Επικαιρότητα

Αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων ζητάει η τρόικα

Vouli_polinomosxedio

Αλλαγές στο πλαίσιο με βάση το οποίο γίνεται η χρηματοδότηση των κομμάτων φέρεται να ζητάει η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ στο στόχαστρό της φαίνεται πως έχει μπει και το ασυμβίβαστο κρατικών αξιωματούχων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», η τρόικα έχει ήδη έχει στείλει και σχετικό έγγραφο με προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο έγγραφο αυτό προτείνονται αλλαγές στο πλαίσιο χρηματοδότησης των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, θέσπιση κώδικα δεοντολογίας, αλλά και ρυθμίσεις με στόχο τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις. Όλες οι προτάσεις περιλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που προτείνει η τρόικα είναι:

• Διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών. Το υφιστάμενο σύστημα έχει αποδειχθεί παντελώς ανεπαρκές στον έλεγχο του λεγόμενου «μαύρου χρήματος», ενώ έχει επιτρέψει τον υπερδανεισμό των κομμάτων με τον τελικό λογαριασμό να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

• Θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές.

• Καθιέρωση ασυμβίβαστων για τους κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες. Τώρα, είναι δυνατή η άσκηση «αφανούς» οικονομικής δραστηριότητας μέσω συνεργατών ή συγγενικών προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το έδαφος για σύγκρουση συμφερόντων των κρατικών αξιωματούχων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

• Νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες.

Παράλληλα, πάντως, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει όρια στις δαπάνες των κομμάτων τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία τους, όσο και κατά τις προεκλογικές περιόδους. Παράλληλα, υπό εξέταση είναι και κάποια από τα προνόμια, όπως το αφορολόγητο στη βουλευτική αποζημίωση, τα επιδόματα γραφείου και δαπανών κίνησης, η μεγάλη ατέλεια στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και η κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων. Ρυθμίσεις αναμένεται να υπάρξουν και για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών -αλλά και κρατικών αξιωματούχων- που θα ανατεθεί σε ειδικό σώμα δικαστών.

 

Αμφισβητούν τα στοιχεία για το ασφαλιστικό

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η τρόικα αμφισβητεί και τα οικονομικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, προειδοποιώντας πως εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα, πολλά ταμεία δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την καταβολή συντάξεων από το 2016.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η τρόικα έχει ζητήσει στοιχεία για τη ροή των συνταξιοδοτήσεων και τον χρόνο απονομής οριστικών συντάξεων και ανακάλυψε ότι στο ΙΚΑ εκκρεμούν περίπου 200.000 αποφάσεις συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η οικονομική πραγματικότητα του ταμείου. «Πώς θέλετε να μοιράσετε το πρωτογενές πλεόνασμα όταν δεν καταβάλλετε τις συντάξεις;» ρωτά η τρόικα. Έτσι, αμφισβητώντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης, η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει τη λήψη ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη της τρύπας 380 εκατ. ευρώ ετησίως που θα δημιουργηθεί από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 από τον Ιούλιο. Επείγουσα κρίνεται επίσης η ανάγκη της αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης του ΟΑΕΕ, στον οποίο επίσης εκκρεμεί αδιευκρίνιστος αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης.

[σε συνεργασία με το Eklogika]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *