Βαλσαμόλαδο ή σπαθόχορτο
Βάλσαμο, υπερικόν, σπαθόχορτο, βαλσαμόχορτο (υπερικον) , χόρτο του Αγίου Ιωάννη είναι οι ονομασίες που συναντάμε το ταπεινό αυτό φυτό. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι και σήμερα. Διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό. Στην αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονομασία σπαθόχορτο. Χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των εγκαυμάτων στους πόνους των μυών, στην αντιμετώπιση της αϋπνίας αλλά και της ήπιας κατάθλιψης.
Στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το υπερικό έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «πρόζακ» (Ladose), για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατομμύρια ασθενείς. Μόνο στη Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα του φυτού.
Για τοπική χρήση χρησιμοποιείται κυρίως το βαλσαμέλαιο, το οποίο παρασκευάζεται με εκχύλιση του φρέσκου φυτού σε ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο φυτικό λάδι για πολλές ημέρες (40 έως 50).
Η σύσταση των ξηρών εκχυλισμάτων και του βάμματος, διαφέρει σημαντικά από τη σύσταση του βαλσαμέλαιου οπότε και οι ενδείξεις καθώς και ο τρόπος χρήσης είναι διαφορετικός.
Το Βαλσαμόλαδο το βρίσκουμε συχνά σε βιολογικές αγορές σε μικρά μπουκαλάκια. Ξεχωρίζει από το έντονο κόκκινο χρώμα του. Μπορούμε όμως να το συλλέξουμε και να το φτιάξουμε εύκολα μόνοι μας στο σπίτι.
Το βρίσκουμε από το Μάιο και μέχρι τις αρχές Ιουνίου σε παραθαλάσσιες περιοχές και μέχρι και το τέλος Ιουλίου το βρίσκουμε και σε ορεινά μέρη. Συλλέγουμε τα άνθη και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο με ένα πολύ καλό ελαιόλαδο.
Προσοχή δεν κάνει για εγκύους και καλύτερα να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στην κεραλοιφή, δείτε εδώ πως!
Εύκολα Τσουρέκια για Αρχάριους(-ες) με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις. Είναι Γεμάτο Ίνες. Χωρίς Μίξερ!…
Κουλουράκια χωρίς αμμωνία, πανεύκολα, πεντανόστιμα. Όλοι νομίζω πως αγαπάμε τα πασχαλινά κουλουράκια και περιμένουμε πως…
Ελληνικό Σούσι . Αυτή η Ελληνική συνταγή για ψάρι μαρινάτο θα σας ενθουσιάσει και θα…
Μια νόστιμη Μακαρονάδα γιαχνί της Μαμάς που θα λατρέψετε! Μετά τα κρέατα και τα γλυκά…
Χορτόπιτα - Η πίτα του χειμώνα Δύο εύκολες συνταγές για νόστιμες χορτόπιτες 1η χορτόπιτα 1/2…
Ατομικά Ψωμάκια χωρίς μίξερ. με λίγα υλικά που έχουμε σπίτι. Δοκιμάστε τα θα ενθουσιαστείτε Υλικά…
Δείτε τα σχόλια
Μπράβο συγχαρητήρια τό κάνω εδώ και πολλά χρόνια θά ήθελα να μου πείτε πόσο κοστίζουν ή κάψουλες