Κόσμος

Ίχνη μελαμίνης σε ζαχαρωτά και τυριά για πίτσες, συναγερμός και στην Ε.Ε.

Μία από τις γνωστότερες εταιρίες ζαχαρωτών της Κίνας, που κυκλοφορούν στην αγορά με την ονομασία White Rabbit, ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά τις πωλήσεις των προϊόντων αυτών, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν μολυνθεί με μελαμίνη, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Η εταιρία Bright Food Co, με έδρα την Σαγκάη, ανακάλεσε όλα τα προϊόντα της που είχαν εξαχθεί στην Σιγκαπούρη, όταν εντοπίστηκαν σε δείγματα των συγκεκριμένων ζαχαρωτών ίχνη μελαμίνης. Εξάλλου κι η εταιρεία Pizza Hut στην Ταϊβάν άρχισε έρευνα με αφορμή τον εντοπισμό μελαμίνης σε πακέτα τυριού και μάλιστα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το όριο ασφαλείας. Οι συγκεκριμένες ποσότητες τυριού αποσύρθηκαν από την αγορά διότι διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητά τους σε μελαμίνη ήταν κατά 28 φορές πιο υψηλή από το όριο ασφαλείας που έχει καθοριστεί από τις αρχές της Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας, Γου Γιου-πινγκ.

“Ζητήσαμε από τον προμηθευτή μας να εγγυηθεί την ασφάλεια των πακέτων τυριού στο μέλλον και εκφράζουμε την ειλικρινή συγγνώμη μας στους πελάτες”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Pizza Hut στην Ταϊβάν.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα τυριού παράγονταν από τις εταιρείες Pick Food και Machinery Corp, οι οποίες σταμάτησαν αμέσως την παραγωγή, που προοριζόταν για αποκλειστική χρήση στην αλυσίδα εστιατορίων της Pizza Hut.

Η Pick Food ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα τυριού που διέθετε στην Pizza Hut στην Ταϊβάν τα παρήγαγαν για λογαριασμό της οι εταιρείες Fonterra Brands Pte Ltd και Persnam Corp. Τα προϊόντα της Fonterra είχαν προέλευση από τη Νέα Ζηλανδία, ενώ εκείνα της Persnam Corp, προέρχονταν από τη Μαλαισία.

Η χημική ουσία μελαμίνη, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών και λιπασμάτων εντοπίστηκε αρχικώς σε βρεφικό γάλα της κινεζικής εταιρείας Sanlu Group Co, η οποία σε ποσοστό 43% ελέγχεται από τη νεοζηλανδική Fonterra Cooperative Group. Περίπου 53.000 παιδιά στην Κίνα εμφάνισαν προβλήματα υγείας εξαιτίας του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος και τέσσερα βρέφη έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στο μεταξύ ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο Πίτερ Μάντελσον ζήτησε σήμερα να αντιμετωπιστεί με σύνεση η υπόθεση του μολυσμένου κινεζικού γάλακτος και ευχήθηκε να μην υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις.

“Πρέπει να ενεργήσουμε με σύνεση, χωρίς να αντιδράσουμε με υπερβολικό τρόπο”, τόνισε ο Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο. Ο Μάντελσον είπε ακόμα πως τα μέτρα απαγόρευσης από την Ε.Ε. των εισαγωγών από την Κίνα προϊόντων για παιδιά που περιέχουν γάλα σε σκόνη αποτελούν “μια σωστή και συνετή απόφαση”. Τα μέτρα αυτά που θα επισημοποιηθούν σήμερα είναι “έκτακτα μέτρα και θα επανεξεταστούν μετά δέκα ημέρες”, διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

“Η Ευρώπη θα συνεχίσει να ζητεί τους αυστηρότερους κανόνες σε ό,τι αφορά την ποιότητα, όπως και οι κινέζοι καταναλωτές”, πρόσθεσε ο Μάντελσον.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *