Μολόχα. Το φυτό που συναντάμε παντού έξω στην φύση τώρα την άνοιξη είναι η μολόχα και πιο συγκεκριμένα η άγρια μολόχα.
Ονομάζεται και Μαλάχη, Μαλάχη η άγρια (Malva sylvestris) ενώ άλλα ονόματα για το φυτό είναι και τα εξής : Αγριμολόχα, Αμπελόχα, Μάλβα, Μολάχη, Μουλάγκα, Αμολοχάκι. Μαλάχη είναι η ονομασία του φυτού στα αρχαία ελληνικά ενώ το λατινικό αντίστοιχο είναι malva.
Η μολόχα έχει πράσινα παλαμοσχιδή φύλλα και αν το φυτό έχει επάρκεια νερού αυτά μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλα και οπτικά κάποιος θα έλεγε ότι μοιάζουν κάπως με τα φύλλα του κλήματος ή των πλατάνων. Έχει όμορφα ρόδινα άνθη, τα πέταλα είναι ροζ χρώματος και επάνω τους έχουν μωβ γραμμές.
Χαρακτηριστικό των άνθεων του φυτού είναι η συστροφή των πετάλων του λίγο πριν ανοίξουν. Αν παρατηρήσουμε λίγο προσεχτικά το φυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι το διακρίνει ο αριθμός 5 αφού το άνθος αποτελείται πάντα από πέντε πέταλα ενώ και τα φύλλα του έχουν σχεδόν πάντα πέντε λοβούς, τα στρογγυλεμένα δηλαδή τμήματα ενός φύλλου. Η άγρια Μολόχα είναι πολυετές και ποώδες φυτό.
H άγρια μολόχα ανθίζει από την άνοιξη μέχρις τις αρχές του καλοκαιριού. Όταν δεν έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα και κατά την άνοιξη τα φύλλα του φυτού είναι μικρότερα σε μέγεθος ενώ αν έχουμε ικανοποιητικές ή πολλές βροχές τα φύλλα είναι μεγαλύτερα. Η άγρια μολόχα δεν φυτρώνει μόνο στην εξοχή και τα χωράφια, πολλές φορές θα την συναντήσουμε ακόμα και μέσα στα ερείπια εγκαταλελειμμένων σπιτιών, στις αυλές και τους κήπους καθώς και δίπλα στους δρόμους. Αν το φυτό βρει το κατάλληλο μέρος και έδαφος για να αναπτυχθεί όσο απίστευτο και αν μοιάζει, μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο !
Στα σημεία που φυτρώνουν άγριες μολόχες συνήθως κοντά θα βρούμε και τσουκνίδες. Τα φύλλα της άγριας μολόχας είναι το φυσικό αντίδοτο στο «ενοχλητικό» τσίμπημα από τσουκνίδα, απλά κόβουμε ένα φύλλο και το τρίβουμε πάνω στο σημείο του δέρματος όπου δεχτήκαμε το τσίμπημα και η ανακούφιση είναι άμεση ! Επίσης το έγχυμα μολόχας σε λίγο ελαιόλαδο είναι μια πρώτη βοήθεια και στο τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας – προσοχή: αν έχετε αλλεργία στα τσιμπήματα η ορθή λύση είναι να μεταβείτε άμεσα στο νοσοκομείο.
Η μολόχα στην γαστρονομία
Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί του φυτού τρώγονται βραστά ή τσιγαριστά με άλλα χόρτα και μπορούν να προστεθούν ακόμα σε διάφορες πίτες και σούπες. Τα τρυφερά φύλλα και τα άνθη προστίθενται σε σαλάτες. Οι άγουροι καρποί τρώγονται ωμοί ή γίνονται τουρσί. Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι ένα από τα πιο διαδεδομένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, τα ντολμαδάκια, γίνονται από φύλλα κλήματος ή από φύλλα λάχανου. Όμως σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας όπως και στην Κύπρο τα ντολμαδάκια γίνονται και με φύλλα μολόχας ! Ακόμα η ρίζα βράζεται και τρώγεται με λάδι και λεμόνι. Τα φύλλα πρέπει να συλλέγονται τις πρωινές ώρες, πριν ανθίσουν τα φυτά. Επιπλέον, επειδή η μολόχα συγκεντρώνει υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων στα φύλλα της, αν το χώμα όπου φύεται περιέχει πολύ άζωτο καλό είναι να μην γίνεται κατανάλωση των φύλλων.
Αν και δεν αναφέρονται κάποιες σοβαρές παρενέργειες από την κατανάλωση μολόχας, καθώς αυτό είναι βότανο, πριν οποιαδήποτε τυχόν χρήση, πρέπει να ζητάτε πρώτα την γνώμη του προσωπικού σας ιατρού.
Αφράτοι και Εύκολοι λουκουμάδες παραλίας με ζάχαρη (Donuts). Χωρίς αυγό! Χωρίς μίξερ! Χωρίς μεγάλες αναμονές!…
Το καλοκαιράκι σιγά σιγά μας χτυπά την πόρτα. Γι' αυτό κι εγώ σήμερα σας έχω…
https://www.youtube.com/watch?v=QTQmQgBxr6U Εύκολο Σπιτικό Παγωτό Μαλακό σαν μηχανής. Χωρίς παγωτομηχανή! Χωρίς Ζαχαρούχο! Με λίγα υλικά. Υλικά…
Σας έχω την πιο εύκολη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο για να την κάνετε και να σας…
Ανακατέψτε αλεύρι με νερό και θα έχετε αυτές τις φανταστικές Αραβικές πίτες. Πανεύκολη διαδικασία! Η…
https://www.youtube.com/watch?v=Ee7dAs1SeX4 Λαδένια Κιμώλου. Μια νησιώτικη χορταστική και νηστήσιμη πίτα από τη Χριστίνα Κυβρανογλου που θα…