ΤΟ APN ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Αλλαγές στην αγορά ρεύματος

Αλλαγές στην αγορά ρεύματος

Βρισκόμαστε εν μέσω εποχής,όπου η ενεργειακή μετάβαση ,είναι το μείζον ζήτημα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χώρες μέλη της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, σε μια κρίση,που ξεκίνησε από τον πόλεμο ΟυκρανίαςΡωσίας και ανέδειξε το πρόβλημα της ενεργειακής μας εξάρτησης,από την Ρωσία κυρίως,μία χώρα που προμηθεύει αρκετές χώρες ,με φυσικό αέριο  και όχι μόνο.

Στο διάστημα που ακολούθησε την σύρραξη των δύο χωρών,η Ευρωπαική Κοινότητα ,αντιμετώπισε ζητήματα ,που αφορούσαν το ρεύμα, την έλλειψη ενέργειας,και την οικονομική αστάθεια, ως κύρια συνέπεια  του προβλήματος  αυτού, στα κράτη μέλη της.

Αυτού του γεγονότος,κύρια αιτία,  στάθηκε η εκβιαστική στάση της Ρωσίας,που έκλεισε τις στρόφιγγες  της απρόσκοπτης ροής φυσικού αερίου,προς τις χώρες που αντιτάχτηκαν στις επιδιώξεις της,συμπεριλαμβανομένου και της χώρας μας.

Το γεγονός αυτό,επηρέασε σοβαρά την διεθνή αγορά ηλεκτρικού ρεύματος,με οδυνηρή συνέπεια ,την ραγδαία αύξηση της τιμής ανα mwh, με αποτέλεσμα να βρεθούν οι χώρες μέλη ,ανοχύρωτες ,και οι πολίτες των χωρών αυτών,έρμαια της οικονομικής αστάθειας ,βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά.

Με σημείο εκκίνησης τον πόλεμο και την Ενεργειακή Κρίση,τα κράτη μέλη,αναγνώρισαν την ανάγκη επιτάχυνσης, της πράσινης μετάβασης των οικονομιών τους.

Η Ευρωπαικη Επιτροπή λοιπόν,συλλέγοντας στοιχεία από την μέχρι τώρα εμπειρία της κάθε χώρας,  στην διαχείρηση της ενεργειακής κρίσης,παρουσίασε  προτάσεις που αφορούν την μεταρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,δίνοντας έμφαση στην παραγωγή ρεύματος,από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  και την προστασία  καταναλωτών και επιχειρήσεων, απέναντι στην αστάθεια των τιμών των ορυκτών καυσίμων.

Στις προτάσεις αυτές, που παρουσίασε η Αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας κυρία Kandri Simson, επισημαίνονται ,η επικαιροποίηση του σχεδιασμού αγοράς, και η αναθεώρηση των κανόνων ,για την κοινή χρήση  ανανεώσιμης ενέργειας,με καινοτόμες στρατηγικές,που προωθούν , νέα κοινωνικά μοντέλα ενεργειακής πολιτικής,στα οποία πρωταγωνιστές είναι οι καταναλωτές,ως ενεργά μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων  και η αναβάθμιση της ποιότητας του βιωτικού επιπέδου των πολιτών γενικώς.

Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες των επικαιροποιημένων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενίσχυση της σταθερότητας και προβλεψιμότητας του  ενεργειακού κόστους ,σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • Λογαριασμοί ρεύματος ,λιγότερο εξαρτημένοι από τις διακυμάνσεις της αγοράς
  • Επιτάχυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών 

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι πλέον η ενδεδειγμένη οδός ,προς την εθνική ενεργειακή αυτονομία και τον τερματισμό της εξάρτησης μας από ορυκτά καύσιμα.

Τέλος,  η αναθεώρηση των κανόνων για την κοινή χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας,προβλέπει ,οι καταναλωτές να μπορούν να επενδύουν και να πωλούν την πλεονάζουσα ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια στέγης, στους γείτονες τους, εκτός από τον προμηθευτή τους

.Πχ.Οι ένοικοι θα μπορούν να μοιράζονται την πλεονάζουσα ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια στέγης με τους γείτονες τους. 

Αναμένουμε λοιπόν την υλοποίηση των προτάσεων αυτών,που σίγουρα θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που βλέπαμε μέχρι τώρα την ενέργεια,λειτουργώντας εξ ολοκλήρου ,ως οικονομικοί όμηροι των διεθνών εξελίξεων,και θα αποδώσουν δικαιοσύνη στο επίπεδο των ευάλωτων πολιτών κάθε χώρας.

Για αλλαγή ονόματος ΔΕΗ δείτε την ιστοσελίδα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *