Κατηγορίες: DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTS

Γκαράμ Μασάλα για την χώνεψη και τα αρώματα

Μοιραστείτε το

Το γκαράμ μασάλα (Garam masala, garam (“καυτερό”) and masala (μείγμα μπαχαρικών)), είναι ένας συνδυασμός τριμμένων μπαχαρικών που χρησιμοποιείται συχνά στις κουζίνες της Ινδίας, του Πακιστάν και άλλων χωρών της Νότιας Ασίας. Χρησιμοποιείται μόνο του ή με άλλα αρωματικά. Η λέξη γκαράμ κατά την έννοια της Αγιουρβέντα, υποδηλώνει “θερμαίνοντας το σώμα“, καθώς στην ιατρική Αγιουρβέντα, αυτά τα μπαχαρικά πιστεύεται ότι ανυψώνουν τη θερμοκρασία του σώματος αλλά μάλλον υποδηλώνει υποδηλώνει την ένταση των αρωμάτων.
Τα συστατικά του έχουν χωνευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Μία συνηθισμένη Ινδική συνταγή για γκαράμ μασάλα, περιέχει τα εξής

Μαύρους και λευκούς πιπερόκοκκους
Γαρύφαλλα
Κανέλα ή φλοιό κάσιας
Μασίς
Λοβούς μαύρου και πράσινου κάρδαμου
Δαφνόφυλλο
Κύμινο

Σε μερικές συνταγές προστίθενται στο μείγμα και αρωματικά βότανα, ενώ, σε μερικές άλλες συνταγές τα καρυκεύματα, αλέθονται με νερό, ξύδι, γάλα καρύδας ή άλλα υγρά, για να δημιουργηθεί μια αρωματική πάστα. Σε ορισμένες συνταγές, προστίθενται συστατικά συμπεριλαμβάνοντας ξηρούς καρπούς, σκόρδα ή κρεμμύδια. Επίσης, μερικές συνταγές προσθέτουν μικρές ποσότητες αστεροειδή γλυκάνισο, ασαφετίδα (asafoetida), τσίλι, stone flowerκαι cubeb. Τα αρώματα μπορούν να αναμειχθούν προσεκτικά για να επιτευχθεί μια ισορροπημένη δράση ή μπορεί να τονιστεί μόνο ένα άρωμα. Το μασάλα, μπορεί να φρυγανιστεί πριν από τη χρήση, για να απελευθερώσει τις γεύσεις και τα αρώματά του.

Η σύνθεση του γκαράμ μασάλα διαφέρει από τόπο σε τόπο, με πολλές συνταγές σε ολόκληρη την Ινδία ανάλογα με την περιοχή και το προσωπικό γούστο, και καμία δεν είναι αυθεντικότερη των άλλων. Τα συστατικά του μείγματος, φρυγανίζονται και εν συνεχεία αλέθονται μαζί.

Συστατικά του γκαράμ μασάλα

Η σειρά με την οποία τα μπαχαρικά προστίθενται στα τρόφιμα, σε ορισμένα πιάτα μπορεί να είναι πολύ περίτεχνος. Αυτά περιλαμβάνουν:

Rogan josh: Στην περίπτωση αυτής της σπεσιαλιτέ του Κασμίρ, για παράδειγμα, ο κόλιανδρος, η πιπερόριζα και τα τσίλι αλέθονται, το καθένα χωριστά και ένα γκαράμ μασάλα από γαρίφαλα, κάρδαμο, μάραθο, κόκκινες ή μαύρες τσίλι, κύμινο, κιτρινόριζα και μοσχοκάρυδο, προετοιμάζεται ξεχωριστά. Ο μάγειρας δοκιμάζει το πιάτο προσεκτικά, για να καθορίσει την ακριβή στιγμή που θα πρέπει να προστεθεί το επόμενο καρύκευμα. Η σειρά είναι: πρώτα το κολίανδρο, κατόπιν η αλεσμένη πιπερόριζα, μετά το γκαράμ μασάλα και τέλος τα τσίλι.

Murgh kari (κάρυ κοτόπουλου): Σε αυτό το πιάτο κοτόπουλου, η διαδικασία είναι επίσης ακριβής. Πρώτα, το κοτόπουλο τηγανίζεται και απομακρύνεται από το τηγάνι. Προστίθενται σταδιακά κρεμμύδι, σκόρδο και φρέσκα πιπερόριζα και σιγο-μαγειρεύονται για 7–8 λεπτά. Το επόμενο στάδιο είναι όπου προστίθενται κύμινο, κιτρινόριζα, αλεσμένος κορίανδρος, καγιέν και μαραθόσπορος μαζί με νερό και τηγανίζονται για περίπου 1 λεπτό. Το τρίτο στάδιο, περιλαμβάνει την προσθήκη κονκασέ ντομάτας με φρέσκα φύλλα κόλιαντρου, γιαούρτι και αλάτι. Το κοτόπουλο, επανατοποθετείται στο τηγάνι και προστίθεται και άλλο νερό. Τέλος, πασπαλίζεται στην κορυφή με λίγο γκαράμ μασάλα, κλείνεται η κατσαρόλα και αφήνεται να ψηθεί για άλλα 20 λεπτά, πριν σερβιριστεί.

Pulao (Πιλάφι): Στο Πακιστάν, τα γκαράμ μασάλα, είναι ένα σύνηθες προσθετικό σε ποικίλους τύπους αυτού του πιάτου. Συνήθως προστίθεται στο ζεστό λάδι, όπου τα κρεμμύδια έχουν πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Δείτε ακόμα: Λιναρόσπορος για τις ρυτίδες

geo

Published by
geo

Πρόσφατα άρθρα

Εύκολοι λουκουμάδες παραλίας (Donuts)

Αφράτοι και Εύκολοι λουκουμάδες παραλίας με ζάχαρη (Donuts). Χωρίς αυγό! Χωρίς μίξερ! Χωρίς μεγάλες αναμονές!…

4 ημέρες πριν

Εύκολο Δροσιστικό Γιαουρτογλυκό Ψυγείου

Το καλοκαιράκι σιγά σιγά μας χτυπά την πόρτα. Γι' αυτό κι εγώ σήμερα σας έχω…

6 ημέρες πριν

Εύκολο Σπιτικό Παγωτό Μαλακό σαν μηχανής

https://www.youtube.com/watch?v=QTQmQgBxr6U Εύκολο Σπιτικό Παγωτό Μαλακό σαν μηχανής. Χωρίς παγωτομηχανή! Χωρίς Ζαχαρούχο! Με λίγα υλικά. Υλικά…

1 εβδομάδα πριν

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο εύκολα και γρήγορα

Σας έχω την πιο εύκολη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο για να την κάνετε και να σας…

2 εβδομάδες πριν

Σπιτικές Αραβικές πίτες χωρίς μίξερ

Ανακατέψτε αλεύρι με νερό και θα έχετε αυτές τις φανταστικές Αραβικές πίτες. Πανεύκολη διαδικασία! Η…

2 εβδομάδες πριν

Λαδένια Κιμώλου / Λαδένια ή λαδόπιτα συνταγή

https://www.youtube.com/watch?v=Ee7dAs1SeX4 Λαδένια Κιμώλου. Μια  νησιώτικη χορταστική και νηστήσιμη πίτα  από τη Χριστίνα Κυβρανογλου που θα…

2 εβδομάδες πριν