Επικαιρότητα

Αρνητικός ο έλεγχος για ραδιενέργεια στην Κύμη

Απόλυτα κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διαψεύδοντας από το Τατόϊ (κατά την διάρκεια της γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων), τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, ότι το ελικόπτερο που συνετρίβει στην Κύμη έφερε όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο και πως εξ αυτού προκλήθηκε μόλυνση με ραδιενέργεια.

“Ανεύθυνες και αβασάνιστες μεταδόσεις πληροφοριών οι οποίες έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μεϊμαράκη, ενώ εκτός των ανακοινώσεων του ΓΕΣ με τις οποίες διαψεύδεται η ύπαρξη τέτοιων όπλων από προχθές και οι μετρήσεις του Δημόκριτου που έγινε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο σημείο συντριβής ήταν αρνητική.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η γενική γραμματεία έρευνας και τεχνολογίας αναφέρεται ότ騔Ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, επιστήμονες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) διενήργησαν ραδιολογικό έλεγχο στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2008, στην περιοχή της Κύμης Ευβοίας, όπου κατέπεσε το ελικόπτερο τύπου AH-64A Apache της Αεροπορίας Στρατού.
Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε παρόλο που με τα εις γνώση της υπηρεσίας μας δεδομένα, δε στοιχειοθετείτο λόγος διενέργειας εκ μέρους μας επιτόπιων μετρήσεων. Τα αποτελέσματα των επιτόπιων μετρήσεων (μετρήσεις ρυθμού δόσης ακτινοβολίας γ, μετρήσεις ολικής ακτινοβολίας β, φασματοσκοπία-γ) κυμαίνονται στις απολύτως φυσιολογικές τιμές, ενώ δεν ανιχνεύθηκαν τεχνητά ραδιοϊσότοπα, ούτε θερμά σημεία (hot spots).

Επίσης, προς επιπλέον επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων περισυλλέγησαν δείγματα εδάφους, που θα εξεταστούν και στα εργαστήριά μας. Άρα, όπως προκύπτει από τις επιτόπιες μετρήσεις, δεν εντοπίστηκε οποιαδήποτε μορφή ραδιολογικής ρύπανσης στο χώρο και δε συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό ή το περιβάλλον”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *