DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTS

Κανέλα – Τα 10 οφέλη στην υγεία μας

Κανέλα - Τα 10 οφέλη στην υγεία μας

Η κανέλα είναι ένα πολύ νόστιμο μπαχαρικό. Είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η σύγχρονη επιστήμη  επιβεβαιώνει αυτό που οι άνθρωποι γνωρίζουν εδώ και αιώνες.

Tα 10 οφέλη της κανέλας στην υγεία  μας
Κανέλα ιδιότητες

1. Η κανέλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που παράγεται από τον εσωτερικό φλοιό των δέντρων που είναι επιστημονικά γνωστό ως Cinnamomum . Έχει χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε όλη την ιστορία, που χρονολογείται από την Αρχαία Αίγυπτο. Ήταν σπάνια και πολύτιμη και θεωρήθηκε ως δώρο κατάλληλο για τους βασιλιάδες.

Αυτές τις μέρες, η κανέλα είναι φθηνή, διατίθεται σε κάθε σούπερ μάρκετ και βρίσκεται ως συστατικό σε διάφορα τρόφιμα και συνταγές.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κανέλας:

  • Κανέλα Κεϋλάνης: Επίσης γνωστή ως «αληθινή» κανέλα.
  • Cassia κανέλα: Η πιο κοινή ποικιλία σήμερα και αυτό που οι άνθρωποι αναφέρουν γενικά ως «κανέλα».

Η ξεχωριστή μυρωδιά και η γεύση της κανέλας οφείλονται στο λιπαρό μέρος, το οποίο είναι πολύ υψηλό στη σύνθετη κινναμαλδεΰδη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα από τα ισχυρά αποτελέσματα της κανέλας στην υγεία και το μεταβολισμό .

2.Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η κανέλα είναι γεμάτη με ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες.

Σε μια μελέτη που συνέκρινε την αντιοξειδωτική δράση 26 μπαχαρικών, η κανέλα κατέληξε ως ο σαφής νικητής, ακόμη και ξεπερνώντας τα «superfoods» όπως το σκόρδο και η ρίγανη. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ισχυρή που η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

3. Εχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Βοηθά το σώμα σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να επιδιορθώνει τις βλάβες των ιστών. Η κανέλα μπορεί να είναι χρήσιμη από αυτή την άποψη. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό και τα αντιοξειδωτικά του έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κανέλα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, την πιο κοινή αιτία πρόωρου θανάτου στον κόσμο. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, 1 γραμμάριο ή περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους δείκτες αίματος.

Μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της «κακής» χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων , ενώ η «καλή» χοληστερόλη HDL παραμένει σταθερή. Πιο πρόσφατα, μια μεγάλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια δόση κανέλας μόλις 120 mg την ημέρα μπορεί να έχει αυτά τα αποτελέσματα. Σε αυτή τη μελέτη, η κανέλα αύξησε επίσης τα «καλά» επίπεδα HDL χοληστερόλης.

Σε μελέτες σε ζώα, η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Όταν συνδυάζονται, όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η ινσουλίνη είναι μια από τις βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τη χρήση ενέργειας. Είναι επίσης απαραίτητο για τη μεταφορά σακχάρου στο αίμα από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα σας. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι είναι ανθεκτικοί στις επιδράσεις της ινσουλίνης.

Αυτό είναι γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη , χαρακτηριστικό των σοβαρών παθήσεων όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2.

Τα καλά νέα είναι ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει δραματικά την αντίσταση στην ινσουλίνη, βοηθώντας αυτή τη σημαντική ορμόνη να κάνει τη δουλειά της. Αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

6. Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η κανέλα είναι γνωστή για τις ιδιότητες μείωσης του σακχάρου στο αίμα . Εκτός από τα ευεργετικά αποτελέσματα στην αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα με πολλούς άλλους μηχανισμούς.

Πρώτον,  έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ποσότητα γλυκόζης που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά από ένα γεύμα. Αυτό το κάνει παρεμβαίνοντας σε πολλά πεπτικά ένζυμα, τα οποία επιβραδύνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων στο πεπτικό σύστημα.

Δεύτερον, μια ένωση στην κανέλα μπορεί να δράσει στα κύτταρα μιμούμενη ινσουλίνη. Αυτό βελτιώνει σημαντικά την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα, αν και δρα πολύ πιο αργά από την ίδια την ινσουλίνη.

Πολλές μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαίωσαν τις αντιδιαβητικές επιδράσεις της, δείχνοντας ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας κατά 10-29%

Η αποτελεσματική δόση είναι συνήθως 1-6 γραμμάρια ή περίπου 0,5-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα την ημέρα.

7. Μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες χαρακτηρίζονται από προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων. Η νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον είναι δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους.

Δύο ενώσεις που βρίσκονται στην κανέλα φαίνεται να αναστέλλουν τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται tau στον εγκέφαλο, η οποία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Alzheimer. Σε μια μελέτη σε ποντίκια με νόσο του Πάρκινσον, η κανέλα βοήθησε στην προστασία των νευρώνων, τα ομαλοποιημένα επίπεδα νευροδιαβιβαστών και τη βελτιωμένη κινητική λειτουργία .

Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω σε ανθρώπους.

8.Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Η κανέλα έχει μελετηθεί ευρέως για την πιθανή χρήση της στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

Συνολικά, τα στοιχεία περιορίζονται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα, οι οποίες υποδηλώνουν ότι τα εκχυλίσματα κανέλας μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο. Δρα μειώνοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων σε όγκους και φαίνεται να είναι τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο.

Μια μελέτη σε ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου αποκάλυψε ότι η κανέλα είναι ισχυρός ενεργοποιητής αποτοξινωτικών ενζύμων στο παχύ έντερο, προστατεύοντας από την περαιτέρω ανάπτυξη του καρκίνου.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίχθηκαν από πειράματα δοκιμαστικών σωλήνων, τα οποία έδειξαν ότι η κανέλα ενεργοποιεί προστατευτικές αντιοξειδωτικές αποκρίσεις στα ανθρώπινα κύτταρα του παχέος εντέρου.

9. Βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων

Η Cinnamaldehyde, ένα από τα κύρια ενεργά συστατικά της κανέλας, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών λοίμωξης. Το έλαιο κανέλας έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από μύκητες.

Μπορεί επίσης να αναστείλει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Listeria και Salmonella. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι περιορισμένα και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι η κανέλα μειώνει τις λοιμώξεις αλλού στο σώμα.

Τα αντιμικροβιακά αποτελέσματα της κανέλας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών και στη μείωση της κακής αναπνοής.

10. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού HIV

Ο ιός HIV είναι ένας ιός που καταστρέφει αργά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε AIDS, εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η κανέλα που εξάγεται από τις ποικιλίες Cassia θεωρείται ότι βοηθά στην καταπολέμηση του HIV-1, του πιο κοινού στελέχους του ιού HIV στον άνθρωπο .

Μια εργαστηριακή μελέτη που εξετάζει τα μολυσμένα με HIV κύτταρα διαπίστωσε ότι η κανέλα ήταν η πιο αποτελεσματική θεραπεία μεταξύ των 69 φαρμακευτικών φυτών που μελετήθηκαν.
Απαιτούνται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη κανέλα Κεϋλάνης. Η ποικιλία Cassia περιέχει σημαντικές ποσότητες μιας ένωσης που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία πιστεύεται ότι είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις.

Δυστυχώς, η  κανέλα που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ είναι η φθηνότερη ποικιλία Cassia.
Μπορείτε να βρείτε εύκολα την κανέλα Κεϋλάνης σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και μπαχαράδικα. Πηγή

Σε προβλήματα υγείας πάντα να συμβουλεύεστε το θεράπων ιατρό.

Δείτε ακόμαΜαϊντανός & θεραπευτικές ιδιότητες
και μαθαίνουμε Πως μαζεύουμε άγρια χόρτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *