Κατηγορίες: Βότανα-Υγεία

Άνηθος ο Ευεργετικός

Μοιραστείτε το

Ο άνηθος ήταν γνωστός στην Αρχαία Ελλάδα με τις ονομασίες άνηθον και άνησον. Από τα άνθη του παρασκεύαζαν άρωμα, ενώ το πρόσθεταν σε διάφορα κρασιά που είχαν την ονομασία ανηθίτης οίνος. Ακόμα, στεφάνωναν τους νικητές με ανθισμένα κλαδιά άνηθου, και με το αιθέριο έλαιο των καρπών του, άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των μυών. Σήμερα το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε σαλάτες, σούπες, διάφορες σάλτσες και αλλού.

Το χαρακτηριστικό του άρωμα μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό διαφόρων φαγητών, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και αποξηραμένος. Στη φαρμακευτική η δράση του θεωρείται ευεργετική κατά διαφόρων κολικών, ενώ χρησιμοποιείται και σαν διουρητικό και τονωτικό.

Άνηθος ο Ευεργετικός- Ιδιότητες

Ο άνηθος οφείλει τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία κυρίως σε δύο είδη συστατικών που περιέχει: τα μονοτερπένια, όπως καρυόνη, λεμονίνη, ανηθοφουράνιο, και τα φλαβονοειδή, όπως κεμπφερόλη και βιξενίνη. Έχει δειχθεί ότι τα μονοτερπένια ενεργοποιούν ένα ένζυμο στον οργανισμό, το οποίο προάγει την ένωση ενός αντιοξειδωτικού μορίου (της γλουταθειόνης) σε μόρια που θα προκαλούσαν βλάβες στο σώμα.

Αιθέρια έλαια άνηθου

Η δραστικότητα που παρουσιάζουν τα αιθέρια έλαια του άνηθου τον κατατάσσουν στα χημειοθεραπευτικά τρόφιμα, όπως και το μαϊντανό, εστιάζοντας κυρίως στην εξουδετέρωση συγκεκριμένων ειδών καρκινογόνων, όπως τα βενζοπυρένια που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου και στον καπνό που παράγεται από το ψήσιμο στα κάρβουνα ή την αποτέφρωση των σκουπιδιών. Τα αιθέρια έλαια του άνηθου έχουν μελετηθεί και ως προς τις βακτηριοστατικές τους ιδιότητες. Όπως συμβαίνει και με το σκόρδο, ο άνηθος εμποδίζει ή γενικότερα ρυθμίζει τη βακτηριακή ανάπτυξη.

Άνηθος – Πηγή ασβεστίου

Πέρα από αυτά, ο άνηθος θεωρείται καλή πηγή ασβεστίου, για αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην ημερήσια πρόσληψη αυτού του συστατικού, ειδικά στα άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι απαραίτητο να ενισχύσουν άλλες πηγές ασβεστίου. Το ασβέστιο έχει πολλούς ρυθμιστικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό, με πιο γνωστό τη διατήρηση της οστικής μάζας.   Πηγή

Δείτε ακόμα: Ρόδι – Ο κόκκινος χρυσός
Γαϊδουράγκαθο  – Ενα «μαγικό» βότανο

geo

Published by
geo

Πρόσφατα άρθρα

Εύκολοι λουκουμάδες παραλίας (Donuts)

Αφράτοι και Εύκολοι λουκουμάδες παραλίας με ζάχαρη (Donuts). Χωρίς αυγό! Χωρίς μίξερ! Χωρίς μεγάλες αναμονές!…

3 ημέρες πριν

Εύκολο Δροσιστικό Γιαουρτογλυκό Ψυγείου

Το καλοκαιράκι σιγά σιγά μας χτυπά την πόρτα. Γι' αυτό κι εγώ σήμερα σας έχω…

5 ημέρες πριν

Εύκολο Σπιτικό Παγωτό Μαλακό σαν μηχανής

https://www.youtube.com/watch?v=QTQmQgBxr6U Εύκολο Σπιτικό Παγωτό Μαλακό σαν μηχανής. Χωρίς παγωτομηχανή! Χωρίς Ζαχαρούχο! Με λίγα υλικά. Υλικά…

7 ημέρες πριν

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο εύκολα και γρήγορα

Σας έχω την πιο εύκολη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο για να την κάνετε και να σας…

1 εβδομάδα πριν

Σπιτικές Αραβικές πίτες χωρίς μίξερ

Ανακατέψτε αλεύρι με νερό και θα έχετε αυτές τις φανταστικές Αραβικές πίτες. Πανεύκολη διαδικασία! Η…

1 εβδομάδα πριν

Λαδένια Κιμώλου / Λαδένια ή λαδόπιτα συνταγή

https://www.youtube.com/watch?v=Ee7dAs1SeX4 Λαδένια Κιμώλου. Μια  νησιώτικη χορταστική και νηστήσιμη πίτα  από τη Χριστίνα Κυβρανογλου που θα…

1 εβδομάδα πριν