Επικαιρότητα

Δέσμη μέτρων για την οικονομία παρουσίασε ο Γ.Παπανδρέου

Δέσμη πέντε μέτρων “που θα δώσει διέξοδο από την οικονομική κρίση και προοπτική στους Έλληνες πολίτες”, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ημερίδα που του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου με θέμα τα “καρτέλ στην ελληνική αγορά και τρόποι αντιμετώπισής τους”. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για τραγικές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης και την κάλεσε να αποσύρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009, γιατί όπως είπε είναι αστήριχτο και έχει ξεπεραστεί.


Για την Οικονομία

Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθηθεί απέναντι στις τράπεζες, θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες αν θα έχουμε χιλιάδες ανέργους ή όχι.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι λόγω των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη στην κρίση που έρχεται και καταλόγισε στην κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση πραγματικότητας.

Αναφερόμενος στο κονδύλι των 28 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στις τράπεζες, ο κ. Παπανδρέου διερωτήθηκε “από πού διαθέτει 28 δισ. ο κ. Αλογοσκούφης και πώς τα διαθέτει, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες και χωρίς εγγυήσεις”.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση έρχεται να στηρίξει τους ισολογισμούς των τραπεζών χωρίς αυτές να αναλαμβάνουν την υποχρέωση ότι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι πολίτες αισθάνονται την ασφυξία από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού ή από την περικοπή των δανείων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πρακτική των τραπεζών είναι απαράδεκτη από τη στιγμή που διατίθεται 28 δισ. ευρώ.

“Η κυβέρνηση ή δεν έχει καταλάβει ή είναι εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αδυναμίες ή ακόμα χειρότερα χρησιμοποιεί την κρίση για να καλύψει την πολιτική αναδιανομής υπέρ των ισχυρότερων”, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Δέσμη μέτρων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στόχος του Κινήματος είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και πρότεινε μία δέσμη πέντε μέτρων σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πρότεινε την στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με την εποπτεία της πολιτικής και την συμμετοχή του κράτους στην διοίκηση των τραπεζών.

Επίσης πρότεινε τη στήριξη μόνο των τραπεζών που έχουν ανάγκη με την ταυτόχρονη υποχρέωση των μετόχων τους να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου “βάζοντας και αυτοί το χέρι τους στην τσέπη τους”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την ίδρυση ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών και δανειοδότησης μικρομεσαίων και εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και αλλαγή του πλαισίου εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος, που είχε κατατεθεί και ως σχέδιο νόμου στη Βουλή, για επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης και αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ, που επιστρέφεται στους αγρότες από το 7% στο 11%.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την επαναφορά του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε όσες επιχειρήσεις έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 300.000 ευρώ πληρωμή μόνο των τόκων του δανείου και περίοδο χάριτος ενός έτους και ενίσχυση δημοσίων επενδύσεων με στόχευση και για το αύριο.

Αναφερόμενος στην ανεργία, επανέλαβε την πρότασή του για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, των εισερχομένων στην αγορά εργασίας για 4 χρόνια, τη δημιουργία θέσεων κοινωνικής εργασίας για τους μεγάλους σε ηλικία και τους χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενους, ώστε να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70%.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές και δανειολήπτες, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την απαγόρευση κατάσχεσης κύριας κατοικίας για ποσό των 20.000 ευρώ, την απόδοση περιόδου χάριτος ενός έτους, την κατάργηση του φόρου της ΝΔ για τα ακίνητα και την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Όλα αυτά σημαίνουν τελείως διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και ζήτησε ενδεικτικά την απόσυρση του προσχεδίου προϋπολογισμού.

Για τα καρτέλ

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια και υπογράμμισε ότι η ελεύθερη αγορά, η οποία έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, χρειάζεται κανόνες, με πρώτο την απαγόρευση δημιουργίας καρτέλ, τα οποία καταστρέφουν την οικονομία, αλλά και τρέφουν την διαφθορά και τη διαπλοκή.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κράτος πρέπει να θέτει κανόνες στη μεταξύ μας συμπεριφορά και να προστατεύει τον πολίτη, ώστε αυτός να αισθάνεται ασφάλεια και επέκρινε την κυβέρνηση ότι επειδή εκφράζει την βούληση συγκεκριμένων συμφερόντων..

Τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά, με την αναβάθμιση των αρχών και την επιστημονική τους επάρκεια, τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, ενώ πρότεινε τη σύσταση επιτροπής μονοπωλίων και τη δημιουργία Εφετείου για τον ανταγωνισμό.

“Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία με τον πολίτη και ένα κράτος με σημαντικότατο ρόλο στο σχεδιασμό και την εποπτεία της οικονομίας. Αλλά αξιόπιστο κράτος σημαίνει αξιόπιστη κυβέρνηση, που πριν από όλα τολμά να τα βάζει με τα συμφέροντα των ισχυρών, προστατεύοντας τους πολίτες. Και αυτό είμαστε εμείς”, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *