ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα!

Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα!

Ψωμί χωρίς ζύμωμα:Το ψωμί έχει ακριβύνει για αυτό καλύτερα να το φτιάξουμε σπιτάκι μας με πιο φθηνά υλικά και πιο ποιοτικά. Χωρίς συντηρητικά, νόστιμο και χωρίς πολύ κόπο.
Δείτε και το βίντεο του Γιώργου Ζώλη στο τέλος του άρθρου.

Υλικά για το ψωμί χωρίς ζύμωμα:

Ι κιλό αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις, μισό σκληρό αλεύρι)
2 φακελάκια μαγιά
3 1/2 ποτήρια νερό χλιαρό (750 ml ή γρμ)
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
μισή κουταλιά ζάχαρη η μέλι
μια κουταλιά ελαιόλαδο
προαιρετικά λίγο γλυκάνισο, λίγο σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής
Για να φτιάξουμε αυτή τη συνταγή χρειαζόμαστε 1 κιλό αλεύρι συνολικά και λίγο ακόμα για το αλεύρωμα του
απέξω, 1 κουτάλι αλάτι, μισό κουταλάκι ζάχαρη ή μέλι,  το νεράκι μας, 2 φακελάκια μαγιά, λίγο ελαιόλαδο κι αν θέλουμε βάζουμε λίγο γλυκάνισο η σουσάμι από πάνω.

Τώρα πώς φτιάχνουμε το ψωμί :
παίρνουμε ένα μία λεκάνη πλαστική και βάζουμε πρώτα μέσα τα 2 φακελάκια μαγιά μετά τα
3,5 ποτήρια νερό χλιαρό,  το αλεύρι,  ρίχνουμε από πάνω το αλατάκι ,τη ζάχαρη μας ή το λίγο μέλι, το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο μας ( αν μας αρέσει το γλυκάνισο) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί τα κάνουμε ένα ωραίο χυλό το οποίο το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για μία ωρίτσα.

Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι μας αλευρώνουμε λίγο ένα πάγκο και βάζουμε από πάνω το ζυμάρι.
Το κόβουμε σε δύο κομμάτια και τα αλευρώνουμε με λίγο αλεύρι από πάνω.

Παίρνουμε το ένα κομμάτι και αρχίζουμε να το πατάμε σαν πίτσα  με τη γροθιά μας, μόλις το απλώσουμε αρχίζουμε να το διπλώνουμε από τη μία μεριά προς την άλλη κυλινδρικά και το ξανά διπλώνουμε πάλι άλλη μία φορά από την αντίθετη μεριά. Στη συνέχεια το σχηματίζουμε σαν μια ωραία φρατζόλα ψωμί και το βάζουμε πάνω σε ένα μία κόλλα λαδόκολλα! Έτοιμο!

 

Κάνουμε το ίδιο και στο άλλο ζυμάρι και το βάζουμε κι αυτό σε μια άλλη λαδόκολλα.
Αν θέλουμε βάζουμε από πάνω λίγο σουσάμι.
Παίρνουμε και τις 2 λαδόκολλες με τα ζυμάρια μας και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, τα χαράζουμε λίγο τα ζυμάρια και τα κλείνουμε στις λαδόκολλες . Με μια πετσετούλατα σκεπάζουμε από πάνω και τα βάζουμε σε ένα ζεστό σημείο για 20 λεπτά ενώ ταυτόχρονα ανοίγουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς και περιμένουμε να περάσουν αυτά τα 20 λεπτά για να τα βάλουμε  στο φούρνο.

Στη μισή ώρα βγάζουμε τα το ταψί από το φούρνο, βλέπουμε ότι αν έχει ψηθεί αρκετά καλά το ψωμί μας και κόβουμε σιγά-σιγά τα μέρη της λαδόκολλας που προεξέχουν από πάνω και πλάγια και αφήνουμε το ψωμάκι μας ξεσκέπαστο.
Το ξαναβάζουμε μέσα για κάνα τεταρτάκι ακόμα αφού χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170 βαθμούς πια.

Έτοιμο το ψωμί μας, αχνιστό, μαλακό, νόστιμο!

Το κόβουμε προσεκτικά με πριονωτό μαχαίρι όταν είναι ζεστό για να μην μας διαλυθεί.
Εγγυημένα κρατάει 4-5 μέρες εκτός ψυγείου σκεπασμένο και πάντα νόστιμο!

 

Την συνταγή την έκανα βλέποντας αυτό το βίντεο του

και το έκανα πανεύκολα!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *