Αθλητικά

Δέκατος τίτλος για τον Παναθηναϊκό, νίκησε 90-76 τον Ολυμπιακό

Το δέκατο τίτλο του τα τελευταία έντεκα χρόνια και συνολικά τον 29ο στην ιστορία του, κατέκτησε ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ κερδίζοντας στον πέμπτο τελικό στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό με 90-76.
Τα προγνωστικά που ήθελαν τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή στο τέλος της περιόδου επαληθεύτηκαν. Οι νταμπλούχοι 2008 επικράτησαν 90-76 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, στον πέμπτο και τελευταίο τελικό, και για έκτη διαδοχική χρονιά πανηγύρισαν την κατάκτηση του τίτλου. Το φετινό ήταν το 10ο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού σε 11 χρόνια και 29ο συνολικά στην Ιστορία του.

Με 18 πόντους ο Μάικ Μπατίστ ήταν ο κορυφαίος απόψε των πρωταθλητών, ενώ 18 ακόμη πρόσθεσε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Καθοριστικοί ήταν οι Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν ο Ολυμπιακός έκανε την τελευταία -απέλπιδα, όπως αποδείχθηκε- προσπάθεια να “κλέψει” το πρώτο του πρωτάθλημα από το 1997, που θα ήταν και το δέκατο στην Ιστορία του. Γκριρ (19π.) και Γουντς (18π.) ήταν οι κορυφαίοι για την ομάδα του Πειραία.
Εξαντλητικό man to man, πίεση σε όλο το γήπεδο και μία επίθεση… φωτιά από πλευράς Παναθηναϊκού έστησαν στον “τοίχο” τον Ολυμπιακό στα πρώτα λεπτά του αγώνα.

Οι “πράσινοι” έκαναν με το… καλημέρα ένα σερί 10-0, τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν καταφέρει για περίπου 3 λεπτά να πετύχουν πόντο. Με κορυφαίο σε άμυνα και επίθεση τον Μπατίστ, ο Παναθηναϊκός διατήρησε μία διψήφια διαφορά (15-5) μέχρι και το 6ο λεπτό. Ωστόσο, δύο αλλαγές του Γιαννάκη έφεραν τα πάνω-κάτω. Ο Πρίντεζης που φορτώθηκε γρήγορα με 2 φάουλ αντικαταστάθηκε από τον Γουντς, ενώ ο Τσακαλίδης, ο οποίος δεν μπορούσε να επιβληθεί στη ρακέτα, από τον Μπουρούση. Ο Καρδιτσιώτης σέντερ κέρδισε τις μάχες των ριμπάουντ, ενώ ο Αμερικανός σμολ φόρργουορντ με 9 διαδοχικούς πόντους, που συνοδεύτηκαν από εντυπωσιακά χάι λάιτ, μείωσε για πρώτη φορά στο 9΄ στους 3 πόντους (17-14). Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Μπατίστ να διαμορφώνει το 19-14.
Στη δεύτερη περίοδο ο Γιαννάκης ενίσχυσε την άμυνα ζώνης του με τον Παπαμακάριο και, χάρη σε τρίποντο του αρχηγού τους, οι “ερυθρόλευκοι” μείωσαν για πρώτη φορά στον πόντο (22-21). Ωστόσο, οι “πράσινοι” είχαν και πάλι τη λύση. Ο Ομπράντοβιτς χαμήλωσε το σχήμα και με τον Μπατίστ στη θέση “5”, τον Αλβέρτη “τεσσάρι” και τρεις περιφερειακούς “φωτιά” (Χατζηβρέττας, Γιασικεβίτσιους, Διαμαντίδης), οι “πράσινοι” σημείωσαν επιμέρους σκορ 11-2 (δύο διαδοχικά τρίποντα από Γιασικεβίτσιους) και στο 16΄ ξέφυγαν και πάλι με διψήφιο αριθμό (+10, 33-23).

Από την πλευρά του, πάντως, και ο Γιαννάκης είχε τα κρυφά χαρτιά του. Ο “δράκος” επέμεινε στους δίδυμους πύργους (Μπουρούση, Σχορτσιανίτη), ενώ ο κορυφαίος του Ολυμπιακού απόψε Γουντς συνέχισε να δίνει το δικό του σόου. Μάλιστα οι “ερυθρόλευκοι”, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Γιασικεβίτσιους, απάντησαν με σερί 11-0 και 1.14΄΄ πριν τη λήξη του ημιχρόνου πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά, μετά από καλάθι του Γκριρ (34-33). Μπατίστ και Περπέρογλου (εντυπωσιακό τρίποντο του Έλληνα φόργουορντ στην εκπνοή) φρόντισαν να στείλουν τον Παναθηναϊκό στα αποδυτήρια στο +5 (39-34).

Τα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου ήταν “καρμπόν” της πρώτης. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με σερί 6-0 (45-34), ενώ στο 24΄ ο Ολυμπιακός, με πρωταγωνιστή στην άμυνα τον Βασιλόπουλο, που απείχε από το δεύτερο δεκάλεπτο λόγω των δύο φάουλ, και στην επίθεση τον Γκριρ, ολοκλήρωσε ένα σερί 10-0 και μείωσε σε 45-44. Η έξοδος του “ερυθρόλευκου” φόργουορντ, που προφυλάχθηκε μετά το τρίτο φάουλ που συμπλήρωσε, σε συνδυασμό με το αντιαθλητικό που κέρδισε ο Διαμαντίδης από τον Πρίντεζη, ήταν δύο καταστροφικά στοιχεία για τον Ολυμπιακό. Οι γηπεδούχοι με άμυνα για σεμινάριο “έτρεξαν” ένα επιμέρους σκορ 11-2 και στο 28΄ η διαφορά εκτοξέυτηκε και πάλι σε διψήφιο αριθμό (56-46). Μάλιστα, το επιθετικό κρεσέντο του Παναθηναϊκού δεν είχε τέλος και με τη λήξη της περιόδου η διαφορά, μετά από βολές του Ουίνστον, πήρε τη μέγιστη τιμή της (+15, 65-50).

Η εμπειρία του Παναθηναϊκού θα μπορούσε μόνο με… εμπειρία να αντικρουστεί και ο Μπλάκνεϊ ήταν η σίγουρη λύση. Ο Αμερικανός γκαρντ με 11 σερί πόντους κρατούσε “ζωντανό” τον Ολυμπιακό (67-61, 7.22΄΄ πριν τη λήξη), αλλά δύο καθοριστικές αποφάσεις των διαιτητών, που χρήζουν αμφισβήτησης, έδωσαν τέλος στο επιθετικό κρεσέντο του Μπλάκνεϊ. Ένα φάουλ του Γιασικεβίτσιους πάνω στον “Μου-Μου” που δε δόθηκε ποτέ και ένα… μπρος-πίσω που χρεώθηκε ο Μπουρούσης μετά από κλέψιμο έδωσαν ανάσα στον Παναθηναϊκό, που στο 34΄ βρέθηκε και πάλι στο +10 με καλάθι του Τσαρτσαρή (71-61) και στο επόμενο λεπτό στο +11 (74-63) από τρίποντο του Διαμαντίδη. Η μηχανή του Παναθηναϊκού από τα 6.25μ. είχε πάρει μπροστά και αρχικά ο Σπανούλης (77-66) και ο Γιασικεβίτσιους στη συνέχεια (79-68) έδωσαν τέλος στα όνειρα του Ολυμπιακού.

Οι “πράσινοι” είχαν μπει για τα καλά σε… τροχιά νίκης και το τελευταίο δίλεπτο βρήκε τους περίπου 18.000 φιλάθλους του πρωταθλητή να παραληρούν, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Ομπράντοβιτς. Πανηγυρικό φινάλε επεφύλασσαν Διαμαντίδης και Γιασικεβίτσιους, που με ένα τρίποντο έκαστος, διαμόρφωσαν το μη αναστρέψιμο 87-71.

Ωστόσο οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και 6΄΄ πριν τη λήξη άρχισε η… βροχή αντικειμένων μέσα στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που δύσκολα θα μείνει ατιμώρητο από τον αθλητικό δικαστή. Με εξαίρεση τους Μπουρούση, Βασιλόπουλο και το τεχνικού τιμ, οι παίκτες του Ολυμπιακού αποχώρησαν εσπευσμένα προς τα αποδυτήρια. Μετά από περίπου δέκα λεπτά οι “ερυθρόλευκοι” πάτησαν και πάλι παρκέ και ο φωτεινός πίνακας έγραψε το τελικό 90-76.

Τα δεκάλεπτα: 19-14, 39-34, 65-50, 90-76

Διαιτητές: Πιτσίλκας, Ζαβλανός, Χριστοδούλου
Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοιβιτς): Αλβέρτης, Περπέρογλου 3 (1), Σπανούλης 15 (1), Γιασικεβίτσιους 18 (4), Μπατίστ 18, Ζίζιτς, Χατζηβρέττας 3 (1), Τσαρτσαρής 12 (1), Διαμαντίδης 13 (3), Ουίνστον 8 (1), Τομάσεβιτς.
Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 13 (2), Παπαμακάριος 3 (1), Γουντς 18 (1), Πρίντεζης 4, Τεόντοσιτς, Μπουρούσης 11 (3), Τσακαλίδης, Γκριρ 19 (3), Βασιλόπουλος 4, Σχορτσιανίτης 4.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *