Αθλητικά

Δεν άντεξε ο Ολυμπιακός, έχασε 86-68 από την Μπαρτσελόνα

Δεύτερος στην Ευρώπη κατετάγη ο Ολυμπιακός που γνώρισε την ήττα με 86-68 από την Μπαρτσελόνα στον τελικό του φάϊναλ φορ της Ευρωλίγκα που έγινε στο «Παλέ ντε Μπερσί» στο Παρίσι. Παγιδεύτηκαν στην άμυνα ζώνης των Καταλανών οι παίκτες του Γιαννάκη που σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να πιάσουν ρυθμό στο παιχνίδι τους ενώ αμυντικά δεν κατάφεραν να βρουν το «αντίδοτο» στην περιφερειακή ευστοχία των Ισπανών με τους Ναβάρο, Ρούμπιο και Μάϊκλ να κάνουν σχεδόν ό,τι θέλουν στην «ερυθρόλευκη» άμυνα. Για δεύτερη φορά στην ιστορία τους οι Καταλανοί στέφονται πρωταθλητές Ευρώπης μετά το 2003.

Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς και Μπουρούσης προσπάθησαν για το καλύτερο από την πλευρά του Ολυμπιακού που δεν είχε σε καλή μέρα τα βασικά του ατού, παρόλα αυτά οι παίκτες του Γιαννάκη πάλεψαν το παιχνίδι μέχρι τέλους, δεν το παράτησαν σε κανένα σημείο του αγώνα απέναντι στους νέους πρωταθλητές Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 28-19, 47-36, 64-50, 86-68.

Και οι δύο ομάδες από το ξεκίνημα προσπάθησαν να τρέξουν στο γήπεδο και ιδιαίτερα ο Ολυμπιακός επιδίωξε με γρήγορα γυρίσματα στην επίθεση να κάνει σουτ υπό καλές προϋποθέσεις.
Ο Γιαννάκης εκ των προτέρων ήξερε ότι είχε να αντιμετωπίσει τους «πονοκεφάλους» που άκουγαν στο όνομα Ρούμπιο και Ναβάρο οι οποίοι πήραν τις περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες.
Πολύ καλός στο ξεκίνημα ο Τεόντοσιτς που με δική του προσπάθεια μείωσε με τρίποντο σε 14-13,  τέσσερα περίπου λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, όμως οι Καταλανοί έσφιγγαν όλο και περισσότερο τον κλοιό στην άμυνά τους με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν οι προσπάθειες των παικτών του Ολυμπιακού να διεισδύσουν στην ρακέτα των Ισπανών και να περιορίζονται σε μακρινά σουτ.
Η Μπαρτσελόνα με ένα ξέσπασμα εκτίναξε την διαφορά ακόμη και στους +13 (32-19) , για να κλείσει τελικά η διαφορά στο +9 για τους Καταλανούς στο πρώτο δεκάλεπτο (28-19).
Δεν ξεκίνησε με τον ιδανικότερο τρόπο το δεύτερο δεκάλεπτο για τους «ερυθρόλευκους» καθώς με το «καλημέρα» δέχτηκαν τρίποντο από τον Μπαζίλε (31-19) που όμως ανταπέδωσαν με τον Μπουρούση (31-22).
Οι παίκτες του Ολυμπιακού γινόταν φανερό ότι δεν μπορούσαν να ανακόψουν τον ρυθμό των Ισπανών που έβρισκαν λύσεις σχεδόν από παντού.
Ένα επιθετικό κρεσέντο των παικτών του Γιαννάκη και ένα κάρφωμα του Θοδωρή Παπαλουκά έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να ρίξει τη διαφορά ακόμη και στους -7 (35-28) 5.26΄΄ πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, όμως και πάλι ο Ναβάρο έδωσε την λύση που με δικό του τρίποντο επανέφερε τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων 5.08΄΄ πριν τη λήξη (38-28).
Παπαλουκάς και Μπουρούσης πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και κράτησαν σε επαφή με το σκορ τον Ολυμπιακό σε ένα πρώτο ημίχρονο όπου τίποτε δεν έδειχνε ότι λειτουργούσε σωστά για τους Πειραιώτες.
Ο Ναβάρο 1.16΄΄ με τρίποντη «βόμβα» εκτόξευσε τη διαφορά στο +14 (46-32) για να «απαντήσει» γρήγορα ο Παπαλουκάς (46-34).
Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε τελικά με 47-36 για τη Μπαρτσελόνα, καθώς η τελευταία προσπάθεια του Τσίλντρες δεν βρήκε στόχο έξω από τα 6.25 μ.
Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός με δύο συνεχόμενα καλάθια των Σχορτσιανίτη και Τσίλντρες έριξαν την διαφορά στο -7 (47-40), και ο Ολυμπιακός με σωστές άμυνες φάνηκε να βρίσκει τον ρυθμό του…

Θα αρκούσε όμως αυτό για να γυρίσει ένα ματς που είχε γείρει υπέρ των Ισπανών;

Ένα τρίποντο του Τσίλντρες στα 5.46΄΄ πριν το τέλος της 3ης περιόδου ήταν η «απάντηση» του Ολυμπιακού (52-45) απέναντι στο άλυτο πρόβλημα που άκουγε στο όνομα Ναβάρο ο οποίος προηγουμένως πάλι με τρίποντο είχε ανεβάσει στο +10.
Ο Θοδωρής Παπαλουκάς με ατομική ενέργεια και μπάσιμο μείωσε ακόμη και στο -5 (52-47), ωστόσο με ένα σερί 8-0 η Μπαρτσελόνα προσγείωσε ανώμαλα τον Ολυμπιακό ανεβάζοντας την διαφορά στο +13 (60-47) και στο +14 (62-48) δύο λεπτά περίπου πριν τη λήξη της 3ης περιόδου, για να κλείσει τελικά το σκορ στο 64-50.
Οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν πια με την πλάτη στον τοίχο και θα έπρεπε να κάνουν την υπέρβαση για να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση.
Όμως δύο συνεχόμενες κακές επιλογές με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου έδειξαν ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν βγει φανερά εκτός ρυθμού και δεν είχαν την απαιτούμενη αυτοσυγκέντρωση.
Με καλάθι του Μάϊκλ 7 περίπου λεπτά πριν το τέλος ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο +16 (68-52) για την Μπαρτσελόνα και σαν να μην έφτανε αυτό για τον μέτριο  Ολυμπιακό, αλλά με καλάθι του Μόρις ανέβασε ακόμη και στο +19 (71-52) 5.57΄΄ πριν το τέλος του τελικού.
Ο Τσίλντρες με γκολ-φάουλ έδωσε κάποιες ελπίδες ανάκαμψης για τον Ολυμπιακό (71-57) 4.40΄΄ πριν τη λήξη του τελικού. Ο χρόνος πια έτρεχε αντίστροφα για τον Ολυμπιακό που μόνον με ένα θαύμα πια θα μπορούσε να γυρίσει το ματς.
Ένα τρίποντο του Τεόντοσιτς έριξε τη διαφορά στο -13 (76-63) 2.40΄΄ πριν τη λήξη, δείχνοντας ότι οι παίκτες του Γιαννάκη πάλεψαν μέχρι τέλους τον αγώνα, δεν τον παράτησαν σε κανένα σημείο έστω κι αν απέναντί τους είχαν μια σαφώς καλύτερη ομάδα.
Το τελικό σφύριγμα της κόρνας της γραμματείας βρήκε νικήτρια την Μπαρτσελόνα με 86-68 επί του Ολυμπιακού με τους παίκτες του Πασκουάλ να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τροπαίου της Ευρωλίγκα.

Διαιτητές ήταν ο Λιθουανός Ρομουάλντας Μπραζάουσκας, ο Ισραηλινός Σάμουελ Μπαχάρ και ο Γάλλος Νταβίντ Σαμπόν.

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Μπαζίλε 6 (2), Ρούμπιο 9 (1), Ναβάρο 21 (4), Βάσκεθ 6, Ν’ Ντονγκ 7, Μόρις 8 (1), Σάδα 7 (1), Λόρμπεκ 8 (2), Μάικλ 14 (2), Γκριμάου.

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 12, Πεν, Τσίλντρες 12 (3), Βούισιτς 2, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 9 (1), Χαλπερίν, Κλέιζα 13 (1), Μαυροκεφαλίδης 1, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 10 (1), Σχορτσανίτης 6.

MVP ο Ναβάρο

Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο αναδείχθηκε, ως αναμενόταν άλλωστε, πολυτιμότερος παίκτης του τελικού του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα στο Παρίσι, καθώς ήταν αυτός που οδήγησε την Μπαρτσελόνα στη νίκη με 86-68 επί του Ολυμπιακού και στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Ο «Λα Μπόμπα», όπως είναι το παρατσούκλι του, πέτυχε 21 πόντους, πήρε 5 ριμπάουντ, έδωσε τρεις ασίστ, έπαιξε, συνολικά, καταπληκτική άμυνα και έβαλε στο παλμαρέ του τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά και την διάκριση του MVP του τελικού.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-Xa_iL89AqM&feature=player_embedded[/youtube]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *