Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος. Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων του, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για άτομα με ακμή.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ακμή που έλαβαν 210 χιλιοστόγραμμα σιλυμαρίνης την ημέρα για 8 εβδομάδες παρουσίασαν μείωση κατά 53% στις βλάβες της ακμής. Ωστόσο, καθώς αυτή είναι η μόνη μελέτη, απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας.

Είναι ασφαλές το γαϊδουράγκαθο;

Το γαϊδουράγκαθο θεωρείται γενικά ασφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα. Στην πραγματικότητα, σε μελέτες όπου οι υψηλές δόσεις χρησιμοποιήθηκαν για μεγάλες περιόδους, μόνο περίπου το 1% των ανθρώπων εμφάνισαν παρενέργειες.

Οι παρενέργειες του γαϊδουράγκαθου είναι γενικά διαταραχές του εντέρου όπως διάρροια, ναυτία ή φούσκωμα.

Συνιστάται σε ορισμένα άτομα να είναι προσεκτικά όταν παίρνουν γαϊδουράγκαθο. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Έγκυες γυναίκες: Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ασφάλειά του σε έγκυες γυναίκες, επομένως συνήθως συνιστάται να αποφεύγουν αυτό το συμπλήρωμα.
  • Εκείνοι που είναι αλλεργικοί στο φυτό: Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι αλλεργικά στην οικογένεια φυτών Asteraceae / Compositae (όπως αμβροσία , χρυσάνθεμο, κατιφές και μαργαρίτα) .
  • Άτομα με διαβήτη: Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με διαβήτη.
  • Εκείνοι με ορμονικά προβλήματα: Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να έχει οιστρογόνα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τις ευαίσθητες ορμονικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού.

Δοσολογία