Επικαιρότητα

Γενικευμένη εξέγερση με επεισόδια σε 15 πόλεις

 
Πετροπόλεμος, βόμβες μολότοφ, δακρυγόνα, πυρπολημένα κτήρια και αυτοκίνητα, συνθέτουν το σκηνικό της βίας στο κέντρο της Αθήνας, μετά το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 16χρονου μαθητή από σφαίρα ειδικού φρουρού, το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, αντιεξουσιαστές, που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο, που τελεί υπό κατάληψη όπως και η ΑΣΟΕ, πετούσαν πέτρες κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σποραδικές συμπλοκές. Η ατμόσφαιρα σε πολλούς κεντρικούς δρόμους είναι αποπνικτική από τα δακρυγόνα με τα οποία απαντούν τα ΜΑΤ. Το απόγευμα, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, σε πορείες για τον τραγικό θάνατο του 16χρονου. Σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό Παναγιώτη Χηνοφώτη συγκάλεσε το βράδυ της Κυριακής ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαδηλώσεις και επεισόδια σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις

Με βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει η Λ. Αλεξάνδρας, μετά την πορεία στην οποία συμμετείχαν περίπου 4.000 άτομα, ενώ, από τα μέχρι στιγμής επεισόδια τραυματίστηκαν έντεκα άτομα. Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Κυριακής, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σε Ακαδημίας, Πανεπιστήμιου, Σταδίου, 3ης Σεπτεμβρίου και στους παραλλήλους δρόμους πάνω από την πλατεία Εξαρχείων, ενώ αποδόθηκε στην κυκλοφορία πριν λίγο και η Λ. Αλεξάνδρας.
Στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) συμμετείχαν ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η νεολαία Συνασπισμού, το δίκτυο πολιτικών και κοινωνικών Δικαιωμάτων, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ Αυτόματη Παρέμβαση, το ΝΑΡ, το ΚΚΕ(Μ-Λ), η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Συμμετείχαν επίσης σύλλογοι εκπαιδευτικών και φοιτητών.

Ενώ η πορεία ξεκίνησε φιλειρηνικά, με το που έστριψε στη Λ. Αλεξάνδρας άρχισαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου να καίνε μαγαζιά και από τις δυο πλευρές της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα ΜΑΤ δεν άργησαν να ξεκινήσουν τη ρίψη δακρυγόνων.

Στις 3 το μεσημέρι, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου μπροστά στα ΜΑΤ τα οποία βρίσκονταν ακριβώς στη γωνία Αλεξάνδρας και Χαριλάου Τρικούπη, πυρπόλησαν το κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν υπήρξε καμιά επέμβαση από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων. Περίοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, η οποία έφθασε άμεσα προκειμένου να σβήσει τη φωτιά, καθώς απειλήθηκε διπλανή πολυκατοικία.

Αμέσως μετά την πυρπόληση κτιρίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέρος της πορείας άρχισε να οπισθοχωρεί.

Η πορεία σταμάτησε στον Άρειο Πάγο και τα στενά κατά μήκος της Αλεξάνδρας, όπου έχουν διασκορπιστεί διαδηλωτές και έγινε ένας μικρός “κλεφτοπόλεμος” με δυνάμεις των ΜΑΤ, έχουν γεμίσει με αναποδογυρισμένους, καμμένους κάδους.

Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές και συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις, από το ύψος περίπου της Ασκληπιού μέχρι τα δικαστήρια του Αρείου Πάγου. Σε αυτό το σημείο της λεωφόρου υπάρχουν σπασμένες τζαμαρίες, στάσεις λεωφορείων, πέτρες και κομμάτια από μάρμαρα πάνω στο οδόστρωμα, καθώς και πυρολυμένοι κάδοι.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ :

Επιπλέον, σχεδόν ολοσχερώς κάηκαν ένα σουπερμάρκετ στο ύψος της Παναγιωταρά, καθώς και μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την Πατριάρχου Ιερεμίου.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στη λεωφόρο, επιχειρώντας για την κατάσβεση των όποιων πύρινων μετώπων.

Στο μεταξύ, ομάδες νεαρών παραμένουν μέσα στο Πολυτεχνείο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, επί της Πατησίων, και τη Νομική Σχολή Αθηνών.

Στο μεταξύ, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής, στη γωνία Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας, η οποία προκλήθηκε από ρίψη μολότοφ σε κατάστημα, σβήστηκε.

Επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκε και το αστυνομικό τμήμα της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, ύστερα από την πορεία που πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια που συνέβησαν στην Αθήνα και το θάνατο του άτυχου νέου.

Αρχικά, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου αλλά διαλύθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια, όμως, ενώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με ομάδα άλλων ατόμων.

Από το σημείο εκείνο συνέχισαν την πορεία τους αλλά και τις φθορές, καθώς άρχισαν ξανά να σπάζουν βιτρίνες καταστημάτων αλλά και να προκαλούν ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και καταστήματα. Ταυτόχρονα, πέταξαν μολότοφ και πέτρες και στο αστυνομικό τμήμα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν ξανά με δακρυγόνα και οι διαδηλωτές υποχώρησαν και ο κύριος όγκος τους κινήθηκε ξανά προς την Καμάρα – από το σημείο δηλαδή που άρχισε η πρώτη πορεία τους – βάζοντας φωτιές σε κάδους.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 15.00, μία μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών, που φορούσαν κράνη και έφεραν σακίδια, κατευθύνθηκε προς τη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Εγνατία, όπου προκαλούσαν καταστροφές, βάζοντας φωτιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, φωτιά σε κοντέινερ εργοταξίου του μετρό που βρίσκεται μπροστά από την κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου έβαλαν ομάδες αγνώστων που κατέφυγαν εντός του χώρου του, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στο Καυταντζόγλειο, στην οδό Κατσιμίδη, μετά από συμπλοκή οπαδών του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή.

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής και έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην Πάτρα. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, ενώ πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές.

Προηγουμένως, οι διαδηλωτές είχαν πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της Πάτρας.

Εκτεταμένες ζημιές και σε δημόσια κτίρια στο Ηράκλειο, καθώς και σε αυτοκίνητα, προκάλεσε ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν κατ’αρχήν στο αστυνομικό τμήμα της περιφέρειας που βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου και στη συνέχεια στο κτίριο της Νομαρχίας, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μέγαρο της πρώην αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου προξενώντας φθορές και γράφοντας συνθήματα.

Παράλληλα, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο χώρο της πρώην αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου, αλλά και σε υποκαταστήματα τραπεζών επί της οδού 25ης Αυγούστου, σε τρεις εκ των οποίων πέταξαν βόμβες μολότοφ.

Επεισόδια σήμερα μετά τα μεσάνυχτα και το μεσημέρι στη Μυτιλήνη, από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι έδρασαν με κουκούλες και κράνη. Τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε δυο αυτοκίνητα της Αστυνομία με συμβατικές πινακίδες και μικρότερες σε άλλα περιπολικά αυτοκίνητα. Επίσης κατέστρεψαν την ΑΤΜ μηχανήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Προκυμαία της πόλης.

Το μεσημέρι αποσπαστήκαν από πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προς το Υπουργείο Εμπορικής ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Πριν ξεκινήσει η πορεία κατέβασαν την Ελληνική σημαία από την πλατεία Σαπφούς έσπασαν τζάμια τραπεζών και υπηρεσιών, επιτέθηκαν στο κτήριο του Υπουργείου, έσπασαν τζάμια, έβαψαν προτομές μαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής και στο τέλος κατέβασαν και έσκισαν και τη σημαία που ήταν υψωμένη έξω από το κτήριο.

Αργότερα υποχωρώντας μπήκαν στο «Μπίνειο» κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο κέντρο της Μυτιλήνης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

Στο Βόλο, αναρχικοί και αντιεξουσιαστές -λίγο μετά τις 7 το βράδυ της Κυριακής- έκαναν πορεία και ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Άνθιμου Γαζή, πίσω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, όταν προσπάθησαν να το πλησιάσουν και να το καταλάβουν με έφοδο.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους νεαρούς, οι οποίοι εφοδιασμένοι με καδρόνια και πέτρες τις πετούσαν εναντίον τους.

Οι 300 περίπου αντιεξουσιαστές απωθήθηκαν προς την πλατεία Ελευθερίας, και αφού προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα, έσπασαν τζαμαρίες σε Τράπεζες στην οδό Ιωλκού, στο κεντρικό Ταχυδρομείο και πολλά τζάμια στο Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου.

 

Εδώ όλα τα links στο WEB για την δολοφονία του 16χρονου και τα γεγονότα που πυροδότησε

Το γύρο του κόσμου κάνουν η είδηση για τον τραγικό θάνατο του 16χρονου και οι εικόνες των επεισοδίων από το κέντρο της Αθήνας. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ελληνική πρωτεύουσα και άλλες πόλεις μεταβλήθηκαν σε πεδίο μάχης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις πορείες διαμαρτυρίες το μεσημέρι της Κυριακής.

 Τα διεθνή μέσα για το θάνατο του 16χρονου και τα επεισόδια

“Καταστήματα και τράπεζες πυρπολήθηκαν σε ταραχές εξαιτίας του πυροβολισμού ανήλικου από αστυνομικό” γράφουν οι Timesτου Λονδίνου.

“Βίαιες ταραχές στην Ελλάδα αφότου αστυνομικός τραυμάτισε θανάσιμα έφηβο” τιτλοφορείται το άρθρο της γαλλικής Le Monde.

Τα ρεπορτάζ των ξένων μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Το CNN και το BBC κάνουν ιδιαίτερες αναφορές στη γειτονιά των Εξαρχείων. Μιλούν για τις συχνές επιθέσεις αναρχικών εναντίον αστυνομικών και για το πόσο γρήγορα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας επικοινωνώντας μέσω sms και ιστοσελίδων.

 

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *