Κατηγορίες: Βότανα-Υγεία

Μαϊντανός & θεραπευτικές ιδιότητες

Μοιραστείτε το

Μαϊντανός για το ζάχαρο, την καρδιά, τα νεφρά, το αίμα, τα οστά και το συκώτι.
Ο μαϊντανός είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συχνά στην κουζίνα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Εκτός από τις πολλές μαγειρικές του χρήσεις, ο μαϊντανός είναι εξαιρετικά θρεπτικός και ωφέλιμος για την υγεία.

Δύο κουταλιές της σούπας (8 γραμμάρια) μαϊντανό περιέχουν:

  • Θερμίδες: 2
  • Βιταμίνη Α: 12% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
  • Βιταμίνη C: 16% του RDI
  • Βιταμίνη Κ: 154% του RDI

Ο μαϊντανός έχει χαμηλές θερμίδες αλλά πλούσιο σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες A, K και C.
Η βιταμίνη Α είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που παίζει βασικό ρόλο στην υγεία των ματιών αλλά και στο δέρμα. Ο μαϊντανός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, μιας θρεπτικής ουσίας που υποστηρίζει την υγεία των οστών και της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, μόνο δύο κουταλιές της σούπας (8 γραμμάρια) μαϊντανό παρέχουν περισσότερη βιταμίνη Κ από ό, τι χρειάζεστε σε μια μέρα.

Εκτός από τον ρόλο της στην υγεία των οστών και της καρδιάς, η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σωστή πήξη του αίματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας. Επιπλέον, ο μαϊντανός είναι γεμάτος με βιταμίνη C , μια θρεπτική ουσία που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βιταμίνη C δρα επίσης ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα σας από βλάβες που προκαλούνται από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών μαγνησίου, καλίου, φυλλικού οξέος, σιδήρου και ασβεστίου.

Ο μαϊντανός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Εκτός από τον διαβήτη, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να εμφανιστούν λόγω ανθυγιεινής διατροφής ή έλλειψης άσκησης. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το μεταβολικό σύνδρομο – ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων όπως η υψηλή χοληστερόλη και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στον μαϊντανό μπορούν αποτελεσματικά να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη σε αρουραίους με διαβήτη τύπου 1 διαπίστωσε ότι εκείνοι που έλαβαν εκχύλισμα μαϊντανού παρουσίασαν μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώσεις στην παγκρεατική λειτουργία σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Μαζί με την κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής, η προσθήκη μαϊντανού στο μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις του μαϊντανού στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι καρδιακές παθήσεις όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ συμβάλουν σε καρδιακές παθήσεις.

Ο μαϊντανός περιέχει πολλές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών αντιοξειδωτικών, που έχουν βρεθεί ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος. Μια 12ετής μελέτη σε 73.286 νοσηλευτές διαπίστωσε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ διατροφικών καροτενοειδών και της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Μια άλλη μεγάλη μελέτη σε 13.293 άτομα, που παρακολούθησαν έως και 18 χρόνια, παρατήρησαν ότι εκείνοι με υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας καρδιακών παθήσεων από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα καροτενοειδών.

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σας. Μια μελέτη σε 13.421 άτομα έδειξε ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Τα νεφρά σας είναι σημαντικά όργανα που φιλτράρουν συνεχώς το αίμα, αφαιρώντας τα απόβλητα και το επιπλέον νερό, το οποίο στη συνέχεια απεκκρίνεται με τα ούρα.

Μερικές φορές, όταν τα ούρα συμπυκνωθούν, μπορούν να να οδηγήσουν σε μια οδυνηρή κατάσταση που ονομάζεται πέτρες στα νεφρά . Μια μελέτη σε αρουραίους με πέτρες στα νεφρά διαπίστωσε ότι εκείνοι που έλαβαν θεραπεία με μαϊντανό είχαν μειωμένη απέκκριση ασβεστίου και πρωτεΐνης στα ούρα, καθώς και αυξημένο pH των ούρων.

Ο μαϊντανός έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών του, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, των καροτενοειδών και της βιταμίνης C.

Ο μαϊντανός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα που βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η έρευνα δείχνει ότι τρόφιμα πλούσια σε νιτρικά όπως ο μαϊντανός μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Ο μαϊντανός μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία και με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ο μαϊντανός περιέχει αιθέρια έλαια , συμπεριλαμβανομένης της απόλης και της μυριστικίνης, τα οποία έχουν αντιβακτηριακά αποτελέσματα και καταπολεμούν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, όπως το Staphylococcus aureus.
  • Μπορεί να ωφελήσει την υγεία των οστών. Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο  που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.
  • Μπορεί να ενισχύσει την ανοσία. Η έρευνα δείχνει ότι η απιγενίνη – ένα αντιοξειδωτικό στον μαϊντανό – ρυθμίζει την ανοσολογική λειτουργία μειώνοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας την κυτταρική βλάβη.
  • Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του ήπατος. Μελέτες σε αρουραίους με διαβήτη διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα μαϊντανού μπορεί να αποτρέψει ηπατική βλάβη, να ενισχύσει τη λειτουργία του ήπατος και να αυξήσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.
  • Ο φρέσκος μαϊντανός μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου και διαρκεί έως και δύο εβδομάδες. Ο αποξηραμένος μαϊντανός μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο εάν διατηρηθεί σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
  • Η υπερβολική κατανάλωση μαϊντανού θα πρέπει να αποφεύγεται από τις έγκυες γυναίκες. Είναι ασφαλές σε κανονικές ποσότητες φαγητού, αλλά οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν μητροτονικά αποτελέσματα.    Πηγή
  • Δείτε ακόμα: Τρόφιμα σύμμαχοι στη δίαιτα
    Τριόλι ή τριβόλι – Tο φυσικό Βιάγκρα
geo

Published by
geo

Πρόσφατα άρθρα

Εύκολοι λουκουμάδες παραλίας (Donuts)

Αφράτοι και Εύκολοι λουκουμάδες παραλίας με ζάχαρη (Donuts). Χωρίς αυγό! Χωρίς μίξερ! Χωρίς μεγάλες αναμονές!…

4 ημέρες πριν

Εύκολο Δροσιστικό Γιαουρτογλυκό Ψυγείου

Το καλοκαιράκι σιγά σιγά μας χτυπά την πόρτα. Γι' αυτό κι εγώ σήμερα σας έχω…

6 ημέρες πριν

Εύκολο Σπιτικό Παγωτό Μαλακό σαν μηχανής

https://www.youtube.com/watch?v=QTQmQgBxr6U Εύκολο Σπιτικό Παγωτό Μαλακό σαν μηχανής. Χωρίς παγωτομηχανή! Χωρίς Ζαχαρούχο! Με λίγα υλικά. Υλικά…

1 εβδομάδα πριν

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο εύκολα και γρήγορα

Σας έχω την πιο εύκολη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο για να την κάνετε και να σας…

2 εβδομάδες πριν

Σπιτικές Αραβικές πίτες χωρίς μίξερ

Ανακατέψτε αλεύρι με νερό και θα έχετε αυτές τις φανταστικές Αραβικές πίτες. Πανεύκολη διαδικασία! Η…

2 εβδομάδες πριν

Λαδένια Κιμώλου / Λαδένια ή λαδόπιτα συνταγή

https://www.youtube.com/watch?v=Ee7dAs1SeX4 Λαδένια Κιμώλου. Μια  νησιώτικη χορταστική και νηστήσιμη πίτα  από τη Χριστίνα Κυβρανογλου που θα…

2 εβδομάδες πριν