Κόσμος

Γερμανία: Κυβέρνηση Μέρκελ με Ελεύθερους Δημοκράτες

merkel_ekloges_mΝέα κυβερνητική θητεία εξασφάλισε η Άνγκελα Μέρκελ. Μόνο που αυτή τη φορά ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα περιλαμβανει τους τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά τους φιλελεύθερους. Ήδη μετά την ανακοίνωση των  exit poll των τηλεοπτικών σταθμών ZDF και ARD, που δείχνουν ότι οι συντηρητικός συνασπισμός της κ. Μέρκελ και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, κατακτούν υψηλά ποσοστά που τους επιτρέπει να συνεργαστούν η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε την προθεσή της να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το FPD. Από την άλλη πλευρά ο  ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, παραδέχθηκε την ήττα του, καθώς το κόμμα του έλαβε το μικρότερο ποσοστό μεταπολεμικά.
“Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή πλειοψηφία ώστε να σχηματίσουμε μία νέα κυβέρνηση του CDU/CSU και του FDP και αυτό είναι καλό”, δήλωσε η Μέρκελ στα κεντρικά γραφεία του κόμματός της στο Βερολίνο.”Επιθυμώ να είμαι η καγκελάριος όλων των Γερμανών, προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση της χώρας μας”, πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του FDP, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε από την πλευρά του ευχαριστημένος με “αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα”. Ευχαρίστησε “τους εκλογείς που έδωσαν στο κόμμα του το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ”, άνω του 14% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δημόσιων τηλεοπτικών καναλιών.

Υποσχέθηκε οι ενέργειές του να κατατείνουν ώστε η Γερμανία να έχει ένα “δίκαιο δημοσιονομικό σύστημα, να βελτιώσει τις ευκαιρίες στον εκπαιδευτικό τομέα και να προασπίσει τις ατομικές ελευθερίες”.

Η δημοσκόπηση της τηλεόρασης ZDF δείχνει πως η υποστήριξη για το συντηρητικό συνασπισμό της Μέρκελ -το κόμμα της, Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU)-, φθάνει το 33,5% και του FDP το 14,5%.

Μαζί, το συνολικό ποσοστό τους ξεπερνά κατ΄ελάχιστον εκείνο και των τριών άλλων κομμάτων μαζί, ανοίγοντας το δρόμο για μία δεύτερη θητεία της Μέρκελ και αφήνοντας να υποτεθεί ότι θα μπορέσει να τερματίσει τον αδέξιο “μεγάλο συνασπισμό” με τους αντιπάλους της, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Ως επικεφαλής μίας κεντροδεξιάς κυβέρνησης με το φιλικό προς τις επιχειρήσεις FDP, η Μέρκελ αναμένεται να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις και να παρατείνει την παραμονή των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία.

Το SPD συγκεντρώνει το 23,5% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταπολεμικά.

Με την ανακοίνωση των exit poll ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) για την καγκελαρία, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, παραδέχθηκε την ήττα του στις ομοσπονδιακές εκλογές.

“Οι ψηφοφόροι αποφάσισαν και το αποτέλεσμα είναι μία πικρή μέρα για τη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία…. δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πούμε — το αποτέλεσμα είναι μια πικρή ήττα”, δήλωσε ο Στάινμάιερ στα μέλη του κόμματός του που συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα στις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, τα οποία δίνουν τα τηλεοπτικά κανάλια ARD και ZDF έχουν ως εξής:

ARD: CDU/CSU 33,5%, SPD 22,5%, FDP 15,0%, , Αριστερά 12,5%, Πράσινοι 10,5%.

ZDF: CDU/CSU 33,5%, SPD 23,5%, FDP 14,5%, Αριστερά 13%, Πράσινοι 10,0%, άλλοι 5,5%.

Στις εκλογές του 2005 είχαν λάβει: CDU/CSU 35,2%, SPD 34,2%, FDP 9,8%, Αριστερά 8,7%, Πράσινοι 8,1%, άλλοι 4%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *