Παρακάτω, θα βρείτε μια σειρά από μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βότανα για το άγχος, συμπεριλαμβανομένου του τι λένε οι έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους ως επιλογή θεραπείας.

ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

1. Βιθάνια – Ashwagandha  (Withania somnifera )

Το Ashwagandha είναι ένα βότανο με μακρύ ιστορικό χρήσης ως θεραπεία για το άγχος. Πολλές από τις δραστικές ενώσεις στο ashwagandha έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντι-στρες, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το 2014 οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα πέντε δοκιμών σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας το ashwagandha για άγχος. Τέσσερις από τις πέντε δοκιμές ανέφεραν μειωμένα επίπεδα άγχους μεταξύ των συμμετεχόντων.

2. Χαμομήλι (Matricaria recutita )

Το χαμομήλι είναι ένα δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως. Αν και το χαμομήλι περιέχει ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών ενώσεων, είναι γνωστό για την προώθηση της χαλάρωσης, ειδικά σε άτομα με άγχος.

Σε μια δοκιμή του 2016, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση των συμπληρωμάτων με χαμομήλι στη γενικευμένη διαταραχή άγχους (GAD). Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν 1.500 mg εκχυλίσματος χαμομηλιού φαρμακευτικής ποιότητας την ημέρα για 8 εβδομάδες.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική μείωση των βαθμολογιών άγχους και αξιοσημείωτη αύξηση της συνολικής ευεξίας.

3. Λυκίσκος (Humulus lupulus )

Ο λυκίσκος είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται στο εμπόριο, συνήθως στην παραγωγή μπύρας. Όπως το χαμομήλι, ορισμένες ενώσεις στον λυκίσκο είναι καταπραϋντικές, καθιστώντας τις χρήσιμες για άτομα με άγχος.

Μια μελέτη του 2017 ανέλυσε τις επιπτώσεις ενός εκχυλίσματος λυκίσκου σε άτομα με άγχος και κατάθλιψη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε εκχύλισμα εικονικού φαρμάκου είτε λυκίσκου για 4 εβδομάδες. Μετά από ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που είχαν αρχικά λάβει το εκχύλισμα λυκίσκου, πήραν εικονικό φάρμακο και εκείνοι που είχαν αρχικά λάβει εικονικό φάρμακο έλαβαν το εκχύλισμα λυκίσκου. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση της κατάθλιψης και του άγχους με το συμπλήρωμα λυκίσκου έναντι του εικονικού φαρμάκου.

4. Kava (Piper methysticum )

Το Κάβα, που ονομάζεται επίσης kava kava, είναι ένα δημοφιλές αγχολυτικό βότανο που προέρχεται από τα νησιά του Ειρηνικού. Αρκετοί τύποι ενώσεων, τόσο καταπραϋντικοί όσο και μη κατασταλτικοί, συμβάλλουν στις ιδιότητες κατά του άγχους αυτού του βοτάνου.

Το 2018 ερευνητές ανέλυσαν 12 μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του kava ως θεραπευτική επιλογή.  Σε τρεις από τις μελέτες που εξετάστηκαν, το kava βρέθηκε αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων του GAD (Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή) σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, η ανάλυση των υπολοίπων δοκιμών δεν έδειξε σημαντικά αποτελέσματα, πράγμα που δείχνει ότι η περισσότερη έρευνα θα ήταν χρήσιμη.

5. Λεβάντα (Lavandula angustifolia )

Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματοθεραπευτικά βότανα για άγχος, ύπνο και συνολική διάθεση. Η λεβάντα έχει ένα ευρύ φάσμα δραστικών ενώσεων που έχουν ποικίλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων ενώσεων που έχουν ηρεμιστικά και αγχολυτικά αποτελέσματα.

Το 2019, αναλύθηκαν περισσότερες από 100 μελέτες για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της λεβάντας στο άγχος. Πολλές από τις μελέτες ανέφεραν ότι διάφορες χορηγήσεις λεβάντας είχαν θετική επίδραση στα επίπεδα άγχους, ειδικά στα συμπληρώματα λεβάντας από το στόμα. Η αρωματοθεραπεία λεβάντας έδειξε επίσης πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Ωστόσο, η ανασκόπηση της έρευνας προειδοποιεί ότι εξακολουθούν να απαιτούνται λιγότερο μεροληπτικές και μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

6. Μελισσόχορτο – Βάλσαμο λεμονιού (Melissa officinalis )

Το βάλσαμο λεμονιού είναι ένα άλλο φαρμακευτικό βότανο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη βελτίωση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της διάθεσης. Η έρευνα έχει δείξει ότι εκτός από τα οφέλη κατά του άγχους, το βάλσαμο λεμονιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης.

Μελέτη  το 2018 διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του μελισσόχορτου και της λεβάντας στο άγχος και την κατάθλιψη σε άτομα με αϋπνία.

Για τη μελέτη, σε 67 συμμετέχοντες δόθηκε είτε μελισσόχορτο και ένα συμπλήρωμα λεβάντας ή ένα εικονικό φάρμακο κάθε βράδυ για 4 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των συμπτωμάτων της αϋπνίας, του άγχους και της κατάθλιψης στην ομάδα με το μελισσόχορτο και τη λεβάντα.

7. Πασιφλώρα (Passiflora incarnata )

Η πασιφλώρα είναι ένα παραδοσιακό βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας καταστάσεων, όπως το άγχος και οι διαταραχές ύπνου. Πολλές δραστικές ενώσεις στο passionflower φαίνεται να δρουν στους υποδοχείς του εγκεφάλου που μειώνουν το άγχος και προάγουν τη χαλάρωση.

Το 2007  έγιναν δύο μικρότερες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του εκχυλίσματος της πασιφλώρας στο άγχος. Αν και τα αποτελέσματα αυτών των μελετών φάνηκαν να υποστηρίζουν τις καταπραϋντικές επιδράσεις της, τα αποτελέσματα δεν είχαν στατιστική σημασία.

8. Βαλσαμόχορτο – St. John’s wort (Hypericum perforatum )

Το βαλσαμόχορτο  είναι ένα βότανο με μακρά ιστορία χρήσης στη θεραπεία διαταραχών της διάθεσης. Αν και το βαλσαμόχορτο  χρησιμοποιείται συνήθως ως φυσική επιλογή για κατάθλιψη, η έρευνα διερευνά επί του παρόντος την αποτελεσματικότητά της και για το άγχος.

Οι μελέτες σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν το βαλσαμόχορτο   για άγχος είναι περιορισμένες, αλλά μελέτη σε ζώα από το 2018 διερευνά τις επιπτώσεις αυτού του βοτάνου στο άγχος σε αρουραίους. Διάφορα μίγματα εκχυλισμάτων βύνης του βαλσαμόχορτου χορηγήθηκαν σε ζώα για περίοδο 21 ημερών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση με το βαλσαμόχορτο  συνέβαλε στη μείωση των ορμονών του στρες και άλλων φλεγμονωδών δεικτών.

9. Βαλεριάνα (Valeriana officinalis )

Η βαλεριάνα είναι ένα άλλο συμπλήρωμα βοτάνων που μαζί με το χαμομήλι, βρίσκεται συχνά σε μορφή τσαγιού. Οι δραστικές ενώσεις στο φυτό βαλεριάνας έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες, καθιστώντας αυτό το βότανο μια άλλη δημοφιλή επιλογή για άγχος.

Μια μελέτη του 2019 διερεύνησε την επίδραση του εκχυλίσματος ρίζας βαλεριάνας στη λειτουργική εγκεφαλική δραστηριότητα. Σε αυτήν τη μελέτη 4 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έπαιρναν είτε βαλεριάνα είτε εικονικό φάρμακο τρεις φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) έδειξαν ότι η ομάδα βαλεριάνας παρουσίασε αλλαγές στα μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με το άγχος και το άγχος.

Πολλά άτομα με άγχος επωφελούνται από την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής για τη μείωση του στρες.

Για τη χρήση βοτάνων η συμβουλή εξειδικευμένου γιατρού κρίνεται απαραίτητη.

Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος στην καθημερινή σας ζωή:

  • Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης. Η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και άλλες τεχνικές χαλάρωσης έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα του άγχους.
  • Καλό ύπνο κάθε βράδυ. Η έλλειψη ύπνου είναι συχνά μια αιτία για άτομα με άγχος, επομένως είναι σημαντικό να κοιμάστε σωστά.
  • Άσκηση 5 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά. Η άσκηση παράγει ευεργετικές ορμόνες, πολλές από τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.
  • Ισορροπημένη διατροφή. Τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και υγιή λίπη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ, τη νικοτίνη και άλλες επιβλαβείς ουσίες. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε αλκοόλ, νικοτίνη και άλλες ουσίες για τη μείωση του στρες, αυτές μπορεί συχνά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Πηγή
  • Δείτε ακόμα: Φλισκούνι, η αρωματική άγρια μέντα