TV & ΑφιερώματαΚόσμος

Αφιέρωμα Λιβύη, όλα τα τελευταία videos

Δύο φωτορεπόρτερ έχασαν την ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών στην Μιζουράτα της Λιβύης. Οι άτυχοι φωτογράφοι ήταν ο υποψήφιος για Όσκαρ βρετανός Τιμ Χέδερινγκτον και ο Ελληνοαμερικάνος υποψήφιος για … Πούλιτζερ Κρις Χόνδρος.

Ο Ελληνοαμερικανός πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Getty Images, έχει καλύψει πολλές διεθνείς αποστολές για το πρακτορείο του, όπως στους πολέμους του Ιράκ, του Αφγανιστά και της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εχει βραβευθεί με πούλιτζερ για το έργο του.

Ο Hondros και οι άλλοι δύο πολεμικοί ανταποκριτές, βρίσκονταν στη πόλη Μιζουράτα, που πολιορκείται εδώ και δύο μήνες από τα στρατεύματα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, όταν εξερράγη όλμος.

[tubepress_gagarin205 mode='tag', tagValue='libya'  resultsPerPage="16" hqThumbs="true"]

Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Λιβύη καθώς οι νεκροί φτάνουν τους 400 σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH).

Το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι κατά τις τετραήμερες συγκρούσεις τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους,

η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH)

ωστόσο, ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 400.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το καθεστώς προσέλαβε μισθοφόρους από την υποσαχάρια Αφρική οι οποίοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών.

Η Λιβύη (Αραβικά: ليبيا, Λιβυκή διάλεκτος: Lībiyā, Βερβερικά: ⵍⵉⴱⵢⴰ) είναι χώρα της Βόρειας Αφρικής και βρέχεται βόρεια από τηΜεσόγειο. Η επίσημη ονομασία του κράτους είναι Μεγάλη Αραβική Λιβυκή Σοσιαλιστική Λαϊκή Τζαμαχιρίγια, όπου η λέξη «Τζαμαχιρίγια» μπορεί να μεταφραστεί σαν «κράτος των μαζών». Ανατολικά της βρίσκεται η Αίγυπτος, νοτιοανατολικά της το Σουδάν, ενώ νότια συνορεύει με το Τσαντ και το Νίγηρα και δυτικά με την Αλγερία και την Τυνησία. Το 90% του εδάφους της είναι έρημος και η Λιβύη είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αφρικανική χώρα σε έκταση. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Τρίπολη, όπου ζουν 1,7 εκατομμύριο κάτοικοι. Το όνομα της χώρας προέρχεται από τον αιγυπτιακό όρο Λεμπού, ο οποίος αναφέρεται στους Βερβερίνους που ζούσαν δυτικά του Νείλου. Στα ελληνικά έγινε Λιβύη, αν και στην αρχαία Ελλάδα ο όρος είχε ευρύτερη σημασία, υπονοώντας ολόκληρη τη Βόρειο Αφρική δυτικά της Αιγύπτου ή και ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Η Λιβύη έχει το τρίτο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αφρική μετά τις Σεϋχέλλες και τη Νότια Αφρική, κάτι που οφείλεται στο χαμηλό πληθυσμό της και τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Ηγέτης της χώρας είναι ο Στρατηγός Μουαμάρ αλ-Καντάφι, του οποίου η εξωτερική πολιτική τον έχει φέρει συχνά σε αντιπαράθεση με τη Δύση και με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών της Αφρικής. Η σημαία της Λιβύης είναι η μοναδική στον κόσμο σημαία χώρας που αποτελείται από μόνο ένα χρώμα και δε φέρει κανένα άλλο σύμβολο ή άλλες λεπτομέρειες.

Πηγές: Enet.gr, wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *