Κόσμος

Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας εξακολουθεί να πλήττει την Ευρώπη

Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας εξακολουθεί να πλήττει τη βόρεια Ευρώπη με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοθύελλες και τις πολικές θερμοκρασίες. Χάος επικρατεί στις συγκοινωνίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία.

Στη Βρετανία, πλην των δεκάδων ακυρώσεων πτήσεων από το Χίθροου, ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της εταιρείας Eurostar ότι παρά τις προβλέψεις για βελτίωση του καιρού, θα παραμείνει σήμερα μειωμένη η κυκλοφορία των συρμών της από το Λονδίνο προς την Ευρώπη λόγω παρατεταμένης κακοκαιρίας – συγκεκριμένα των σφοδρών χιονοπτώσεων σε Αγγλία και Σκοτία. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, η ματαίωση πολλών δρομολογίων σκοπό την αποτροπή βλαβών και νέας παράλυσης του δικτύου, όπως συνέβη προ τριών εβδομάδων.

Και στην Ισπανία, τρεις Ισπανοί ορειβάτες σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα στα δυτικά Πυρηναία, ενώ οι ισχυρές χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν χθες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στους -15 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές της ιβηρικής χερσονήσου.

Δύο ελληνικές ομάδες διάσωσης έφθασαν στη βορειοδυτική Αλβανία και ανέλαβαν δράση στην περιοχή Βάου ι Ντέγιες.Οι δύο ομάδες αποτελούνται από 35 άνδρες και άρχισαν από χθες τις επιχειρήσεις διάσωσης και απομάκρυνσης κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της διυπουργικής επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων, οι ελληνικές δυνάμεις έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα οχήματα, δύο φουσκωτά σκάφη και επτά αντλίες νερού.

Μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει βοήθεια, με αποστολή ομάδων διάσωσης ή με αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σλοβενία, μετά την έκκληση των αλβανικών αρχών προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1pXpo_EA0yA[/youtube]


Πολικές θερμοκρασίες και σε Ινδία – Κίνα

Η Ινδία μετρά 240 νεκρούς από το κύμα ψύχους που πλήττει επί μια εβδομάδα τα ΒΑ, κυρίως το κρατίδιο Ουτάρ Πραντές – ενώ 5.500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Κίνα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων – κυρίως στη δυτική επαρχία της Ζινγιάνγκ – με πρωτοφανείς θερμοκρασίες έως -35 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασία -15 βαθμούς προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για σήμερα και αύριο στο Πεκίνο, τη χαμηλότερη 40 ετών.

Πηγή:ΕΡΤ, Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *