Κόσμος

Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία ενάντια στην ακρίβεια

Ραντεβού στις Βρυξέλλες έχουν δώσει τα συνδικάτα σε μια πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για την αλματώδη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και τις απλησίαστες τιμές στα τρόφιμα. Ήδη, τρακτέρ, φορτηγά και ταξί συρρέουν κατά χιλιάδες με στόχο να παραλύσει αύριο Πέμπτη το κέντρο των Βρυξελλών, ημέρα κατά την οποία συνέρχεται η Ευρωπαϊκή Συνοδός Κορυφής. Η ξέφρενη πορεία των τιμών των καυσίμων, η άνοδος του πληθωρισμού και η λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας που μαστίζει την Ευρώπη, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των “27”. Η προετοιμασία της Συνόδου απασχόλησε τη σημερινή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά την οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανοέλ Μπαρόζο επανέλαβε ότι η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει στις ανησυχίες των πολιτών. Για την προετοιμασία της ελληνικής θέσης στη Σύνοδο συζήτησαν και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Δυναμικές διαδηλώσεις

Περισσότερα από 120 φορτηγά, απέκλεισαν το πρωί τους δρόμους που βρίσκονται γύρω από το ιστορικό κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, την ώρα που εκατοντάδες γεωργικά μηχανήματα εισέρχονταν στις Βρυξέλλες από το νότιο τμήμα.

Μέχρι το μεσημέρι, φορτηγά και τα τρακτέρ είχαν συγκεντρωθεί στα περίχωρα της περιοχής, όπου αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής, η οποία θα είναι κατά κύριο λόγο αφιερωμένη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

“Με το βαρέλι να φτάνει τα 140 και ίσως σε λίγο τα 200 δολάρια, δεν μπορούμε πλέον να τα βγάλουμε πέρα”, εξήγησε ο Φρεντερίκ Αρντί, διευθυντής μεταφορικής εταιρείας.

Με τις τιμές των τροφίμων να τα καθιστούν είδος πολυτελείας και το πετρέλαιο να κοντεύει να σπάσει το φράγμα των 150 δολαρίων, χιλιάδες οδηγοί απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων.

Οι οδηγοί φορτηγών μεγάλων αποστάσεων ζητούν κυρίως από την κυβέρνηση να αυξήσει αυτομάτως τα τιμολόγια των πελατών τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση της τιμής της βενζίνης, ενώ οι αγρότες, οι οποίοι υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, καταδικάζουν την μείωση του εισοδήματός τους λόγω της στασιμότητας των τιμών πώλησης των προϊόντων τους.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να περιορίσουν τους αγρότες στους περιφερειακούς δρόμους. Ωστόσο, οι διαδηλωτές προειδοποιούν ότι το κέντρο των Βρυξελλών θα παραλύσει. Σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία, αναμένονται περισσότεροι από 500.000 διαδηλωτές.

“Πακέτο επειγόντων μέτρων” εξετάζει η ΕΕ

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των νοικοκυριών, που προέρχονται από αιτίες όπως η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, δήλωσε σήμερα, παραμονή της έναρξης των εργασιών της Συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

“Θα αφιερώσουμε τη Σύνοδο των Βρυξελλών κυρίως την άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής και των καυσίμων που επιβαρύνουν τους οικιακούς προϋπολογισμούς καθώς και τις οικονομικές δραστηριότητες. Έχουμε μια ημερήσια διάταξη που πρέπει να απαντήσει στις προσδοκίες των πολιτών. Θα δούμε τι μπορούμε και τι οφείλουμε να κάνουμε”, είπε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για ένα “πακέτο επειγόντων μέτρων” που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες” και αναφέρθηκε “στη δυνατότητα χορήγησης βραχυπρόθεσμης βοήθειας και κρατικής βοήθειας μικρής κλίμακας”.

Ζητούμενο η κοινή γραμμή αντιμετώπισης – Συλλαλητήρια εντός συνόρων

Το θέμα της οικονομικής κατάστασης απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρώπης, στον ίδιο βαθμό, σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Αντώναρος.

“Η σημερινή κυβέρνηση, με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, αντιμετωπίζει αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες πρέπει να βρουν κοινή γραμμή”, είπε και υπενθύμισε την πρόσφατη επιστολή του κ. Καραμανλή προς τον κ. Μπαρόζο.

Με αφορμή άλλη ερώτηση, αναφέρθηκε στο πλέγμα των 41 μέτρων της κυβέρνησης τα οποία, όπως είπε, εφαρμόζονται σταδιακά και ανέφερε ότι θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

“Χρειάζεται και ευρωπαϊκή συνεργασία προκειμένου θέματα, που βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος και έχουν τη ρίζα τους εκτός συνόρων, να αντιμετωπιστούν από κοινού από τους ευρωπαίους εταίρους”, συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, τη σύσταση Υπηρεσίας Εποπτείας της αγοράς, το ταχύτερο δυνατόν, με ελεγκτικές και κοστολογικές αρμοδιότητες, καθώς και με τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Για εικονικές μειώσεις τιμών, έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, την κατάργηση του ΦΠΑ ζήτησε το ΚΚΕ, ενώ σε ενίσχυση των μεγάλων συμφερόντων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. “Ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η περισσότερη αστυνόμευση στα πολυεθνικά καταστήματα τα οποία ανεβάζουν το κόστος ζωής, πουλώντας δύο και διόμισυ φορές παραπάνω απ΄όσο πουλάνε στις άλλες χώρες, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Στον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων επέρριψε κυρίως τις ευθύνες ο ΣΕΒ. “Το Κράτος αποτελεί την κύρια πηγή ακρίβειας. Το Κράτος καθορίζει ή και επηρεάζει καθοριστικά πάνω από 95 τιμές που αφορούν σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες -και αυτές οι τιμές αυξάνονται διαρκώς. Η ακρίβεια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της παρά μόνο αν το Κράτος αλλάξει ριζικά”, αναφέρεται σε σχετική επιστολή.

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την ακρίβεια οργανώνουν αύριο το απόγευμα στις 19:30 στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ και στις 19:00 το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας. Παρούσα θα είναι και η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *