Κόσμος

Μουσικό μέτωπο για να κλείσει το Γκουαντάναμο

guantanamoΜεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής όπως οι Pearl Jam, οι REM και ο Trent Reznon των Nine Inch Nails, εξοργισμένοι που η μουσική -συμπεριλαμβανομένων και δικών τους τραγουδιών- χρησιμοποιήθηκε ως μέσο βασανισμού με στόχο την απόσπαση πληροφοριών από κρατούμενους του Γκουαντάναμο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Εθνική Εκστρατεία για το κλείσιμο της διαβόητης φυλακής υπόπτων για τρομοκρατία στην Κούβα, υποστηρίζοντας τα σχέδια του Μπαράκ Ομπάμα.

Και σε μυστικές φυλακές της CIA

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας (NSA) –ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό κέντρο ερευνών- στην Ουάσινγκτον κατέθεσε αίτηση για πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα, τα οποία αναλύουν λεπτομερώς το θέμα της χρήσης δυνατής μουσικής ως ανακριτικής μεθόδου.

“Στο Γκουαντάναμο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέτρεψε ένα τζουκ μποξ σε εργαλείο βασανιστηρίων”, δήλωσε ο Τόμας Μπλάντον, διευθυντής του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας.

Επικαλούμενο έγγραφα που ήδη έχουν δημοσιευτεί αλλά και συνεντεύξεις με πρώην κρατούμενους, το NSA αναφέρει ότι χρησιμοποιούσαν αποσπάσματα από τραγούδια των AC/DC, Μπρίτνεϊ Σπίαρς, Bee Gees, Μέριλιν Μάνσον και πολλών άλλων.

Τον Νοέμβριο του 2008, σε έκθεση της Επιτροπής Υποθέσεων Ενόπλων Υπηρεσιών της αμερικανικής Γερουσίας, γίνεται λόγος για χρήση δυνατής μουσικής ως ανακριτικού μέσου.

Σύμφωνα με ερευνήτρια του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δυνατή μουσική χρησιμοποιήθηκε και σε μυστικές φυλακές της CIA, με σκοπό “να ταπεινώσει, να τιμωρήσει να αποπροσανατολίσει αλλά και για στέρηση ύπνου, παραβιάζοντας διεθνείς νόμους”.

Εκπρόσωπος της CIA, είπε ότι η χρήση μουσικής έγινε μόνο για λόγους ασφαλείας, όπως για να μην επικοινωνούν μεταξύ τους οι κρατούμενοι.

Σχετικά links
Pearl Jam
REM

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *