Αθλητικά

Ασημένιο μετάλλιο για τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη στο Τάεκβοντο

Μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα που κρίθηκε στις λεπτομέρειες ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, πήρε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των +80 κιλών του ταεκβοντό, χάνοντας στον τελικό του αγωνίσματος από τον Νοτιοκορεάτη, Ντογκμιν Τσα, με 5-4 στα σημεία. Αυτό είναι το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο που κερδίζει ο πρωταθλητής μας από την Θεσσαλονίκη, αφού και στην Αθήνα το 2004 είχε πάρει επίσης το αργυρό μετάλλιο. Τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Αρμάν Τσιλμάνοφ (Καζακστάν) και Τσίκα Τσουκουμερίτζε (Νιγηρία). Συνολικά η Ελλάδα στο Πεκίνο κατέκτησε δυο ασημένια και δυο χάλκινα μετάλλια.


Στις λεπτομέρειες…

Το καλό ξεκίνημα του Νικολαϊδη στον τελικό δεν είχε συνέχεια. Στον πρώτα δευτερόλεπτα του πρώτου γύρου ο Ελληνας πρωταθλητής προηγήθηκε με 2-0. Ο Τσα, πάντως, αντεπιτέθηκε και με ένα χτύπημα στο κεφάλι και ένα στον θώρακα πέτυχε σερί 3-0 και πήρε έκλεισε τον πρώτο γύρο προηγούμενος 3-2.

Στον δεύτερο γύρο ο Νοτιοκορεάτης αύξησε τη διαφορά σε 4-2, αλλά λίγο πριν τη λήξη ο Νικολαϊδης μείωσε σε 4-3. Με την έναρξη του τρίτου γύρου ο πρωταθλητής Ευρώπης ισοφάρισε γρήγορα σε 4-4, αλλά μία ολιγωρία του στα τελευταία δευτερόλεπτα (σ.σ. 17“ πριν το τέλος) του στοίχισε τη νίκη, καθώς ο Τσα διαμόρφωσε το τελικό 5-4.

Προηγουμένως στα ημιτελικά ο Νικολαϊδης είχε καταφέρει να πάρει την πρόκριση στο μεγάλο τελικό επικρατώντας με 3-2 του Νιγηριανού, Τσίκα Τσουμκουμερίζε, μετά από καθοριστικό χτύπημα στην εκπνοή, αγώνα.

Η αναμέτρηση είχε αρχίσει με τους διαιτητές να στερούν πόντους από τον Έλληνα πρωταθλητή, καθώς τα χτυπήματα του Νικολαϊδη στο κεφάλι του Νιγηριανού δεν μέτρησαν ποτέ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου να τον βρει με το εις βάρος του 1-0, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και τη λήξη του δεύτερου.

Στο τρίτο γύρο ο Νικολαϊδης με χτύπημα στο κεφάλι προηγήθηκε με 2-1, ενώ ο Τσουμκουμερίζε «απάντησε» με χτύπημα στο θώρακα, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Ωστόσο, το ψυχικό σθένος του Έλληνα πρωταθλητή και κυρίως η ψυχραιμία του τού χάρισε μία μεγαλειώδη νίκη, καθώς ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη πέτυχε χτύπημα στον Νιγηριανό και πήρε την πρόκριση στον τελικό.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο προς το μετάλλιο ήταν ο πρωινός αγώνα του Νικολαϊδη με τον Αρμάν Τσιλμάνοφ από το Καζακστάν.

Ο Νικολαϊδης παρουσιάστηκε αγχωμένος κόντρα στον και χρειάστηκε να πάει ο αγώνας στον τέταρτο γύρο για να πάρει τη νίκη-πρόκριση στους «16» του τουρνουά.
Στον πρώτο γύρο ο Τσιλμάνοφ πήρε τον πρώτο πόντο έπειτα από επίθεση του Νικολαϊδη, αλλά ο Ελληνας πρωταθλητής κατάφερε να ισοφαρίσει άμεσα.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου ο Τσιλμάνοφ προηγήθηκε ξανά, αλλά και πάλι ο Νικολαϊδης κατάφερε με εντυπωσιακό χτύπημα να κάνει το 2-2. Στον τρίτο γύρο το σκηνικό δεν άλλαξε, οι δύο αθλητές πήραν από έναν πόντο (3-3) και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στον τέταρτο γύρο. Εκεί ο Ελληνας πρωταθλητής αιφνιδίασε τον Τσιλμάνοφ, πήρε τον πόντο και τη νίκη (4-3).

“Δεν θέλω να είμαι αχάριστος. Δεν θέλω να κάνω παράπονα, επειδή έχασα το χρυσό, αλλά πιστεύω ότι δικαιούμουν κάτι περισσότερο”, δήλωσε λίγο μετά την λήξη του τελικού, ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης και πρόσθεσε: “Αφιερώνω το μετάλλιο στην οικογένεια μου και όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μου αυτά τα χρόνια και ελπίζω να είμαι και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012.”

Παράπονα για τους κριτές εξέφρασε ο προπονητής του, Κώστας Τζιδημόπουλος, όταν αποχωρώντας από τον αγωνιστικό χώρο θυμωμένος δήλωνε ότι: “Μερικοί αγώνες κερδίζονται στα χαρτιά και όχι στο τερέν.”

Στο μεταξύ, ο Κουβανός Άνγκελ Μάτος αποκλείστηκε μαζί με τον προπονητή του διά βίου από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις του ταεκβοντό. Ο Μάτος, στη διαδικασία των ρεπεσάζ και συγκεκριμένα στην αναμέτρηση με τον Αρμάν Τσιλμάνοφ (Καζακστάν) για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, κλώτσησε στο κεφάλι τον διαιτητή.

Το συμβάν διαδραματίστηκε στον δεύτερο γύρο και ενώ ο Κουβανός είχε το προβάδισμα με 3-2. Σε μία φάση που οι προπονητές και των δύο πλησίασαν τον διαιτητή για να διαμαρτυρηθούν, ο Κουβανός έχασε την ψυχραιμία του και κλώτσησε τον διαιτητή, όπως και έναν άλλο επίσημο.

Μάλιστα, το όνομα του Μάτος, ο οποίος αποβλήθηκε από την αναμέτρηση, αφαιρέθηκε και από την τελική κατάταξη, όπου θα καταλάμβανε μαζί με τον Ιργκάσεφ την πέμπτη θέση.

Αναλυτικά η τελική κατάταξη:

1. Ντονγκμίν Τσα (Ν. Κορέα) -ΧΡΥΣΟ-
2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) -ΑΣΗΜΕΝΙΟ-
3. Αρμάν Τσιλμάνοφ (Καζακστάν) -ΧΑΛΚΙΝΟ-
3. Τσίκα Τσουκουμερίτζε (Νιγηρία) -ΧΑΛΚΙΝΟ-
5. Ακμάλ Ιργκάσεφ (Ουζπεκιστάν)
5. –
7. Κρίστοφερ Μόιτλαντ (Κόστα Ρίκα)
7. Αμπντελκαντέρ Ζρουρί (Μαρόκο)

Η ελληνική παρουσία

Στην κατηγορία των +67 κιλών του ταεκβοντό, η Κυριακή Κούβαρη ηττήθηκε στον πρώτο γύρο με 3-1 από την Βραζιλιάνα Ναταλία Φαλαβίνια και αποκλείστηκε.

Να σημειωθεί ότι, στην κατηγορία των 105 κιλών της άρσης βαρών, ο Νίκος Κουρτίδης ανέβηκε μία θέση στην τελική κατάταξη και από τη 10η πήρε την 9η, καθώς ακυρώθηκε ο Ουκρανός Ιγκόρ Ραζορόνοφ, που ήταν έκτος, επειδή βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία.

Η ελληνική παρουσία στους Αγώνες της 29ης Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται τα ξημερώματα, με την εθνική υδατοσφαίρισης ανδρών να αντιμετωπίζει την Αυστραλία, σε αγώνα για την έβδομη θέση.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *