Επικαιρότητα

Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών

Προσκλητήριο ευθύνης για να προχωρήσουν οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, ώστε να βγει από την κρίση και να προχωρήσει σε μια αναπτυξιακή πορεία απεύθυνε ο Πρωθυπουργός κατά τη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα που θα πλήξουν τους μισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ τόνισε ότι το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι να μην σταματήσει η πορεία της χώρας προς τη σωτηρία, καλώντας του πολίτες να δώσουν ψήφο ελπίδας και αλλαγής.
Ο κ. Παπανδρέου πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών αν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δείξει ότι η κυβέρνηση τελεί υπό πίεση και δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους.

«Δεν έχω πρόθεση να πάω σε πρόωρες εκλογές»

Προσκλητήριο στους έλληνες πολίτες για ψήφο ευθύνης απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας για να μην ανακοπεί η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Δεν έχω πρόθεση να πάω σε πρόωρες εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ωστόσο ότι εάν το αποτέλεσμα στις εκλογές για τους ΟΤΑ συναθροιστεί με κάποιες άλλες παραμέτρους και η συνάθροιση οδηγήσει σε αδιέξοδο, τότε – και καθώς στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα – θα πρέπει να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός.

«Αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στις ερωτήσεις επτά δημοσιογράφων που εκπροσωπούν τα τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας ,κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα»

Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οικονομικών μέτρων, που θα πλήττουν μισθούς και συντάξεις, τόνισε ότι τα όποια νέα μέτρα θα αφορούν στην περιστολή της σπατάλης, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην φορολόγηση του πλούτου.

Υπάρχουν και «κόκκινες γραμμές», τόνισε και ζήτησε θετική ψήφο για τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να έχει μία καθαρή νίκη.

Ο Πρωθυπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση της φορολογίας αν πληρώσουν όλοι κανονικά ότι τους αναλογεί, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη είναι ταυτισμένη με την ευνομία.

Παράλληλα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι προτείνει μαγικές συνταγές, ενώ έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση της χώρας και κάλεσε τη ΝΔ να πει καθαρά ποιος είναι ο διαφορετικός δρόμος και να μη κρύβεται πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επανέλαβε πάντως ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικές και όχι εθνικές εκλογές, αλλά και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα αξιολογηθεί από όλους, όπως και από τις αγορές και πρόσθεσε ότι είναι πολλοί εκείνοι που ποντάρουν και έχουν κίνητρο να ηττηθεί η Ελλάδα.

Ερωτηθείς γιατί ως πρωθυπουργός έλεγε στις 5 Νοεμβρίου του 2009 οτι το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι “λεφτά υπάρχουν, αλλά σπαταλήθηκαν και σπαταλούνται ακόμα” και επισήμανε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα είχε τύχει της έγκρισης της ΕΕ.

«Δεν μπορέσαμε να διαβλέψουμε το φόβο των αγορών από τη κρίση και το άγριο μένος τους που ξέσπασε στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα ήταν ότι η χώρα είχε χάσει την αξιοπιστία της και η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις για την επανάκτησή της χωρίς να δειλιάσει και χωρίς να λάβει λάβει υπόψη το πολιτικό κόστος.

«Σταματήσαμε τον κατήφορο», συνέχισε και επεσήμανε πως οι ξένοι επενδυτές ζητούν σταθερότητα, να μην υπάρχει εμπλοκή με γραφειοκρατία και να μην υπάρχει εμπλοκή με διαφθορά. Υπογράμμισε δε ότι για πρώτη φορά έρχονται επενδύσεις στη χώρα μας και πως είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να υπάρχει σταθερό περιβάλλον για τους ξένους επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναγνωρίσουν ελαφρυντικά στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που το έλλειμμα θα ανέβει πάνω από τις προβλέψεις, καθώς όπως τόνισε, γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, η οποία έκανε και κάνει αυτό που έπρεπε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δήλωση του προέδρου του ΔΝΤ για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου, χωρίς, όμως, να δηλώσει ότι την υιοθετεί και απλά το ανέφερε ως μια δυνατότητα επανδιαπραγμάτευσης, κάτι, το οποίο απέδωσε στην ανεκτημένη αξιοπιστία της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός επίσης επισήμανε ότι αν η χώρα στο πρόγραμμα που έχει αναλάβει για τη μείωση του ελλείμματος το μνημόνιο θα σταματήσει το 2013, και δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί για την μείωση της κρατικής σπατάλης ώστε ο ελληνικός λαός να μην πληρώνει τις σπατάλες και ελλείμματα των ΔΕΚΟ.

Ερωτηθείς για το πως συμβιβάζεται το κυνήγι της φοροδιαφυγής και την περαίωση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η περαίωση αφορά κατ’ αρχήν το κλείσιμο ενός παρελθόντος με 2.500.000 ανέλεκτες υποθέσεις και 30 δισεκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτα και ξεκαθάρισε οτι δεν θα υπάρξει πλέον άλλα τέτοια μέτρα και όποιος από εδώ και πέρα δεν συμμορφώνεται θα έχει επιπτώσεις.

Ερωτηθείς αν η εξαγγελία για τους συνταξιούχους είναι προεκλογική παροχή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό το είχε εξαγγείλει από την ΔΕΘ, τονίζοντας πως αυτό είναι απλώς ένα βοήθημα ποθ σαφώς δεν λύνει το πρόβλημα.

Σε ο,τι αφορά την ερώτηση αν τα φάγαμε όλοι μαζί, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ευθύνες έχει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία και επισήμανε ότι το πελατειακό σύστημα εμπεδώθηκε, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος και ως πρωτοεκλεγείς βουλευτής ακόμα, είχε επισημάνει πως το πελατειακό σύστημα έπρεπε να χτυπηθεί.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην ανεργία ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή θα μειωθεί κατ’ αρχήν με την αξιοποίηση των υπαρχόντων προγραμμάτων και στη συνέχεια όταν η χώρα εισέλθει σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.

Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετατάξεων στο δημόσιο που το ενώ σημείωσε ότι «από τις διαπραγματεύσεις που έκανε η κυβέρνηση έσωσε τις θέσεις πολλών που θα μπορούσαν να απολυθούν».

«Δεν πήγαμε στην λογική των απολύσεων», συνέχισε και σημείωσε ότι από εδώ και πέρα, θα γίνει πιο ορθολογική η λειτουργία του κράτους και αυτό θα δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική.

Αντιδράσεις

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρηςκαι υποστήριξε ότι η εμφάνιση του πρωθυπουργού έβλαψε τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Καρατζαφερης χαρακτήρισε φοβισμένο τον κ. Παπανδρέου και είπε ότι ουδείς έγινε πιο σοφός και πιο αισιόδοξος από την συνέντευξη.

«Η ανακίνηση από τον πρωθυπουργό θέματος πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *