Βότανα-Υγεία

Ρίγανη & θεραπευτικές ιδιότητες

Ρίγανη & θεραπευτικές ιδιότητες

Η ρίγανη είναι ένα βασικό βότανο σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Έχει έντονη γεύση και φέρνει ζεστασιά στα πιάτα μαζί με μια ένδειξη λεπτής γλυκύτητας. Φρέσκια, αποξηραμένη ή ως λάδι, αν και χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρές ποσότητες η ρίγανη περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη μπορεί να καλύψει περίπου το 8% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Κ.

Τα οφέλη  τη ρίγανης στην υγεία

1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Η συσσώρευση ελευθέρων ριζών έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι η ρίγανη και το έλαιο ρίγανης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη βλάβης στα κύτταρα που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες .

Σε συνδυασμό με άλλα υψηλά αντιοξειδωτικά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, η ρίγανη θα μπορούσε να παρέχει μια πλούσια δόση αντιοξειδωτικών.

2. Βοηθάει στην καταπολέμηση των βακτηρίων

Η ρίγανη περιέχει ορισμένες ενώσεις που έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Μια μελέτη  έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοήθησε στον αποκλεισμό της ανάπτυξης των Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa , δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Μια άλλη μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική έναντι 23 ειδών βακτηρίων. Επιπλέον, μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα συνέκρινε την αντιμικροβιακή δραστικότητα αιθέριων ελαίων ρίγανης, φασκόμηλου και θυμαριού. Η ρίγανη ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια κατά των βακτηρίων, μετά το θυμάρι.

3. Αντικαρκινικές ιδιότητες

Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορεί να βοηθήσουν στη θανάτωση καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη αντιμετώπισε τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου με εκχύλισμα ρίγανης και διαπίστωσε ότι σταμάτησε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και βοήθησε να τα σκοτώσει.

Μια άλλη μελέτη  έδειξε ότι η καρβακρόλη, ένα από τα συστατικά της ρίγανης, βοήθησε επίσης στην καταστολή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

4. Αντιιικές ιδιότητες

Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, ορισμένες μελέτες  διαπίστωσαν ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορεί επίσης να προστατεύσουν από ορισμένους ιούς. Συγκεκριμένα, η καρβακρόλη και η θυμόλη είναι δύο ενώσεις της ρίγανης που έχουν συσχετιστεί με αντιιικές ιδιότητες.

Σε μία μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων, η καρβακρόλη απενεργοποίησε τον νοροϊό, μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι, εντός μίας ώρας από τη θεραπεία.
Μια άλλη μελέτη  διαπίστωσε ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη απενεργοποίησαν το 90% του ιού του απλού έρπητα μέσα σε μία ώρα.

5. Μείωση φλεγμονών

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αυτοάνοσων παθήσεων.

Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής. Περιέχει επίσης ενώσεις όπως η καρβακρόλη που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μια μελέτη σε ζώα, η καρβακρόλη μείωσε το πρήξιμο στα πόδια των ποντικών έως και 57%. Μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι ένα μείγμα αιθέριων ελαίων από θυμάρι και ρίγανη μείωσε τον αριθμό των φλεγμονωδών δεικτών σε ποντίκια με κολίτιδα ή με φλεγμονή του παχέος εντέρου .

Οι εργαστηριακές μελέτες εξέτασαν τις επιδράσεις της ρίγανης και των συστατικών της σε πολύ συγκεντρωμένες ποσότητες. Απαιτούνται επιπλέον μελέτες για να προσδιοριστεί πώς μια κανονική δόση θα μπορούσε να επηρεάσει τον άνθρωπο.

 

Η ρίγανη διατίθεται φρέσκια, αποξηραμένη ή ως λάδι, καθιστώντας εξαιρετικά εύκολο να  την προσθέσετε στη διατροφή σας.
Εκτός από τη χωριάτικη αυτό το  βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Δοκιμάστε να αναμίξετε ολόκληρα φύλλα ρίγανης σε άλλα χόρτα για μια σαλάτα γεμάτη θρεπτικά συστατικά ή πασπαλίζοντας φρέσκα φύλλα σε σούπες, για να φτιάξετε φρέσκο ​​πέστο ή σάλτσα σαλάτας, πιάτα κρέατος εποχής, να την προσθέσετε σε σπιτικές σάλτσες ή σαν τσάι (ένα φλιτζάνι τσάι ρίγανης ανακουφίζει από τις κράμπες της περιόδου και το φούσκωμα).

Πηγή

Δείτε ακόμα: Είμαστε ό,τι τρώμε (παμφάγοι, vegans)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *