DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTSΒότανα-Υγεία

Δεντρολίβανο – Ιδιότητες και χρήσεις

Δεντρολίβανο - Ιδιότητες και χρήσεις

Δεντρολίβανο. Ενα βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική για να προσθέσει γεύση. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι το δεντρολίβανο έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.

Ποιες είναι οι χρήσεις του δεντρολιβάνου;

Το δεντρολίβανο, ή Rosmarinus officianalis , μεγαλώνει στα ηλιόλουστα και ζεστά κλίματα της Ασίας και της Μεσογείου. Τα άνθη του είναι μικρά, μπλε έως μοβ ανοιχτού χρώματος.

Τα φύλλα δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται συχνά ως καρύκευμα για φαγητό, ειδικά στη μεσογειακή και ιταλική κουζίνα. Δεδομένου ότι τα φύλλα είναι αρωματικά και γλυκά, μπορούν επίσης να προστεθούν σε κρέατα και σούπες.

Οφέλη για την υγεία

Αρωματοθεραπεία

Το έλαιο δεντρολίβανου χρησιμοποιείται συχνά στην αρωματοθεραπεία. Μια μελέτη σε 20 ενήλικες που δημοσιεύτηκε στο Scientia Pharmaceutica διαπίστωσε ότι η εισπνοή ελαίου δενδρολίβανου μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων, να μειώσει την υπνηλία, ακόμη και να βελτιώσει τη διάθεση.

Άνοια

Ερευνες και μελέτες σε ζώα, δείχνουν ότι το εκχύλισμα φύλλων δεντρολίβανου μπορεί να είναι σε θέση να θεραπεύσει και να αποτρέψει την άνοια. Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι το δεντρολίβανο μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία μεταξύ των ηλικιωμένων.

Καρκίνος

Εκτός από τα οφέλη που έχει το δεντρολίβανο στην ψυχική υγεία, μπορεί επίσης να καταπολεμήσει σοβαρά σωματικά προβλήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια το δεντρολίβανο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες καρκίνου του δέρματος για να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η εφαρμογή του εκχυλίσματος δενδρολίβανου βοήθησε στον αποκλεισμό των  καρκινικών κυττάρων στο δέρμα.

Τα εκχυλίσματα δενδρολίβανου έχουν επίσης βρεθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων, όπως τα κύτταρα στο καρκίνωμα του πνεύμονα. Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι το δεντρολίβανο λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας τα υγιή κύτταρα.

Αλωπεκία

Η αλωπεκία είναι μια ασθένεια που προκαλεί απώλεια μαλλιών σε πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο το δεντρολίβανο έχει αποδειχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ότι βοηθά στη θεραπεία της νόσου. Σε μία μελέτη, 43 άτομα με αλωπεκία έκαναν μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής τους με αιθέρια έλαια δεντρολίβανου, θυμαριού, λεβάντας και κέδρου καθημερινά για επτά μήνες. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς είδαν ανάπτυξη των μαλλιών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα αιθέρια έλαια είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την αλωπεκία.

Στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική σύμφωνα με τον Αγάπιο στον Γεωπονικό χρησιμοποιείται:

  • για θεραπεία κάθε αρρώστιας των σπλάγχνων
  • Καίγοντας ξύλο δεντρολίβανου και σε μορφή καρβουνόσκονης ασπρίζει τα δόντια και θεραπεύει κάθε αρρώστια των δοντιών.
  • Τοποθετώντας φύλλα δεντρολίβανου στο στρώμα αποτρέπει τους εφιάλτες.
  • Κοπανίζοντας τα φύλλα και τοποθετώντας στην πληγή βοηθάει να επουλώσει και να θεραπεύσει καρκινικές εξελκώσεις (φάγουσα)
  • Φτιαγμένο κουτάλι από το ξύλο του δεντρολίβανου προστατεύει από τα μικρόβια.
  • Κάνοντας Φλασκί από ξύλο δεντρολίβανου βοηθάει να συντηρηθεί χωρίς να αλλοιωθεί το κρασί. Ακόμα βάζοντας φύλλα δεντρολίβανου στο βαρέλι βοηθάει να μην χαλάσει το κρασί.
  • Καίγοντας το δεντρολίβανο, η μυρωδιά του απομακρύνει τους σκορπιούς, φίδια. Επίσης καίγοντας δεντρολίβανο καθαρίζει ο αέρας από μικρόβια.
  • Βράζοντας το δεντρολίβανο ως ρόφημα βοηθάει να θεραπευτή ή “κάυσιν [] τον στόμαχον”

Η φαρμακευτική χρήση του δεντρολίβανου κερδίζει μεγαλύτερη έλξη παγκοσμίως. Η γερμανική έκδοση του FDA, η Γερμανική Επιτροπή Ε, εγκρίνει τη χρήση ελαίου δενδρολίβανου για τη θεραπεία των πόνων στις αρθρώσεις και  στα προβλήματα κυκλοφορίας. Εγκρίνουν επίσης τη χρήση φύλλων δεντρολίβανου για τη θεραπεία διαφόρων πεπτικών προβλημάτων.

Ενώ το δεντρολίβανο μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία, δεν είναι για όλους να το χρησιμοποιούν. Το βότανο πρέπει να λαμβάνεται μόνο σε μικρές δόσεις.
Αποφύγετε το δεντρολίβανο εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη λήψη δεντρολίβανου ως συμπλήρωμα.

Αν και η μαγειρική χρήση δενδρολίβανου είναι ασφαλής, πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε νέα συμπληρώματα ή θεραπείες. 

Πηγές: 1, 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *