Κόσμος

Πλημμύρισαν τα Βαλκάνια


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται αρκετές περιοχές της Αλβανίας λόγω των πλημμυρών που προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις.
Στο βορρά της Αλβανίας κινδυνεύουν τρία φράγματα υδροηλεκτρικών σταθμών και οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να ανοίξουν τις πόρτες κινδύνου για το νερό.  Στην κοίτη του ποταμού Δρίνου πέφτουν 45.000 κυβικά επιπλέον το δευτερόλεπτο. Προβλήματα υπήρξαν σε όλη τη χώρα. Πλημμύρες υπάρχουν σε ΤίραναΑυλώνα, Δυράχιο και Αργυρόκαστρο καθώς και σε πολλά χωριά της Ελληνικής μειονότητας. Αποστολή ελληνικών μέσων διάσωσης στις περιοχές της Αλβανίας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Είναι οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τα τελευταία 100 χρόνια τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στη Βοσνία στρατός, αστυνομία και απλοί εθελοντές προσπαθούν με κάθε μέσο να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους.

Ηλεκτρικό, νερό και τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί. Ανάλογη η κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία, όπου 1400 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στην Κροατία, πλημμυρισμένες είναι οι επαρχίες που βρίσκονται γύρω από τον ποταμό Λίκα.

Ελληνικό Σουπερ Πούμα που μεταφέρει 11 μέλη της ΕΜΑΚ αναχώρησε για την Αλβανία για να βοηθήσει στις πλημμυρισμένες περιοχές. Πορτοκαλί συναγερμό έχουν κηρύξει οι αρχές σε 14 περιφέρειες της Βουλγαρίας, όπου ακόμη και οι γέφυρες έχουν καλυφθεί από τους χειμάρρους.

Προβλήματα σημειώθηκαν ακόμη και στη Σόφια με πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες να παραμένουν κλειστές.

Η λίμνη της Σκόδρας έχει φουσκώσει από τις βροχοπτώσεις και αυτή τη στιγμή 130.000 στρέμματα γύρω από τη λίμνη είναι πλημμυρισμένα. Στη Σκόδρα το νερό έχει φτάσει τα 3 μέτρα ακόμη και στο κέντρο της πόλης. 4.500 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ σήμερα δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση να εκκενωθούν άλλες δύο επαρχίες. Κανένας οδικός άξονας επικοινωνίας δεν λειτουργεί. Οι συγκοινωνίες γίνονται μόνο μέσω αέρος και ύδατος. Επίσης πολλοί οδικοί άξονες είναι κλειστοί και λόγω κατολισθήσεων. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Στη Βορειοδυτική Ευρώπη μαίνεται ο χιονιάς που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40 ανθρώπους μόνο την τελευταία εβδομάδα. Στην Αυστρία αρκετά είναι τα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί το τελευταίο 24ωρο χωρίς όμως να υπάρχουν θύματα.

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ Αλβανίας Ε. Haxhinasto με ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Edmond Haxhinasto, επικοινώνησε το Σάββατο με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα και τον ενημέρωσε ότι οι αλβανικές αρχές θα κάνουν χρήση της προσφοράς, που είχε διατυπώσει ο τελευταίος εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, για την αποστολή μέσων αρωγής στις περιοχές της Αλβανίας (Σκόδρα) που επλήγησαν τις τελευταίες ημέρες από εκτεταμένες πλημμύρες.

Κατόπιν τούτου, αναχώρησαν άμεσα για την Αλβανία ένα ελικόπτερο Super Puma, το οποίο μεταφέρει δύο πληρώματα, συνολικά 11 ατόμων και το οποίο θα επιχειρήσει αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και ένα ελικόπτερο Chinook με πλήρωμα 4 ατόμων, το οποίο θα συνδράμει στις προσπάθειες για μεταφορά εφοδίων στις περιοχές που έχουν αποκλειστεί.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *