Βότανα-Υγεία

Χαμομήλι – Το ταπεινό φυτό της ελληνικής γης

Χαμομήλι - Το ταπεινό φυτό της ελληνικής γης

Το τσάι χαμομηλιού είναι ένα δημοφιλές ρόφημα που προσφέρει μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία. Το χαμομήλι είναι ένα βότανο που προέρχεται από τα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα της οικογένειας φυτών Asteraceae. Έχει καταναλωθεί εδώ και αιώνες ως μια φυσική κα σπιτική θεραπεία για την αντιμετώπιση και ανακούφιση προβλημάτων υγείας.

Για να φτιάξετε τσάι χαμομηλιού, τα λουλούδια στεγνώνουν και έπειτα εγχέονται σε ζεστό νερό. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το τσάι χαμομηλιού ως μια εναλλακτική λύση  χωρίς καφεΐνη.

Το τσάι χαμομηλιού είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Το χαμομήλι έχει ιδιότητες που μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον ύπνο, την πέψη αλλά και δερματικά προβλήματα.

5 πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού.

1. Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

Το χαμομήλι έχει μερικές μοναδικές ιδιότητες που μπορούν να ωφελήσουν την ποιότητα του ύπνου μας. Περιέχει απιγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλό σας που μπορεί να μειώσουν την αϋπνία ή τη χρόνια αδυναμία ύπνου.

Σε μια μελέτη, οι γυναίκες μετά τον τοκετό που έπιναν τσάι χαμομηλιού για δύο εβδομάδες ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με μια ομάδα που δεν έπινε τσάι χαμομηλιού. Είχαν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία συχνά συνδέονται με προβλήματα ύπνου.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν 270 mg εκχυλίσματος χαμομηλιού δύο φορές την ημέρα για 28 ημέρες είχαν 1/3 λιγότερη νυχτερινή αφύπνιση και κοιμήθηκαν 15 λεπτά γρηγορότερα από εκείνους που δεν κατανάλωναν το εκχύλισμα.

Αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί η έκταση των επιδράσεων του τσαγιού χαμομηλιού στον ύπνο. Παρ ‘όλα αυτά, αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε το χαμομήλι εάν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην πεπτική υγεία

Η σωστή πέψη είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία σας. Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το χαμομήλι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την προώθηση της καλύτερης πέψης μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού έχει τη δυνατότητα να προστατεύει από τη διάρροια σε ποντίκια. Αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μια άλλη μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το χαμομήλι είναι χρήσιμο στην πρόληψη των ελκών του στομάχου, καθώς μπορεί να μειώσει την οξύτητα στο στομάχι και να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του έλκους.

Παρά αυτά τα ευρήματα, απαιτείται περισσότερη ανθρώπινη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του χαμομηλιού στην πέψη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί ότι η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού είναι καταπραϋντική για το στομάχι. Παραδοσιακά, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών πεπτικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και των αερίων.

3. Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους τύπους καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο τσάι χαμομηλιού έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Το χαμομήλι περιέχει την αντιοξειδωτική απιγενίνη. Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, η απιγενίνη έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, ειδικά αυτά του μαστού, του πεπτικού συστήματος, του δέρματος, του προστάτη και της μήτρας  Μια μελέτη 537 ατόμων παρατήρησε ότι όσοι έπιναν τσάι χαμομηλιού 2-6 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς από αυτούς που δεν έπιναν τσάι χαμομηλιού.

4. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να αποτρέψουν βλάβη στα κύτταρα του παγκρέατος, η οποία συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χρόνια αυξημένα. Σε μια μελέτη 64 διαβητικών ατόμων, εκείνοι που κατανάλωναν τσάι χαμομηλιού καθημερινά με γεύματα για οκτώ εβδομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνα που κατανάλωναν νερό.

Τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ρόλο του χαμομηλιού στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα βασίζονται σε αποτελέσματα μελετών σε ζώα. Ωστόσο, τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.

5. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Το τσάι χαμομηλιού είναι άφθονο σε φλαβόνες, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών. Οι φλαβόνες έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία είναι σημαντικοί δείκτες κινδύνου καρδιακής νόσου.
Μία μελέτη 64 διαβητικών ασθενών διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν τσάι χαμομηλιού  είχαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της «κακής» LDL χοληστερόλης, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν νερό.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του  στην υγεία της καρδιάς, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσε να βλάψει να το συμπεριλάβετε στη διατροφή.

Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία

Τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία του τσαγιού χαμομηλιού είναι κυρίως εμπειρικά και δεν υποστηρίζονται από επιστημονική έρευνα:

  • Ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού: Το τσάι χαμομηλιού συχνά χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και ως καταπραϋντικό για πονόλαιμους.
  • Ανακουφίζει από το άγχος και την κατάθλιψη: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το χαμομήλι μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άγχους και της κατάθλιψης, αλλά αυτό βασίζεται κυρίως στη χρήση του στην αρωματοθεραπεία.
  • Βελτιώνει την υγεία του δέρματος: Έχει αναφερθεί ότι η εφαρμογή χαμομηλιού στο δέρμα μέσω καλλυντικών προϊόντων, όπως λοσιόν, κρέμες ματιών και σαπούνια, μπορεί να είναι ενυδατική και χρήσιμη για  τους ερεθισμούς του δέρματος.
  • Αποτρέπει την απώλεια οστών: Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη της απώλειας οστού που οδηγεί σε καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση. Ωστόσο, τα στοιχεία για αυτό είναι αδύναμα.Χαμομηλόλαδο για ευαίσθητα και ξηρά δέρματα

Η κατανάλωση χαμομηλιού είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Υπήρξαν αναφορές για αλλεργίες, οι οποίες είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε άτομα που είναι αλλεργικά σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των μαργαριτών.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η ασφάλεια της κατανάλωσης τσαγιού χαμομηλιού δεν έχει τεκμηριωθεί σε μικρά παιδιά, σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και σε άτομα με ηπατική ή νεφρική νόσο. Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές για απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες ή τοξικότητα από την κατανάλωση χαμομηλιού.  Οι αρνητικές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.    Πηγή

Δείτε ακόμα: Βαλσαμόλαδο και πως να το φτιάξουμε
Ρίχνω λάδι στην ομορφιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *