Εκδηλώσεις

Έκθεση με έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην γκαλερί Kalfayan

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣΤην Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 2007, 19.30 – 22.00, οι Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα, παρουσιάζουν την έκθεση με έργα του Γιάννη Τσαρούχη: ζωγραφική, σχέδια και ένα εξαιρετικό ζεύγος από βεντάλιες. Στην έκθεση παρουσιάζονται χαρακτηριστικά παραδείγματα της θεματολογίας των έργων του καλλιτέχνη όπως προσωπογραφίες, γυμνά, αλλά και σχέδια για θεατρικά σκηνικά και κοστούμια.

Εγκαίνια: 14 Δεκεμβρίου, 2007, Ώρα: 19.30 – 22.00

Διάρκεια έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου, 2007 – 19 Ιανουαρίου, 2008
Η αφετηρία της καλλιτεχνικής δράσης του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) συνδέεται άρρηκτα με τις πολιτισμικές, κοινωνικοπολιτικές και ιστορικές ζημώσεις στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1930. Η χρονική αυτή περίοδος διακρίνεται για την αναβίωση των ιδανικών της Λαϊκής και Βυζαντινής Τέχνης καθώς και την θεωρητική ενασχόληση με τον προσδιορισμό της έννοιας της ‘Ελληνικότητας’.  Ταυτόχρονα, την εποχή εκείνη μεταφέρεται το ενδιαφέρον του εικαστικού κύκλου από τον Ακαδημαϊσμό του Μονάχου στα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα του Παρισιού.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην γκαλερί Kalfayan αποκαλύπτουν το εύρος των επιρροών που ενέπνευσαν το έργο του Γιάννη Τσαρούχη. Από νωρίς ο καλλιτέχνης ανέπτυξε ένα καθαρά προσωπικό ύφος το οποίο δανειζόταν, επεξεργαζόταν και εξέλισσε στοιχεία από ελληνικές και ξένες πολιτιστικές παραδόσεις και εικαστικά ρεύματα. ”
Τα πορτραίτα και οι μνημιακές φιγούρες του, οι παραλλαγές της χρωματικής κλίμακάς του, η σαφής ροπή του προς τον ρεαλισμό και ταυτόχρονα η δεξιότητά του να αφαιρεί και να φιλτράρει τα μη ουσιώδη στοιχεία στις συνθέσεις του αντανακλούν την απαράμιλλη ικανότητα του Τσαρούχη να επαναπροσδιορίζει και να ερμηνεύει δημιουργικά τα ποικίλα ερεθίσματα που εξήραν τη φαντασία του.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ :

Δευτέρα, Σάββατο: 10.00-15.00|Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00-20.00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *