Επικαιρότητα

Άλλαξε ο Μανωλιός και είπε το χαράτσι αλλιώς

euros

Το ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) δεν θα επιβληθεί για το 2013. Στη θέση του θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος ειδικά για φέτος σε ότι αφορά τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες  θα εισπραχθεί όπως και το παλιό «χαράτσι» από τη ΔΕΗ, ενώ για τις μη ηλεκτροδοτούμενες, από τις εφορίες. Ωστόσο, ο νέος φόρος είναι πιο δίκαιος και θα προσφέρει ελάφρυνση στους πολίτες, ενώ θα αποτελεί μέρος του συνολικού φορολογικού που θα ασκείται πλέον από τις εφορίες από την επόμενη χρονιά. Αυτό είναι το συμφωνηθέν μεταξύ του πρωθυπουργού και των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε «χρηστικό» επίπεδο, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, που έγιναν μετά τη συνάντηση. Συμφωνηθέν βέβαια μπορεί να είναι αλλά μένει να εγκριθεί και από την τρόικα, η οποία εμμένει στο «χαράτσι» ως ασφαλέστερο τρόπο είσπραξης.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να εξήγησαν στον πρωθυπουργό ότι είναι αδύνατον να συνεχίσουν τις παραχωρήσεις τινάζοντας στον αέρα την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς, αποδέχθηκε τελικώς την άρνησή τους να ισχύσει ως έχει το «χαράτσι»

Η βραδινή σύσκεψη λοιπόν των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου έβγαλε τις εξής δηλώσεις:

Ο  κ. Κουβέλης πρώτος δήλωσε ότι το χαράτσι θα αντικατασταθεί από τον ειδικό  ενιαίο φόρο ακινήτων. «Αυτό σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν οι έλληνες πολίτες», σημείωσε.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναλυτικότερος στις δηλώσεις του είπε:

«Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, γιατί πρέπει το ταχύτερο να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις, να εκταμιευτεί η δόση και να επικρατήσει ένα κλίμα ομαλότητας, γιατί πρέπει η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες να προστατευτούν μέσα σε μία Ευρώπη που είναι νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της.


Για το χαράτσι σημείωσε πως «αντιλαμβάνονται όλοι ότι το 2011, όταν αποφασίστηκε αυτό ως προσωρινό και έκτακτο μέτρο δεν υπήρχε άλλη λύση», προσθέτοντας ότι αυτό το μέτρο είναι πολύ μικρό σε σχέση με το σημερινό πακέτο, αλλά και ότι τώρα πρέπει να περάσουμε από το ΕΕΤΗΔΕ στον ενιαίο φόρο ακινήτων, προοδευτικό και με κάποιο αφορολόγητο όριο που θα προσδιοριστεί. «Αυτή είναι η θέση που πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα .

Η διαπραγμάτευση είναι εθνική» τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας διευκρινιστικά, ότι ο μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτημένες επιφάνειες με τις ισχύουσες ρυθμίσεις και για τα άλλα που θα προστεθούν θα υπάρχει ο μηχανισμός των εφοριών. Κατέληξε λέγοντας ότι το 2014 θα μεταφερθεί όλο αυτό στην πλήρη του μορφή στις δημόσιες εφορίες και ότι όλο αυτό θα είναι κεφάλαιο του φορολογικού συστήματος. «Αν θέλουμε εθνική ανάκαμψη και εθνική ανασυγκρότηση, πρέπει να έχουμε ένα ριζοσπαστικό φορολογικό σύστημα», είπε.

Ερωτηθείς απάντησε πως δεν ετέθη θέμα ανασχηματισμού, είναι ζήτημα του πρωθυπουργού.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *