Επικαιρότητα

Δείτε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης

PHOTO: MARIOS LOLOS
PHOTO: MARIOS LOLOS

Στο βήμα της Βουλής για πρώτη φορά υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ανέβηκε το απόγευμα της Κυριακής ο Αλ. Τσίπρας, με την ομιλία του οποίου ξεκίνησε η διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε για άλλη μια φορά την πρόθεση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει όσα έχει πει προεκλογικά και επανέλαβε ορισμένες από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από ένα νέο φόρο επί της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο, δεν προσδιόρισε το ποσό από το οποίο θα εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος φόρος.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές. Σημειώνεται ότι τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αναμένονταν με ενδιαφέρον και από τους δανειστές, προκειμένου να διαμορφώσουν αντίστοιχα τη στάση τους έναντι της Ελλάδας, εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup την Τετάρτη.

 

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης την «ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και του ισότιμου ρόλου της χώρας εντός της Ε.Ε.», αλλά και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τόνισε ότι είναι αμετάκλητη απόφαση να τιμήσουμε τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, ο δρόμος θα είναι ανηφορικός», αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας». Τόνισε ότι «μετά από 5 χρόνια ακραίας λιτότητας χάσαμε το 1/4 του ΑΕΠ» και πως το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε στο 180% του ΑΕΠ, ενώ οι άνεργοι είναι πάνω από 1 εκατομμύριο. Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «δέχτηκε ένα μείγμα πολιτικής που έριξε τη χώρα στα βράχια, έκαψε τα σπαρτά και γκρέμισε τις γέφυρες με το ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης» και τόνισε ότι «στόχος των μνημονιακών δυνάμεων ήταν ο εκβιασμός της Ελλάδας και η αποτυχία της νέας κυβέρνησης, δηλαδή της Ελλάδας», αλλά «ξέχασαν να λογαριάσουν ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο τεχνοκράτες αλλά και ο ελληνικός λαός, οι ευρωπαϊκοί λαοί που δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή άρα και η λύση θα είναι ευρωπαϊκή και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καταλύτης για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Είπε, ακόμη, ότι η λιτότητα είναι καταστροφική και πως «αν το δεχτούμε τότε θα βρεθεί η λύση για το χρέος», ενώ τόνισε και πάλι ότι «η λιτότητα δεν αποτελεί συνθήκη της ευρωπαϊκής ένωσης». Ακόμη, είπε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε τη λαϊκή εντολή των εκλογών, την εθνική κυριαρχία» και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή εντολή για το τέλος της λιτότητας. Το Μνημόνιο καταργήθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου» και «επιδιώκει μια νέα συμφωνία σε πρόγραμμα-γέφυρα ως τον Ιούνιο ώστε να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για διαπραγμάτευση. Ρωτάνε πολλοί είναι αυτό εφικτό να γίνει σε 15 ημέρες; Είναι εφικτό. Το ζήτημα του χρέους απαιτεί περισσότερο χρόνο αλλά άλλα θέματα μπορούν να συμφωνηθούν άμεσα. Το νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης θα σέβεται τους κανόνες της ΕΕ αλλά δεν θα καταδικάσει την Ελλάδα σε ύφεση», είπε. Τόνισε, ακόμη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ξανακάνει τα λάθη του σκοτεινού παρελθόντος και πως «δεν πρέπει να ξαναζήσει την εποχή των τεράτων. Αυτό είναι το στοίχημα της ενωμένης Ευρώπης».

Ο κ. Τσίπρας άφησε εκ νέου σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση καταθέτει επιτέλους προτάσεις, δεν δέχεται εντολές με ηλεκτρονική αλληλογραφία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά ότι δεν δέχθηκε εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος, αλλά δίμηνη, για να δυσχεράνει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων στο δημόσιο

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις απολύσεις στο δημόσιο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «άμεση αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων στον δημόσιο τομέα – καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ». Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει «ξεκάθαρη εντολή για μάχη» ενάντια στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και τόνισε: «Ήρθαμε για να καταργήσουμε προνόμια υπουργών και βουλευτών, όχι για να τα ιδιοποιηθούμε. Καταργούνται προκλητικές σπατάλες και στρατιές συμβούλων». Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι δίνεται εντολή ώστε να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ, έκανε λόγο για περιορισμό του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%. Υπογράμμισε ότι το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση και πρόσθεσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος και ήθος εξουσίας». Παράλληλα, είπε ότι θα πωληθεί το 1 από τα 3 κυβερνητικά αεροσκάφη και πως θα ζητήσει από την πρόεδρο της βουλής να επανεξετάσει και να καταργήσει το βουλευτικό αυτοκίνητο. Προανήγγειλε, ακόμη περιορισμό της επαφής μεταξύ διοίκησης και πολιτών, περιορισμό της γραφειοκρατίας, στήριξη της αυτοδιοίκησης, νέο θεσμικό πλαίσιο, αναθεώρηση του Καλλικράτη

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο, επίσης, για μάχη με κάθε κόστος ενάντια στην υψηλή διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγής και σημείωσε ότι συγκροτείται «ειδικό χαρτοφυλάκιο που θα οργανώσει τη στρατηγική μας», «κινητοποιούμε το ΣΔΟΕ ώστε να ελεγχθούν οι λίστες των μεγαλοκαταθετών, η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λιχτενστάιν», αναφέρθηκε σε υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου τελωνείων για πάταξη λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου (τα οποία προσδιόρισε 1,5 δις ετησίως). Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κινητοποιηθεί σώμα επιθεώρησης ελεγκτών για συμβάσεις και προμηθευτές του δημοσίου και ότι θα δοθεί τέλος στα θαλασσοδάνεια που δίνονταν για συντήρηση ολιγαρχικού καθεστώτος


Σύσταση εξεταστικής για τα μνημόνια

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει με κάθε κόστος τη μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά, ενάντια στο σύστημα της διαπλοκής. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, ώστε «για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης». Ακόμη, αναφέρθηκε σε «νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ», ενώ για την ΕΡΤ είπε ότι θα επανασυσταθεί από μηδενική βάση «χωρίς κάστες προνομίων, χωρίς προκλητικές αμοιβές». Επίσης, αναφέρθηκε σε εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αστυνομία, για την οποία είπε ότι «δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία από το έγκλημα & την ασφάλεια των πολιτών». Για τη μετανάστευση τόνισε ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας μια απλή Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε υπουργείο και προανήγγειλε «άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, στη δεύτερη γενιά».

Επίσης, είπε ότι αλλάζει τίτλο και δομή η ΕΥΠ, η οποία μετονομάζεται σε Υπηρεσία Εθνικής Κυριαρχίας, με αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια και όχι την εσωτερική.

 

Για τη φορολογία

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φορολογία, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα επανέλθει το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και πως θα καταργηθεί από το 2015 ο ΕΝΦΙΑ, που θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ο πρωθυπουργός, πάντως, κάλεσε τους φορολογούμενους να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις που απομένουν για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2014.
Αναφέρθηκε και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία, προαναγγέλλοντας νέα ρύθμιση με 100 δόσεις. Ακόμη, επανέλαβε την αύξηση κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, σταδιακά έως το 2016 και τόνισε ότι η κυβέρνηση καταργεί το διαχωρισμό των εργαζομένων ανάλογα με την ηλικία και τους χαμηλότερους μισθούς που υπάρχουν για νέους κάτω των 25 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα υπάρχει ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ακόμη, μίλησε για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, προστασία από μαζικές απολύσεις, επαναφορά θεσμού διαιτησίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με εταίρους για το χρέος και τόνισε ότι «δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές ή τον φυσικό πλούτο της χώρας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός α’ κατοικίας και μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη οφειλέτη.

Για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση επικουρικών συντάξεων, ενώ αναφέρθηκε και σε επαναχορήγηση 13ης σύνταξης το Δεκέμβριο του 2015 σε όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, αλλά και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Για την Παιδεία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και στις τρεις βαθμίδες με διάλογο στην 4ετία, χωρίς αιφνιδιασμούς.

Για τις επενδύσεις έκανε λόγο για ένα «ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα, όπως ζητούν και οι Γάλλοι» και τόνισε ότι «η νέα κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τις επενδύσεις, αλλά δεν θα συνεχίσει το έγκλημα του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου για να εξυπηρετεί το χρέος. Δεν παραχωρούμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας, τον φυσικό και ορυκτό πλούτο. Κάθε πρόταση για αξιοποίηση θα εξετάζεται συγκεκριμένα για να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

 

Για το τραπεζικό σύστημα

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τράπεζες, αναφέρθηκε σε ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, τροποποίηση νόμου για ΤΧΣ ώστε το δημόσιο να ασκήσει το δικαίωμά του -λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων, αλλαγή μοντέλου λειτουργίας ώστε οι τράπεζες να υπηρετούν την οικονομία και την ανάπτυξη, όχι συμφέροντα.
Επίσης, έκανε λόγο για ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για διαχείριση κόκκινων και επιχειρηματικών δανείων χωρίς επιβάρυνση τραπεζικών ισολογισμών και τόνισε ότι μέχρι να γίνουν τα σχετικά νομοθετήματα, «απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων σε μη αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα και κερδοσκόπους».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης σε διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.
Κλείνοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο «για τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας» και τόνισε: «Δεν θα διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την περηφάνια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Θα εφαρμόσουμε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρα, αυτό το Σύνταγμα θα το υπηρετήσουμε, δικαιώνοντας τα οράματα και τις θυσίες του ελληνικού λαού». «Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, να δώσουμε τη μάχη για την πατρίδα, για τις επόμενες γενιές, για να ξανακερδίσει ο λαός τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *