Επικαιρότητα

Δεν φεύγουν από τον Πειραιά οι αγρότες της Κρήτης

agrotes_kriti4Παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά οι παραγωγοί της Κρήτης, οι οποίοι έφθασαν νωρίς το πρωί με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, καθώς δεν τους επετράπη να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες απέρριψαν τη νέα πρόταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να συναντηθεί η συντονιστική τους επιτροπή με τον Υφυπουργό Οικονομίας και τους Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι δηλώνουν ότι θα μείνουν εκεί μέχρι το βράδυ οπότε θα αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Τα επεισόδια καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε πως σημασία έχει να γίνει διάλογος και σημείωσε πως είχε διαμειφθεί στους ενδιαφερομένους πως θα μπορούσαν να συναντηθούν την Κυριακή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόσθεσε πως όταν οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν στον Πειραιά τους διαμηνύθηκε ότι ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος ήταν έτοιμος στο γραφείο του να τους συναντήσει ή αλλιώς να κατέβει στο Πειραιά.

Ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 εμφανίστηκε πρόθυμος να πάει ο ίδιος στον Πειραιά και να συζητήσει με τους αγρότες. Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει περιθώριο οικονομικής βελτίωσης, αλλά το Υπουργείο επιθυμεί τη συνέχιση του διάλογου που έχει ξεκινήσει.

“Το ουσιαστικό είναι να γίνει συζήτηση κι όχι να γίνει διαδήλωση με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, και να παρακωλυθεί ολόκληρη η λειτουργία της πόλης των Αθηνών”, τόνισε επίσης ο κ. Αντώναρος και πρόσθεσε πως όσοι θέλουν διάλογο οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοικτές.

Ανέφερε παράλληλα πως έχουν προβλεφθεί και για τους αγρότες της Κρήτης, τους ελαιοπαραγωγούς, αποζημιώσεις για τις καλλιέργειές τους αλλά παρόλα αυτά οι αρμόδιοι της κυβέρνησης είναι στη θέση τους για να συζητήσουν.

Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, δείχνει προς τους εκπροσώπους των Ελλήνων αγροτών τη στρατηγική της κατανόησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν και των αιτημάτων που υποβάλλουν.

Σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το αγροτικά

Το πρωί επεισοδιακή ήταν η άφιξη των αγροτών από την Κρήτη στο Λιμάνι του Πειραιά. Οι περίπου 1200 παραγωγοί της Κρήτης έφτασαν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και αποβιβάστηκαν από τα πλοία με σκοπό να κατευθυνθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παρουσία εισαγγελέα ενημερώθηκαν ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε άτομα, ανάμεσά τους και μία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη.

Με την επέμβαση των ψυχραιμότερων απετράπη η κλιμάκωση της έντασης. Οι αγρότες της Κρήτης πεζή βγήκαν από το λιμάνι και έκλεισαν το δρόμο μπροστά στον Αγιά Διονύσιο.

Κατά τα επεισόδια συνελήφθησαν δυο άτομα τα οποία το μεσημέρι αφέθησαν ελεύθερα.

Αναφερόμενος στα επεισόδια ο κ. Αντώναρος πως τα δακρυγόνα που έριξαν οι άνδρες των ΜΑΤ δεν ήταν κίνηση βίας αλλά κίνηση απώθησης κάποιων που ήθελαν να παραλύσουν τη λειτουργία ολόκληρης της πόλης.

“Όσοι προσπάθησαν με υπερβολικές ενέργειες να βγουν από το λιμάνι απλώς απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης”, επισήμανε και συμπλήρωσε πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα επικροτούσε τέτοια διαμαρτυρία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επέκρινε τη λειτουργία της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει ευθύνη και να συζητήσει με τους αγρότες, ενώ επέκρινε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για εσπευσμένη αναχώρηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να μη συναντηθεί, όπως είπε, με τους αγρότες.

Αναφερόμενος στα επεισόδια ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για “υπερβολική και αλόγιστη χρήση δακρυγόνων, πολύ παραπάνω από όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη σε μια πόλη”. “Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες ως ταραξίες αποδεικνύοντας ότι είναι αδύναμη να διαχειριστεί τα προφανή”, συμπλήρωσε.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των αγροτών της Κρήτης.”Το πρόσωπο της καταστολής που πρόβαλε και πάλι, στο λιμάνι του Πειραιά αυτή τη φορά, είναι το πρόσωπο του κράτους των μονοπωλίων, της αντιλαϊκής εξουσίας που διαχειρίζονται όλα τα αστικά κόμματα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος από τον Πειραιά, τις πρωινές ώρες δήλωσε:
“Όταν ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό, το βουνό πάει στον Μωάμεθ. Οι παραγωγοί της Κρήτης ήρθαν στην Αθήνα αγωνιστικά αλλά ειρηνικά και φιλικά. Καλούμε την κυβέρνηση να επιτρέψει την συμβολική πορεία ενός μικρού αριθμού τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων. Αν τυχόν ακολουθήσει τη γνωστή στρατηγική της έντασης, θα φέρει ακέραιη την ευθύνη.”

“Η Ν.Δ. έστειλε τα ΜΑΤ να εμποδίσουν τους αγρότες της Κρήτης με την δικαιολογία ότι θα παρακωλύσουν την συγκοινωνία στην Αθήνα ενώ για ένα μήνα επέτρεπε στους κουκουλοφόρους να την καίνε. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, από μια κυβέρνηση ο οποία αρνείται τον διάλογο με τους αγρότες. Με δακρυγόνα δεν γίνεται διάλογος”, σχολίασε το ΛΑΟΣ.

“Οι αγώνες των αγροτών δεν τελείωσαν αλλά μόλις ξεκίνησαν”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για “αυταρχισμό” και “πανικό” στην πρόθεσή της, όπως αναφέρει, να εμποδίσει τους αγρότες από την Κρήτη να διαδηλώσουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στα άλλα αγροτικά μέτωπα κλειστό για 15η ημέρα κρατούν τα τρακτέρ τον μεθοριακό σταθμό στον Προμαχώνα. Οι αγρότες ανοίγουν για λίγο το τελωνείο, για να περνούν φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.

Την περαιτέρω στάση τους θα καθορίσουν σε σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Δεν φεύγουν από τον Πειραιά οι αγρότες της Κρήτης

  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΡΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ???????????????ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΦΩΝΑΞΤΕ ΘΑ ΠΙΝΑΣΟΥΜΑΙ 29 1 2010

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *