Επικαιρότητα

Siemens:Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ο Μιχάλης Λιάπης

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απαντά ο υπουργός Πολιτισμού στα δημοσιεύματα και τις φημολογίες που τον φωτογράφιζαν ως τον Υπουργό για τον οποίο προγραμματίστηκε ταξίδι στην Γερμανία από την Siemens ώστε να παρακολουθήσει την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στον αγώνα της με την Βραζιλία. Ο Μιχάλης Λιάπης προανήγγειλε την κατάθεση αγωγής κατά της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” διεκδικώντας αποζημίωση δυο εκατομμυρίων ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Υπουργός σε δήλωση του αναφέρει ότι το ταξίδι του για τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας ήταν ιδιωτικό και επισημαίνει ότι ταξίδεψε με τον γιό του και ότι οργάνωσε και πλήρωσε το ταξίδι ο ίδιος, τονίζοντας ότι έχει όλα τα σχετικά παραστατικά. Η Κυβέρνηση κάλυψε πλήρως τη δήλωση του κ. Λιάπη, δια του εκπροσώπου της, Θόδωρου Ρουσόπουλου. Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου κάνοντας λόγο για συντονισμένες προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου και επίορκους δικαστές. Το μεσημέρι ορίστηκε από τον προϊστάμενο του πρωτοδικείου της Αθήνας ο ειδικός ανακριτής που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση της Siemens και του C-4Ι.
“Η δήλωση είναι σαφής και καλύπτει την κυβέρνηση”
“Ως εδώ και μη παρέκει”. Με αυτή τη φράση αγανάκτησης ο Υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ξεκίνησε την δήλωση του για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν ως τον Υπουργό που ταξίδεψε στην Γερμανία με έξοδα του πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάς.

Το δημοσίευμα της “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ” παρουσιάζει εσωτερική αλληλογραφία του Μιχάλη Χριστοφοράκου στα γερμανικά, με την οποία ζητεί να οργανωθεί το ταξίδι στη Γερμανία για τον ίδιο, την οικογένειά του και έξι ακόμη άτομα συνοδεία υπουργού, όπως αναφέρει.

Ο Μιχάλης Λιάπης που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα την περίοδο εκείνη ήταν στη Γερμανία, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για λάσπη που σκοπεύει να βλάψει τον ίδιο προσωπικά και την κυβέρνηση και προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.

“Πλήττοντας εμένα προσωπικά, θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση, για να αντισταθμίσουν τα αποδεδειγμένα πια ανομήματα των πολιτικών μας αντιπάλων. Το ’πα λοιπόν και το ξαναλέω: Το ταξίδι μου στην Γερμανία, για τους αγώνες της εθνικής μας ομάδας, ήταν ιδιωτικό, ταξίδεψα μόνο με τον γιό μου, το οργάνωσα και το πλήρωσα ο ίδιος. Και για να εμπεδωθεί από τους λασπολόγους μου καλύτερα: όλα τα ιδιωτικά μου ταξίδια τα πληρώνω πάντα με δικά μου χρήματα. Και κρατάω και τα σχετικά παραστατικά. Όλα τ’ άλλα είναι ψευδή και συκοφαντικά. Την πολιτική τρομοκρατία δεν θα την ανεχθώ. Γι’ αυτό και θα δώσουν λόγο στην Δικαιοσύνη. Διότι δεν θα αλλάξουμε την έννομη τάξη στην Ελλάδα, όπου ο δεχόμενος την λάσπη είναι υποχρεωμένος και να αποδεικνύει, συνεχώς και καθημερινά, την πασιφανή αλήθεια.”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση του Μιχάλη Λιάπη είναι σαφής και καλύπτει την κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην γραπτή δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού για το επίμαχο θέμα.

“Είναι τόσο σαφής η δήλωσή του, που δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα εγώ”, τόνισε ο εκπρόσωπος και αρνήθηκε να σχολιάσει το σημερινό δημοσίευμα της εφ. “Ελευθεροτυπία”.

“Η έρευνα έχει γίνει και δεν έχει αποδείξει ότι Υπουργός έχει ταξιδέψει με τον τρόπο που αναφέρουν φήμες και το δημοσίευμα”, πρόσθεσε.

Για το αν θα κινηθεί δικαστικά ο κ. Λιάπης κατά του κ. Καρατζαφέρη, ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε πως “όταν ο υπουργός θελήσει να πει κάτι περισσότερο από όσα αναφέρει στη δήλωσή του, θα το πει”.

Για το λόγο, για το οποίο “δεν έχουν περαστεί χειροπέδες” στον κ. Χριστοφοράκο, όπως είχε συμβεί στην υπόθεση των “κουμπάρων”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη αποφασίζει και όχι η κυβέρνηση.

Πρόσθεσε δε πως παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια να θεωρηθεί ότι γίνεται στο παρασκήνιο κάτι για να κουκουλωθεί η υπόθεση, βλέπουμε ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί και βγάζει στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα θέματα.

Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σύγχυση λόγων και έργων και πρόσθεσε ότι κάποιοι νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου.

“Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε ένα κόμμα που κατηγορεί την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη – και απαντώ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης – ότι καθυστερεί και κάτι κρύβεται από αυτά και μιλούν για κουκούλωμα και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρωί μιλά για καθυστέρηση και το μεσημέρι για άρον-άρον κλείσιμο της υπόθεσης”, είπε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως “δεν κλείνει η υπόθεση, αλλά υπάρχει έρευνα που συνεχίζεται στην κύρια ανάκριση”.

Σε ό,τι αφορά, την υπόθεση Siemens είπε ότι η κυβέρνηση από το Δεκέμβριο του 2006 έχει δώσει την αρωγή της στη γερμανική και την ελληνική Δικαιοσύνη και πάει στην κύρια ανάκριση, ενώ έχει ζητηθεί και άνοιγμα λογαριασμών. “Πού βλέπετε προσπάθεια σιωπής;”, αναρωτήθηκε.
Σκληρή απάντηση ΠΑΣΟΚ-Αντιδράσεις κομμάτων
Σφοδρότατη φραστική επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, του κ. Καραμανλή προσωπικά και της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens.

Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίσθηκε ότι “σημειώθηκε πολιτική και δικαστική εκτροπή την αποκλειστική ευθύνη για την οποία φέρει πλέον ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση και η ηγεσία της Δικαιοσύνης”, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάχρηση εξουσίας, λέγοντας ότι “σπάνια, στα 44 χρόνια από τη μεταπολίτευση, είχαμε παρόμοια κατάχρηση εξουσίας η οποία συνιστά και υπονόμευση της δημοκρατίας” και επίσης ότι “με τον πιο θρασύ τρόπο, κατέλυσε θεσμούς και αξίες προφανώς διότι θα έβγαιναν στοιχεία τα οποία θα την ενοχοποιούσαν”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στην πλειοψηφία των δικαστών καλώντας τους “να μην υποκύψουν σε πιέσεις, διότι έχουν το λαό μαζί τους” και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει ακατάπαυστα τον αγώνα, ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί και ότι η χώρα θα απαλλαγεί από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ζήτησε από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, να τοποθετηθεί επί της ουσίας του κλεισίματος της υπόθεσης Siemens από την δικαιοσύνη.

“Στην κατακραυγή της κοινωνίας για την συγκάλυψη και για την πρωτοφανή χειραγώγηση της δικαιοσύνης, ο κύριος Ρουσόπουλος απαντά με σοφιστείες. Εμείς ξαναλέμε, Εξεταστική στην Βουλή τώρα, για να βγουν όλα στο φως. Σε αυτό, έχει να απαντήσει κάτι ο κύριος Ρουσόπουλος;” Τόνισε σε δήλωσή του.

Την ίδια ώρα ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δικαιοσύνης, Γιώργος Παπαδημητρίου, εξαπέλυε σφοδρή επίθεση εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, και του ανακριτή της υπόθεσης Siemens, Παναγιώτη Αθανασίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του κ. Αθανασίου να κλείσει την υπόθεση, πρωτοβουλία την οποία χαρακτήρισε “εσπευσμένη”, ανήκει ουσιαστικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον οποίο χαρακτήρισε “καθοδηγητή και προστάτη του κ. Αθανασίου”.

Ο κ. Παπαδημητρίου, τέλος, απευθυνόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς, τούς κάλεσε “να περιφρουρήσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αποδεικνύοντας κάθε στιγμή ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητη”.

“Μυρίζει κουκούλωμα, συγκάλυψη. Συμβαίνουν δύο πράγματα: Ή η δικαιοσύνη δεν θέλει να κάψει τα χέρια της, σε ένα τόσο δύσκολο έργο, ή η αλήθεια δεν έφτασε καν προς τα εκεί”, δήλωσε για την υπόθεση Siemens η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως ο κύκλος του δικομματικού συστήματος έκλεισε και ότι ο τόπος χρειάζεται βαθιά και μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και την ελληνική Δικαιοσύνη ότι δεν μπορεί να βρει πολιτικά πρόσωπα και τις ευθύνες τους, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας έκλεισε άρον- άρον το φάκελο της προανάκρισης.

Για σοβαρή κρίση του πολιτικού συστήματος της χώρας έκανε λόγο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρίζοντας ότι “η Ελλάδα ζει σε στιγμές σαπουνόπερας” και επαναδιατυπώνοντας το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Ο κ. Αλαβάνος, άσκησε σκληρή κριτική και σε βάρος και της Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα “έχει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες”.

Επίσης ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης για την χθεσινή απόφαση του εισαγγελέα να κλείσει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Siemens, δήλωσε:

“Η επιλογή του κ. Αθανασίου για να διεκπεραιώσει το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο δεν ήταν η ιδανική. Το είχα καταγγείλει στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου από τον περασμένο Φεβρουάριο παρόντος του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη. Δυστυχώς μετά από πέντε μήνες δικαιώθηκα. Οι σκιές είναι περισσότερες από ποτέ και αυτό βλάπτει το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να φτάσει γρήγορα η υπόθεση στη Βουλή. Πολιτική που εξυπηρετεί μόνον την Κυβέρνηση”.

Έντονη αντίδραση Χατζηγάκη
Έντονη ήταν η αντίδραση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

“Ούτε βιαστικό κλείσιμο της υπόθεσης ούτε αιφνιδιαστική απόφαση της προανάκρισης ούτε βεβαίως ουδεμία διάθεση κάλυψης ευθυνών και στοιχείων υπήρξε στην υπόθεση της Siemens, τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Σωτήρης Χατζηγάκης και χαρακτηρίζει ανεύθυνους τους ισχυρισμούς και τις διαρκείς επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό η Δικαιοσύνη με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στις τελευταίες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι χαρακτηρίζονται από έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής σοβαρότητας ενώ επισημαίνει ότι συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα πιστοποιούν ότι η υπόθεση της Siemens είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη δικαστική απόφαση.

Ο κ. Χατζηγάκης υπεραμύνεται των ενεργειών της Δικαιοσύνης η οποία όπως αναφέρει έπρεπε να κινηθεί σε ένα μαίανδρο επαφών και διαδρομών, ενώ επισημαίνει όσον αφορά στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι υπήρξε ανεπιφύλακτη και αποφασιστική διάθεσή τους να ερευνηθεί η υπόθεση προς κάθε κατεύθυνση και για οποιοδήποτε πρόσωπο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει αναληθές ότι η ανάκριση αναβάλλεται για το Φθινόπωρο και σημειώνει ότι θα συνεχιστεί καθόλο το διάστημα του καλοκαιριού αναφέροντας μάλιστα ότι ήδη ορίστηκε ανακριτής ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Εμμένει το ΛΑΟΣ για Νίκο Παπανδρέου
Την ίδια ώρα ο Γιώργος Καρατζαφέρης εμμένει στις δηλώσεις του ότι γιος πρώην πρωθυπουργού συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΛΑΜΨΑ που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία μαζί με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, φωτογραφίζοντας, έτσι, τον Νίκο Παπανδρέου.

“Το ΠΑΣΟΚ, κατά την προσφιλή του μέθοδο, είπε τη μισή αλήθεια. Παρεδέχθη, ότι ο Πολυπράγμων αδερφός του Προέδρου του κινήματος κ. Νίκος Παπανδρέου, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΛΑΜΨΑ Α.Ε. (Ξενοδοχείο Μ. ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ), ιδιοκτησίας του κ. Λασκαρίδη. Αρνήθηκε το ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε ανάμειξη του κ. Μ. Χριστοφοράκου, χρηματοδότη του κινήματος, μέσω του κ. Τσουκάτου στην εταιρεία ΛΑΜΨΑ Α.Ε. Ο κ. Μ. Χριστοφοράκος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ επιμελητηρίου ως εκπρόσωπος της ΛΑΜΨΑ Α.Ε. Με ποιου Διοικητικού Συμβουλίου την απόφαση τοποθετήθηκε;”, τονίζει το ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του.

Η εταιρεία με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι η σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου είναι γνωστή.

“Τα μέλη του ΔΣ είναι εκλεγμένα νομίμως από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων και δεν έχουν καμιά σχέση με την Εταιρεία Siemens”.
Ορίστηκε ο ανακριτής
Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι ορίστηκε από τον προϊστάμενο του πρωτοδικείου της Αθήνας ο ειδικός ανακριτής που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση της Siemens και του C-4Ι.

Πρόκειται για τον τέταρτο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό ο οποίος εντός της ημέραςθα παραλάβει την πλέον των τριάντα φακέλων δικογραφία, που σχηματίστηκε από την έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου,.

Ο κ. Αθανασίου χθες με το πέρας της πολύμηνης έρευνάς του άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου και του ΟΤΕ, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση εσόδων.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο εισαγγελέας εξέτασε με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων περίπου σαράντα άτομα.
Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *