Επικαιρότητα

Αλ Μούνια: Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας για την Ελλάδα

706281-170955839Σημαντικές δηλώσεις για τις οικονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια εκδήλωσης του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα η “Ώρα της ελληνικής οικονομίας”. Κατηγορηματικοί πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεωκοπίας για την Ελλάδα, ήταν τόσο ο επίτροπος της ΕΕ  Χοακίν Αλ Μούνια, όσο και ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ  Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την κρίση.

Σημεία της ομιλίας του κ. Παπακωνσταντίνου

“Τις τελευταίες ημέρες έγιναν και κερδοσκοπικά παιχνίδια και αναλύσεις που αδικούν τη χώρα. Αδικούν τον παραγωγικό τομέα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και μία κυβέρνηση 50 ημερών που έχει διάθεση για μεγάλες τομές. Η χώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι και χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και δεν πρόκειται να είναι ανεκτές οι “περίεργες σχέσεις πολιτείας, οικονομίας και Μέσων”.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει πολύ μεγάλα μέτωπα τομών και αλλαγών όπως:

Την εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος με ένα νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Μάρτιο στη Βουλή. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τα δημόσια έσοδα να είναι στην Ελλάδα κατά 5 μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και στον τρόπο ελέγχου διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Την αλλαγή στο σύστημα των δημοσίων δαπανών οι οποίες είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά παράλληλα είναι τελείως αναποτελεσματικές. Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό θα είναι ο προϋπολογισμός προγραμμάτων.

Με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ο διάλογος για το οποίο έχει ξεκινήσει και είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί ενέχει μεγάλες συγκρούσεις.

Η σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ως βόμβα όχι μόνο δημοσιονομική αλλά και για τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον.

Η διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις πραγματικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών. Αυτές είναι ένα σπάταλο κράτος που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, μια γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις και ένας κοινωνικός ιστός που δεν διαδραματίζει το ρόλο του.
Το σημερινό αναπτυξιακό πρότυπο έκλεισε τον κύκλο του και χωρίς μεταφορά πόρων στην πράσινη ανάπτυξη η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Κύρια κινητήρια δύναμη, σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας.

Η κυβέρνηση, δίνει ένα σαφές στίγμα αλλαγών και με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι ο “Οδικός Χάρτης” για τις μεγάλες αλλαγές και κάλεσε φορείς και επιχειρηματικό τομέα να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια”.

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Γουολ Στριτ Τζέρναλ, αναφέρει ότι: “Αυτό που η Ελλάδα έχει ανάγκη από τους εταίρους της είναι ουσιαστικά μια άρση της δυσπιστίας”. Στο ίδιο άρθρο ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει κατηγορηματικά ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν υπογραμμίζοντας ότι οι πραγματικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο, η αναστήλωση της ελληνικής αξιοπιστίας δε θα γίνει εν μία νυκτί και ότι οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σήμερα θα παράγουν αποτελέσματα στο μέλλον.

“Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία και αδράνεια, επιβάλλονται άμεσες κινήσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό και την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας”, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Επίσης η κ. Κατσέλη επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ενώ σύντομα θα διαμορφωθεί νέος αναπτυξιακός νόμος που θα ισχύσει από το 2010.

Παρέμβαση Γ. Παπαθανασίου

Μιλώντας ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, αναφέρθηκε τόσο στην περίοδο που αντιμετώπισε ο ίδιος, όσο και στις τρέχουσες εξελίξεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου: “Ο βασικός λόγος για τα δημοσιονομικά προβλήματα και την αύξηση του κόστους του δανεισμού, είναι η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η οικονομία μας δεν έχει διαρθρωτικά προβλήματα. Όσο και αν ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ θέλουν να εμφανίσουν ότι για όλα φταίει η κακή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πραγματικότητα είναι πως όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της διεθνούς κατάστασης”.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι σαν αντιπολίτευση έδινε ευχάριστες υποσχέσεις υποστηρίζοντας μάλιστα ότι “λεφτά υπάρχουν”, καταλογίζοντάς του ανεύθυνη πολιτική και ως κυβέρνηση, λέγοντας: “Αντί η νέα κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ακυρώνει το νέο Υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Χρήστος Παπουτσής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται σήμερα δίπλα μας και τον οποίο εκτιμώ, με μια παρέμβασή του στη Βουλή, εκπροσωπώντας το κόμμα του, πετυχαίνει να ανατρέψει την εισοδηματική πολιτική. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον αποδοκιμάζει δημοσίως και τηλεοπτικώς. Και ο Πρόεδρος της Βουλής τον επικρίνει για ανακολουθία προεκλογικών υποσχέσεων και κυβερνητικών αποφάσεων, ως προς το θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων. Και όλα αυτά, προτού καν ο Υπουργός τολμήσει να πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις”.

Αντιδράσεις

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει: “Εντελώς περιττές είναι οι “συμβουλές” του Αμερικανού πρέσβη υπέρ της ελαστικής εργασίας και της φοροαπαλλαγής του κεφαλαίου αφού σ’ αυτή την κατεύθυνση και με ιδιαίτερο ζήλο εργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως προηγούμενα και αυτή της ΝΔ. Άλλωστε οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί αξιοπιστίας της οικονομίας και περί ανταγωνιστικότητας είναι η ανταπόκριση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για υψηλότερη κερδοφορία, δηλαδή για ακόμα φθηνότερη από την ήδη φθηνή εργατική δύναμη.
Η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, καθώς και η βαθειά κρίση που πλήττει τον καπιταλισμό, αποκαλύπτουν πόσο ξεπερασμένος και επικίνδυνος είναι για τους εργαζόμενους”.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των κ.κ. Αλμούνια και Γιούνκερ για την Ελληνική Οικονομία, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε: “Η τυπική διαδικασία της χρεοκοπίας φυσικά είναι αδύνατη. Η ουσιαστική είναι, όμως, απολύτως ορατή. Πρέπει να βρούμε το πολιτικό θάρρος, κυβέρνηση και κόμματα, να θεσπίσουμε μια συνεκτική πολιτική μακριά από λαϊκισμούς και στείρους λαρυγγισμούς”.

O Π. Σκουρλέτης, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ, δήλωσε: “Πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός μίλησε πρώτος απ’ όλους για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Με αυτή του τη δήλωση συνέβαλε στη διαμόρφωση του ανάλογου κλίματος για να εκδηλωθεί μια διεθνής κερδοσκοπική επίθεση εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα δια στόματος του κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να ανασκευάσει.
Η αλήθεια είναι, ότι η κυβέρνηση θέλοντας να εφαρμόσει μια βαθιά αντικοινωνική και κατ’ ουσίαν νεοφιλελεύθερη πολιτική, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα κατατρομοκράτησης της κοινωνίας για κάμψει τις αντιστάσεις της. Όσο όμως, δεν διανοείται να αμφισβητήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και το σημερινό νεοφιλελεύθερο εποικοδόμημα που κυριαρχεί στην ΕΕ θα παραμένει όμηρος των νεοφιλελεύθερων συντηρητικών πολιτικών.
Αυτές οι πολιτικές σήμερα μεταφράζονται σε μια ακόμα μεγαλύτερη ύφεση για την ελληνική οικονομία αλλά και ωθούν στην ανέχεια και στην απελπισία ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *