Ταξιδιωτικά άρθρα

Ταξίδι στις πανέμορφες Σπέτσες

Ταξίδι στις πανέμορφες ΣπέτσεςΣπέτσες. Ένα πανέμορφο νησί με διάφανα νερά, πολύ πράσινο και πολλά καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίσματα. Αγαπημένος προορισμός του Σαββατοκύριακου, αλλά και μια καλή λύση για όλο τον χρόνο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων θα σας χαρίσει μέρες και νύχτες ονειρεμένης ησυχίας.

Στην αρχαιότητα λεγόταν Πιτυούσα, δηλαδή πευκόφυτη. Το 122ο κατέλαβαν το νησί οι Ενετοί, τους οποίους διαδέχτηκαν οι Τούρκοι,  το 140. Οι Σπετσιώτες πολέμησαν στο πλευρό των Ρώσων κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1770 και πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821, όπου διακρίθηκε για την ηρωική δράση της η Σπετσιώτισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μικρό αυτό νησί είχε στην αρχή της Επανάστασης στόλο αποτελούμενο από 52 μεγάλα και πολλά μικρότερα πλοία, ενώ κατά τη διάρκεια του Αγώνα προστέθηκαν άλλα 27 σκάφη.

Σήμερα, στο νησί ζουν περίπου τρεις χιλιάδες εννιακόσιοι κάτοικοι. Η πόλη των Σπετσών εκτείνεται επί ένα χλμ. κατά μήκος της παραλίας της. Το κέντρο της είναι η πλατεία της Ντάπας με τα πολυάριθμα ζαχαροπλαστεία.

Τι να δείτε

Η ξενάγηση στο σπίτι της Μπουμπουλίνας είναι ένα μάθημα ιστορίας – από τα πιο ενδιαφέροντα και συγκινητικά. Το όμορφο κτίριο σχεδίασε Μαυριτανός αρχιτέκτονας στα τέλη του 17ου αιώνα. Η Μπουμπουλίνα είναι η μοναδική γυναίκα στον κόσμο η οποία πήρε τον τίτλο της ναυάρχου έστω και μετά τον θάνατό της. Βέβαια τον τίτλο αυτόν δεν της τον απένειμε η Ελλάδα, αλλά η Ρωσία! Επίσης θα σας δείξουν τα προσωπικά της αντικείμενα και θα σας ξεναγήσουν στους χώρους όπου θα ανακαλύψετε το φλωρεντινό ταβάνι 300 χρόνων στην μεγάλη σάλα το οποίο έχει κατασκευαστεί από εφτά διαφορετικά είδη ξύλου, το τουρκικό φιρμάνι με το οποίο επιτρεπόταν στην Μπουμπουλίνα να κατασκευάσει το πλοίο «Αγαμέμνονας», το χρηματοκιβώτιό της με τις οκτώ κλειδωνιές το οποίο βρισκόταν στον «Αγαμέμνονα», το ξίφος με τη θήκη για δηλητήριο που της είχε χαρίσει ο τσάρος Αλέξανδρος Α΄, την πιστόλα της, αλλά και την προτομή της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη, η οποία ήταν απόγονος της Μπουμπουλίνας.

Το Παλιό Λιμάνι φιλοξενεί άλλο ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο: τον φάρο των Σπετσών ο οποίος πρωτολειτούργησε το 1837, αρχικά με λάδι αλλά όταν ανακατασκευάστηκε στα 1885 παίρνοντας τη σημερινή του μορφή, το λάδι αντικαταστάθηκε από το πετρέλαιο με το οποίο λειτούργησε για 100 ακόμα χρόνια. Το 1986 εκσυγχρονίστηκε και απέκτησε αυτόματο μηχανισμό λειτουργίας.

Το Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη φιλοξενεί τόσα σημαντικά ευρήματα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Πρώτα από όλα όμως κλέβει την παράσταση το υπέροχο κτίριο: το αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη σε σχήμα Π, το οποίο χρονολογείται στα 1795-98.

Στα αξιοθέατα του νησιού προσθέστε την Αναργύρειο και ΚοργιαλένειοΣχολή. Αποτελούνται από 5 κτίρια τα οποία βρίσκονται σε έκταση 1.000 στρεμμάτων. Οι σχολές ιδρύθηκαν από τον ευεργέτη του νησιού, Σωτήριο Ανάργυρο.

Αν δεν έχετε δικό σας σκάφος και δεν θέλετε να ακολουθήσετε τον δρόμο, μπορείτε να φτάσετε με καϊκι στη βοτσαλωτή παραλία της Αγίας Παρασκευής, όπου λειτουργεί καντίνα. Με τον ίδιο τρόπο θα φθάσετε και στις πευκόφυτες παραλίες του Βρέλλου και λίγο πιο πέρα της Ζογεριάς. Η Ζογεριά είναι ένας δίδυμος όρμος, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Ένας χωματόδρομος που ξεκινά από την παραλία του Βρέλλου διασχίζει το πευκοδάσος των Σπετσών και ανηφορίζει προς τον Προφήτη Ηλία και το ξωκλήσι της Παναγιάς του Δασκαλάκη στην κορφή του βουνού με πανοραμική θέα.

Στο νησί θα βρεις μόνιππα, ποδήλατα και μοτοποδήλατα τα λίγα ταξί και φορτηγά δημόσιας χρήσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της καθημερινής ζωής. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται ευτυχώς, γιατί αυτό θα έκανε αφόρητες τις συνθήκες κυκλοφορίας στους δρόμους του μικρού νησιού.

Πως θα πάτε

Στις Σπέτσες μπορείτε να ταξιδέψετε με δύο τρόπους:
Αν προτιμάτε την οδική μετακίνηση, δεν έχετε παρά να φτάσετε μέχρι την Κόστα, στη χερσόνησο της Ερμιονίδας, είτε με ΚΤΕΛ του Ν. Αργολίδας από τον Κηφισό  είτε με το αυτοκίνητό σας. Αν πάτε με ΚΤΕΛ ρωτήσετε πριν ποιο από τα δρομολόγια φτάνει μέχρι την Κόστα. Από την Κόστα για τις Σπέτσες υπάρχει σύνδεση με φέρι μποτ, θαλάσσια ταξί και καΐκια.

Μπορείτε, επίσης, να πάρετε το πλοίο της γραμμής. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περί τις τεσσερισήμισι με πέντε ώρες. Εναλλακτικά, για οικονομία χρόνου, με μεγαλύτερο όμως κόστος, έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε με κάποιο από τα ταχύπλοα που εκτελούν το ίδιο δρομολόγιο σε δύο – δυόμισι ώρες.

Που θα φάτε

O Πάτραλης προσφέρει πολύ καλό φαγητό και εξαιρετικό φρέσκο ψάρι, αστακομακαρονάδα, μυδοπίλαφο, ψαρόσουπα κακαβιά, σκορπίνες στο φούρνο με ντομάτα και σκόρδο. Μπορείτε να γευματίσετε και στο Νερό της Αγάπης. Στο Παλιό Λιμάνι, το Κολωνάκι των Σπετσών,  μπορείτε να φάτε στην ταβέρνα του Χατζή, στην Εξέδρα, στον Κοσκινά, στον Ταρσανά, στο εστιατόριο Ορλόφ και στην ταβέρνα του Χαράλαμπου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.

Που θα μείνετε

spetses5Στο Αρχοντικό Οικονόμου (73400-2). Διαμερίσματα νησιώτικης αρχιτεκτονικής στα Νησιά (75000). Orloff Resort Ανάληψη, στον δρόμο για την παραλία της Αγίας Μαρίνας 75444 -75445. Ακρογιάλι (73695), Spetses (72602), Armata Boutique Hotel (72683), ΝΗΡΗΙΔΕΣ Διαμερίσματα & Studio Ντάπια 73392 – 210 9841851. Lefka Palace (72311-3), στα μεγάλα μπαλκόνια του Zoes Club (74447).  ΤΗΕ YACHTING CLUB ΙΝΝ HOTEL ξενώνας Α κατ. 73400-2 . Villa Nika – Αγ. Μαρίνα 697.83.34.100. VILLA KRIEZI 74086. VILLA ΤΟΝΙΑ 74081

Κωδικός Τηλεφώνου: 22980

Δημαρχείο: 22980 75211, 75212

Αμαξάκια: 22980 73170

Θαλάσσια ταξί: 22980 72072

Ταξί: 6942635656, 6944605784, 6946853253

Αegean Flying Dolphins: 210 4221766

Ηellenic Seaways: 210 4199100

Χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι σας στις Σπέτσες θα βρείτε εδώ.

…του Χρήστου Μυστιλιάδη – Ταξίδια Εν Λευκώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *