cinema

Άνοιξε η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

H “φλόγα” του κινηματογράφου άναψε για τους χιλιάδες κινηματογραφόφιλους με τον “αναπτήρα” του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ηθοποιού Γιώργου Χωραφά στην απόλυτα κινηματογραφική τελετή έναρξης στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Το μίνι φιλμ – ταξίδι στο χώρο και το χρόνο που προβλήθηκε σε τρεις οθόνες του κινηματογράφου διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου από τους αδερφούς Λυμιέρ μέχρι το σήμερα και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Θοδωρής Δραβίλλας που ευχήθηκε το γαλάζιο «ματάκι» της αφίσας (ο αριθμός 49 – της διοργάνωσης αναπαριστάται στην αφίσα του Φεστιβάλ μ΄ένα γαλάζιο μάτι) να φέρει γούρι στην επιτυχημένη διοργάνωση, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κ.Βασίλης Γάκης ο οποίος ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση βραβείου και η διευθύντρια του Φεστιβάλ κ.Δέσποινα Μουζάκη.

Στην ομιλία του, κηρύσσοντας την έναρξη του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης κ.Μαργαρίτης Τζίμας αναφέρθηκε στην επιχορήγηση 140.000 ευρώ που δίνει το υπουργείο του σε τέσσερις ταινίες οι οποίες γυρίζονται σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας. Ενώ χαιρέτησε με ενθουσιασμό τη διοργάνωση και ειδικά το φετινό αφιέρωμα της στον Έλληνα κινηματογραφιστή Μάνο Ζαχαρία.

Μετά τη λήξη της τελετής προβλήθηκε η βραβευμένη με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι «Ο Παλαιστής»

Ήδη στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο εκ των τιμώμενων της διοργάνωσης Βέλγος δημιουργός Λικ Νταρντέν ενώ τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο βραβευμένος με Οσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα διαρκέσουν ως τις 23 Νοεμβρίου και θα αναπτυχθούν στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, αλλά και τις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα του Λιμανιού, Μανώλης Ανδρόνικος (Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης), το Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης), το Αμφιθέατρο Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών και τους εκθεσιακούς χώρους των Αποθηκών του Λιμανιού.

Πηγή:http://www.ert.gr, www.filmfestival.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *