με το αλκοόλ, της μη σχετιζόμενης με αλκοόλ ηπατικής νόσου, του καρκίνου του ήπατος και των ηπατικών βλαβών που προκαλούνται από φάρμακα ή τοξίνες. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ότι προστατεύει από την εμφάνιση αυτών των ηπατικών παθήσεων.

Ενώ παραμένει ασαφές πώς το γαϊδουράγκαθο μπορεί να επηρεάσει το συκώτι σας, πιστεύεται ότι η σιλυμαρίνη που εξάγεται από το φυτό μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αντιιικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι η σιλυμαρίνη μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με κίρρωση λόγω ηπατικής νόσου που σχετίζεται με το αλκοόλ, πιθανώς προστατεύοντας το ήπαρ από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά τον μεταβολισμό του αλκοόλ.

2. Θηλασμός

Το γαϊδουράγκαθο πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης και επομένως αυξάνει την παροχή γάλακτος σε άτομα που θηλάζουν. .

Μια δοκιμή σε 50 θηλάζουσες γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες που έλαβαν 420 mg σιλυμαρίνης, τη δραστική ένωση στο φυτό, κάθε μέρα για 63 ημέρες παρήγαγαν περισσότερο από 60% περισσότερο γάλα από εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση της ασφάλειας συμπληρωμάτων γαϊδουράγκαθου ή τσαγιού κατά τη γαλουχία. Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας πριν δοκιμάσετε το φυτό ενώ θηλάζετε.

3. Διαβήτης

Μια συστηματική μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα σιλυμαρίνης μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με διαβήτη. Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας τη φλεγμονή που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Παρόλο που τα αποτελέσματα από την υπάρχουσα έρευνα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται μεγαλύτερες, καλά σχεδιασμένες μελέτες για τη διερεύνηση της χρήσης αυτών των εκχυλισμάτων και τσαγιού στη διαχείριση του διαβήτη.

4.Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από προοδευτική απώλεια οστού. Συνήθως αναπτύσσεται αργά για αρκετά χρόνια και προκαλεί αδύναμα και εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα, ακόμη και μετά από μικρές πτώσεις.

Το γαϊδουράγκαθο έχει αποδειχθεί σε πειραματικές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα για να διεγείρει την ορυκτοποίηση των οστών και ενδεχομένως να προστατεύει από την απώλεια οστών.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές προτείνουν ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

5. Ακμή

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος. Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων του, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για άτομα με ακμή.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ακμή που έλαβαν 210 χιλιοστόγραμμα σιλυμαρίνης την ημέρα για 8 εβδομάδες παρουσίασαν μείωση κατά 53% στις βλάβες της ακμής. Ωστόσο, καθώς αυτή είναι η μόνη μελέτη, απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας.

Είναι ασφαλές το γαϊδουράγκαθο;

Το γαϊδουράγκαθο θεωρείται γενικά ασφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα. Στην πραγματικότητα, σε μελέτες όπου οι υψηλές δόσεις χρησιμοποιήθηκαν για μεγάλες περιόδους, μόνο περίπου το 1% των ανθρώπων εμφάνισαν παρενέργειες.

Οι παρενέργειες του γαϊδουράγκαθου είναι γενικά διαταραχές του εντέρου όπως διάρροια, ναυτία ή φούσκωμα.

Συνιστάται σε ορισμένα άτομα να είναι προσεκτικά όταν παίρνουν γαϊδουράγκαθο. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Έγκυες γυναίκες: Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ασφάλειά του σε έγκυες γυναίκες, επομένως συνήθως συνιστάται να αποφεύγουν αυτό το συμπλήρωμα.
  • Εκείνοι που είναι αλλεργικοί στο φυτό: Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι αλλεργικά στην οικογένεια φυτών Asteraceae / Compositae (όπως αμβροσία , χρυσάνθεμο, κατιφές και μαργαρίτα) .
  • Άτομα με διαβήτη: Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με διαβήτη.
  • Εκείνοι με ορμονικά προβλήματα: Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να έχει οιστρογόνα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τις ευαίσθητες ορμονικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού.

Δοσολογία

Δεν υπάρχει τυποποιημένη δοσολογία ή συνιστώμενη πρόσληψη για το τσάι γαϊδουράγκαθου, αλλά θεωρείται γενικά ασφαλές εάν καταναλώνεται με μέτρο. Τα συμπληρώματα γαϊδουράγκαθου, είναι ανεκτά σε δόσεις έως 700 mg, 3 φορές την ημέρα για 24 εβδομάδες.

Το γαϊδουράγκαθο διατίθεται σε κάψουλες, δισκία, υγρά εκχυλίσματα και τσάι. Οι σπόροι του φυτού και μερικές φορές τα φύλλα χρησιμοποιούνται σε αυτά τα παρασκευάσματα. Εχει ήπια γεύση συγκρίσιμη με εκείνη του τσαγιού πικραλίδας.   Πηγή

Λόγω έλλειψης έρευνας σχετικά με τη χρήση τσαγιού γαϊδουράγκαθου σε άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας πριν δοκιμάσετε εάν ανήκετε σε οποιαδήποτε από αυτές τις ομάδες.

Δείτε ακόμα: Βότανα και μπαχαρικά για απώλεια βάρους
μάθετε ποια είναι τα 9 βότανα για το άγχος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *