ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπανακόπιτα απίθανη και πεντανόστιμη

Μια πεντανόστιμη σπανακόπιτα για το πρωινό ή και το μεσημεριανό μας τραπέζι.

Σπανακόπιτα απίθανη και πεντανόστιμη

Υλικά:

1 1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι μυρώνια
6-7 σέσκουλα
2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)
1/4  ανθότυρο
1/4 φέτα
3/4 του φλιτζανιού λάδι
5 – 6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο
(Καυκαλήθρες, μυρώνια και σέσκουλα μπορούμε να βρούμε εύκολα στη λαϊκή)
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ρύζι
3 φύλλα σφολιάτας χοντρά
αλάτι
πιπέρι
1 φλυτζάνι νερό
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμό από 1/2 λεμόνι

Για τη πίτα μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα φύλλα του εμπορίου ή να ανοίξουμε μόνοι μας

Για το σπιτικό φύλλο θα χρειαστούμε:

1 /2 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φλυτζάνι μεγάλο  αλεύρι μαλακό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
7- 8 κουταλιές της σούπας λάδι
1 ποτήρι νερό χλιαρό
Ανακατεύω καλά το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι και προσθέτω σιγά σιγά το νερό. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι, το χωρίζω σε τρία ίσα μέρη. Ανοίγω τα φύλλα και τα σκεπάζω με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνω να ξεκουραστούν όσο ετοιμάζω τη γέμιση.

Εκτέλεση

Πλένω πολύ καλά το σπανάκι και όλα τα χόρτα  και τα μυρωδικά και τα κόβω με ένα ψαλίδι (όχι πολύ ψιλά). Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι με 1 μεγάλη κουταλιά αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά,  τα στύβουμε και τα αφήνουμε για καμιά ώρα να φύγουν τα νερά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ετοιμάζουμε τη γέμιση της σπανακόπιτας μας
Ανακατεύουμε τα χόρτα καλά στυμμένα, τα αυγά που έχουμε χτυπήσει λίγο, το ανθότυρο και τη φέτα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, το λάδι, το ρύζι το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το νερό. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.

Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με λάδι και στρώνουμε τα 2 φύλα με τις άκρες να εξέχουν. Ρίχνουμε  τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν  και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο. Αλείφουμε τη πίτα μας με λάδι και τη χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε στους 180 C στις αντιστάσεις με το ταψί χαμηλά ( στη 2η θέση από κάτω) για 45 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το φούρνο.

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε σουσάμι ή μαυροκούκι πάνω από τη σπανακόπιτα μας

Δείτε ακόμα: Τέλειο Ραβανί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *