DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTS

Θυμάρι – Ευεργετικό για την υγεία

 

Θυμάρι για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, για τον βήχα, για απολύμανση, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, για καλή διάθεση, για το άρωμα του, για το φαγητό!
Θυμάρι. Ενας πολυετής θάμνος με μέσο ύψος 20 εκατοστά. Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (οικογένεια λεβάντας, δεντρολίβανου και μέντας). Μεγαλώνει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη, Το πιο δημοφιλές και διαδεδομένο είναι το  (Thymus vulgaris).

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στις πρακτικές τους, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποίησαν ως θυμίαμα.

Χάρη στη διακριτική του γεύση, παραμένει βασικό στοιχείο  στη μαγειρική μέχρι σήμερα. Αλλά το θυμάρι είναι σημαντικό επίσης  και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, όπως η ικανότητά του να βοηθά στη θεραπεία της ακμής και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Εάν έχετε κουραστεί να αγοράζετε και να δοκιμάζετε φάρμακα για την ακμή χωρίς καλά αποτελέσματα, μπορεί να είστε τυχεροί. Το θυμάρι είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες και μπορεί να έχει μέλλον ως συστατικό καταπολέμησης της ακμής.

Όταν βυθίζεται σε αλκοόλ για ημέρες ή εβδομάδες, μετατρέπεται σε διάλυμα γνωστό ως βάμμα. Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δοκιμάσει τις επιδράσεις των βαμμάτων θυμαριού στην ακμή.

Σε μια μελέτη που έγινε για το βάμμα του θυμαριού, τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Αυτό το φυσικό παρασκεύασμα βοτάνων καταπολέμησε τα σπυράκια καλύτερα από τα προϊόντα antiacne, τα οποία περιλάμβαναν υπεροξείδιο του βενζολίου. Ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η θεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία ακμής.

Θυμάρι για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα θυμαριού μπόρεσε να μειώσει σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό σε αρουραίους με υψηλή αρτηριακή πίεση και ήταν επίσης σε θέση να μειώσει τη χοληστερόλη τους. Ένας απλός τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι να αντικαταστήσετε το αλάτι στο φαγητό με θυμάρι για να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό

Το αιθέριο έλαιο θυμαριού, το οποίο λαμβάνεται από τα φύλλα του, χρησιμοποιείται συχνά ως φυσική θεραπεία του βήχα. Σε μια μελέτη, ένας συνδυασμός θυμαριού και φύλλων κισσού βοήθησε στην ανακούφιση του βήχα και άλλων συμπτωμάτων οξείας βρογχίτιδας. Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε βήχα ή πονόλαιμο, δοκιμάστε να πιείτε λίγο τσάι από θυμάρι.

Θυμάρι για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η λήψη όλων των βιταμινών που χρειάζεται το σώμα κάθε μέρα μπορεί να είναι δύσκολη. Ευτυχώς, το θυμάρι είναι γεμάτο με βιταμίνη C και είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α. Είναι επίσης μια καλή πηγή χαλκού, ινών, σιδήρου και μαγγανίου.

Θυμάρι για απολύμανση

Η μούχλα είναι ένας κοινός αλλά δυνητικά επικίνδυνος ατμοσφαιρικός ρύπος που μπορεί να παραμονεύει στο σπίτι σας. Μόλις την εντοπίσετε, λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να την ξεφορτωθείτε μία για πάντα.

Το αιθέριο έλαιο θυμαριού και θυμόλης έχει πολλές μυκητοκτόνες ιδιότητες. Ερευνα προτείνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικό σε κατοικίες όπου υπάρχει χαμηλή συγκέντρωση μούχλας.

Είναι επίσης ένα συστατικό σε πολλά φυτοφάρμακα – τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά – και χρησιμοποιείται συνήθως για τη στόχευση βακτηρίων και ιών, καθώς και για αρουραίους, ποντίκια και άλλα παράσιτα ζώων.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το εκχύλισμα θυμαριού μπορεί να διώξει τα κουνούπια, αλλά η καλλιέργειά του στον κήπο δεν είναι αρκετή. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα καταπολέμησης παρασίτων, τρίψτε φύλλα θυμαριού ανάμεσα στα χέρια σας για να απελευθερώσετε το αιθέριο έλαιο.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σπιτικό απωθητικό αναμειγνύοντας τέσσερις σταγόνες έλαιο θυμαριού σε κάθε κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή αναμιγνύοντας πέντε σταγόνες για κάθε 50 ml νερού.

Θυμάρι  για το άρωμα του

Βιολογικά και φυσικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορούν πλέον να βρεθούν στα περισσότερα καταστήματα λιανικής πώλησης και πολλά περιέχουν θυμάρι.

Χάρη στις αντισηπτικές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες, είναι ένα κοινό συστατικό στο στοματικό διάλυμα. Το θυμάρι είναι επίσης ένα δημοφιλές συστατικό στα φυσικά αποσμητικά και συχνά περιλαμβάνεται  και στα ποτ πουρί.

Θυμάρι για καλή διάθεση

Το αιθέριο έλαιο θυμάρι χρησιμοποιείται συχνά για αρωματικούς και θεραπευτικούς σκοπούς λόγω της δραστικής του ουσίας καρβακρόλης.

Σε μια μελέτη του 2013, η καρβακρόλη φάνηκε να επηρεάζει τη δραστηριότητα των νευρώνων με τρόπους που αύξησαν τα αισθήματα ευεξίας των ατόμων. Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε τακτικά θυμάρι, ενδέχεται να έχει θετική επίδραση στα συναισθήματα και τη διάθεσή σας.

Θυμάρι φυσικά και στο φαγητό

Το Θυμάρι είναι ένα υπέροχο συστατικό που χρησιμοποιείται σε κουζίνες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Γαλλία, την Ιταλία και σε όλη τη Μεσόγειο.

Φρέσκα φύλλα ή ολόκληρα κλαδάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την προετοιμασία κρέατος ή πουλερικών. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό συστατικό  σε συνταγές για ψάρια. Πηγή

Εάν έχετε  σοβαρή ιατρική πάθηση, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν είναι ασφαλής η χρήση.

Δείτε ακόμα: Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μολόχας
και εύκολες συνταγές με λιναρόσπορο για τις ρυτίδες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *