Επικαιρότητα

Λοβέρδος: Η μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα δεν συνιστά δημόσια δαπάνη

Συντονισμός των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας προκειμένου να μπεί “φρένο” στις επιδιώξεις ιδιοκτητών σχολείων να περικόψουν τον 14ο μισθό στους εκπαιδευτικούς που απασχολούν.

Τον έλεγχο των μισθολογικών καταστάσεων των ιδιωτικών σχολείων ζητά με έγγραφό του από τους Περιφερειακούς Διευθυντές, μέχρι τις 26 Μαρτίου, ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Μιχάλης Κοντογιάννης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδοςδήλωσε σχετικά ότι “η μη καταβολή ή η περικοπή του 14ου μισθού συνιστά παραβίαση της νομιμότητας και επιφέρει κυρώσεις“. Όπως επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος, μια τέτοια ενέργεια θα στερούσε από τους εργαζόμενους νομοθετημένες απολαβές και από τα ασφαλιστικά ταμεία νομοθετημένους πόρους. Πάντως, οι σχολάρχες λένε ότι θα συμμορφωθούν με τις οδηγίες του Παιδείας.

“Η μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα δεν συνιστά δημόσια δαπάνη”

Ως υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει πως η μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα δεν συνιστά δημόσια δαπάνη και επομένως δεν σχετίζεται με τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και με τα μέτρα που πρόσφατα έχουν ληφθεί” Ανδρέας Λοβέρδος Το υπουργείο και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί, με διεξοδικούς ελέγχους στις ατομικές συμβάσεις και τους όρους εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, θα εξασφαλίσουν την πλήρη και εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία“, διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος.Εν τω μεταξύ,  με έγγραφό του ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας  ζητά από τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης να ελέγξουν μέχρι τις 26 Μαρτίου όλες τις μισθολογικές καταστάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε περικοπή στη μισθοδοσία. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, αυτό αντίκειται στη νομοθεσία.

“‘Δούρειος ίππος’ οι περικοπές”

Ως “δούρειο ίππο” για το πέρασμα στον ιδιωτικό τομέα των μισθολογικών μειώσεων του Δημοσίου, αποτελεί η απόφαση του Συνδέσμου ιδρυτών ελληνικών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, να περικόψουν τις αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών των σχολείων τους, επισήμαναν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), Μιχ. Κουρουτός, τόνισε ότι εάν πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη μείωση, είναι δυνατό να συμπαρασύρειόλες τις συλλογικές συμβάσεις των Νομικών Προσώπων του ιδιωτικού τομέα με αναφορά στα μισθολόγια του Δημοσίου για τον καθορισμό των ελάχιστων αποδοχών των εργαζομένων, που καθορίζουν τις αποδοχές χιλιάδων άλλων εργαζομένων στη χώρα μας.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι “ορθώς το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να πέσει στην παγίδα των ιδιοκτητών: Θεωρεί το νομικό πλαίσιο σαφές και επαρκές και γι’ αυτό διέταξε τα περιφερειακά του όργανα να προβούν στον κατά νόμον έλεγχο των μισθολογικών καταστάσεων που υποβάλλονται στις 25 κάθε μήνα και να ενεργήσουν ό,τι προβλέπει ο νόμος, εάν διαπιστώσουν μειώσεις“.

Η Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχει ζητήσει την επαγρύπνηση των εκπαιδευτικών προκειμένου με την εξουσιοδότησή της να ασκήσει αγωγές κατά των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που θα παραβούν το νόμο. “Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα καθορίσει και τις συνδικαλιστικές της ενέργειες” αναφέρει η ΟΙΕΛΕ.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *