Αθλητικά

Για πέμπτη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ευρώπης

panathinaikos_celebrations_2009_final4_berlinΓια πέμπτη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης μετά την επικράτησή του με 73-71 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Βερολίνο ύστερα από έναν  συγκλονιστικό τελικό και μπήκε στο πάνθεον των κορυφαίων ομάδων όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός με την εμφάνισή του απέδειξε ότι δεν χρειάζονται μόνο ικανότητες και τακτική για να κερδίσεις ένα τέτοιο παιχνίδι, αλλά και καρδιά λιονταριού. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έδειξαν ότι είναι φτιαγμένοι για τα δύσκολα και στα κρίσιμα τελευταία λεπτά που η μπάλα «έκαιγε» πήραν παλικαρίσια τη νίκη που “εκτόξευσε” τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό μπάσκετ στους …πέντε ουρανούς!
Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71

Ο τελικός ήταν μια ρεπετισιόν του τελικού του 2007 στο ΟΑΚΑ όταν και τότε ο Παναθηναϊκός είχε πάρει μια σημαντική διαφορά στο ξεκίνημα του αγώνα και η ΤΣΣΚΑ μετέτρεψε σε θρίλερ τον αγώνα. Το …ίδιο θρίλερ έζησαν όσοι παρακολούθησαν τον τελικό του Βερολίνου με τον Παναθηναϊκό να μετατρέπει το παιχνίδι σε …πάρτυ για 25 λεπτά, όμως η πεισματάρα ΤΣΣΚΑ Μόσχας κάθε άλλο παρά το έβαλε κάτω και έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της στα κρίσιμα τελευταία λεπτά, εκεί όπου μίλησε η ψυχή και το σθένος των παικτών του Ομπράντοβιτς που κατακτά το 7ο ευρωπαϊκό του τρόπαιο, άλλο ένα ρεκόρ!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ-ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ-ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Ο Παναθηναϊκός στηρίχτηκε στην αλάνθαστη συνταγή της πιεστικής άμυνας, που υποχρέωσε τον αντίπαλο σε βεβιασμένες επιθέσεις και λάθη, ενώ με σωστές εναλλαγές, καλή κυκλοφορία της μπάλας και κυρίως καθαρό μυαλό μπόρεσε να βγάλει πολλά ελεύθερα σουτ. Ειδικά από τη γραμμή των 6.25 οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν εξαιρετικά εύστοχοι.

Η ΤΣΣΚΑ μπήκε δυνατά στον αγώνα και με αιχμή τον Κριάπα προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό και πήρε γρήγορα ένα προβάδισμα 4-10. Η «πράσινη μηχανή» όμως δεν άργησε να πάρει μπροστά και με «βέλη» τους Σπανούλη, Νίκολας και Πέκοβιτς κατάφερε ο Παναθηναϊκός να πάρει για πρώτη φορά «κεφάλι» στο σκορ 3,5 λεπτά πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου με 13-12, ένα προβάδισμα που το αύξησε στους πέντε πόντους με το τέλος του α΄ δεκάλεπτου (21-16) με όπλα την πιεστική άμυνα και τις σωστές εναλλαγές στην επίθεση.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός ξεδίπλωσε τις αρετές του στο παρκέ και «εκτόξευσε» στους 14 πόντους τη διαφορά (33-19) στα μισά του 2ου δεκαλέπτου με άμυνες για σεμινάριο και «κλεψίματα» που έδιναν την ευκαιρία για αρκετούς αιφνιδιασμούς, πολλά ξεμαρκάριστα σουτ και εύκολα καλάθια στην επίθεση. Η ΤΣΣΚΑ εγκλωβίστηκε στα «δίχτυα» της άμυνας που είχε στήσει ο Ομπράντοβιτς και υποχρεώθηκε σε πολλά άστοχα σουτ από την περιφέρεια.
Με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας στα τρίποντα (6/11) ο Παναθηναϊκός έφτασε τη διαφορά ακόμη και στους 17 (!) πόντους με τρίποντο του Σπανούλη, 1:35΄΄ πριν το τέλος του α΄ ημιχρόνου, ενώ το …κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Νίκολας που με το σφύριγμα της κόρνας του πρώτου ημιχρόνου ανέβασε το «κοντέρ» στους 20 πόντους διαφορά (48-28) σκορπώντας ντελίριο ενθουσιασμού στην «πράσινη» εξέδρα στο Βερολίνο!

pao_tsska_final4_2009Με το «καλημέρα» στο 2ο ημίχρονο ο Γιασικεβίτσιους ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 51-28 με ομαδικά ποσοστά τριπόντων για ΝΒΑ (9/15)! Από εκεί και πέρα όμως …ξύπνησε η «ρωσική αρκούδα». Η ΤΣΣΚΑ με ηγέτη τον Λάνγκντον, αλλά και τους Σμόντις και Σισκάουσκας άρχιζε να ροκανίζει τη διαφορά και την έριξε ακόμη στους 10 πόντους με ένα σερί 13-0 (56-46)  με το τέλος της 3ης περιόδου, εκμεταλλευόμενη τη νευρικότητα των παικτών του Ομπράντοβιτς και τις λανθασμένες επιλογές σε άμυνα και επίθεση, που …προμήνυαν ένα αγχωτικό και συγκλονιστικό τέλος!

Ο Αντώνης Φώτσης με κρίσιμο τρίποντο στην τέταρτη περίοδο 8 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα έβαλε «φρένο» στο απίστευτο σερί 17-0 της ΤΣΣΚΑ και έδωσε σημαντική ανάσα στον Παναθηναϊκό (59-50). Παίκτης «κλειδί» στην 4η περίοδο αποδείχθηκε και ο Περπέρογλου που σημείωσε έξι σερί πολύτιμους πόντους 5:40΄΄ πριν τη λήξη βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του να ξαναπιάσει διψήφιο αριθμό διαφοράς πόντων (65-54).
Ο Χόλντεν της ΤΣΣΚΑ με λέϊ απ 3:10΄΄ μείωσε σε 65-60, όμως ο «Kill Bill» Σπανούλης με εύστοχο τρίποντο έδωσε ξανά βαθιά ανάσα στον Παναθηναϊκό (68-60). Τα τελευταία 2,5 περίπου λεπτά πρόσφεραν ένα χιτσκοκικό φινάλε στον τελικό της Ευρωλίγκα.
32 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη οι παίκτες του Παναθηναϊκού, υπέπεσαν σε παράβαση 8 δευτερολέπτων από την επαναφορά χάνοντας μια κρίσιμη επίθεση και ο Σισκάουσκας το εκμεταλλεύτηκε πετυχαίνοντας τρίποντο που έφερε τη διαφορά στον έναν πόντο (70-69)! Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με δύο καθοριστικές βολές ανέβασε τη διαφορά στους 3 πόντους (72-69) και τα τελευταία δευτερόλεπτα το παιχνίδι μεταφέρθηκε …στη γραμμή του φάουλ όπου ο Παναθηναϊκός δεν λύγισε και κράτησε τη νίκη με 73-71 που του χάρισε τον πέμπτο ευρωπαϊκό του τίτλο!
ΜVP του τελικού αναδείχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να γράφει ιστορία και φέρνει το 5ο ευρωπαϊκό τρόπαιο στη χώρα μας!

Διαιτητές: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Αρτεάγκα (Ισπανία), Μπαχάρ (Ισραήλ)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10 (3)

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Έτορε Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13 (1), Καούν 3, Κριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *