Επικαιρότητα

Διακοπές ρεύματος λόγω της απεργίας

Προβλήματα παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση περιοχών τής χώρας, μεταξύ των οποίων και της Αττικής, από τις εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Εκτεταμένες διακοπές σημειώνονται σε ολόκληρη σχεδόν τη Δυτική Αττική, ενώ η ΔΕΗ εισάγει ενέργεια από τις γειτονικές χώρες. Οι απεργοί έχουν καταλάβει 19 μονάδες και η παραγόμενη ενέργεια έχει μειωθεί στο μισό. Σήμερα, το συνολικό έλλειμμα παραγωγικού δυναμικού αυξήθηκε σε 4.855 MW. Έκκληση απευθύνει στους καταναλωτές η διοίκηση της ΔΕΗ να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Νωρίτερα, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με έξι επιπλέον 24ωρες απεργίες που θα διαρκέσουν έως την επόμενη Τετάρτη 12 Μαρτίου οπότε και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι απεργούν λόγω των επικείμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

Περικοπές με βάση την εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος

Από το πρωί της Τετάρτης σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε κάτω Κηφισιά, Καματερό, Ασπρόπυργο, Λάυριο, Ελευσίνα, Μέγαρα, Μενίδι, Εκάλη, Καπανδρίτι, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη.

Προβλήματα υπάρχουν σε νομούς της βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου και στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ, κατά τη χθεσινή ημέρα λόγω της απεργίας είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας 11 Θερμοηλεκτρικές Μονάδες συνολικής ισχύος 2.775 MW, στις οποίες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας άλλη μία Μονάδα ισχύος 330 MW τέθηκε εκτός λειτουργίας, ανεβάζοντας σε δώδεκα τις Μονάδες, συνολικής ισχύος 3.105 MW, που βρίσκονται πλέον εκτός Συστήματος.

Πέραν των ανωτέρω Μονάδων, εκτός λειτουργίας παραμένουν άλλες τρεις, συνολικής ισχύος 900 MW, από τον προηγούμενο μήνα λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.

Κατά τις νυκτερινές ώρες ετέθη υπό τον έλεγχο των απεργών η διαθεσιμότητα των Υδροηλεκτρικών Σταθμών του Αχελώου συνολικής ισχύος 850 MW.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, το συνολικό έλλειμμα παραγωγικού δυναμικού αυξήθηκε σήμερα σε 4.855 MW.

Τα Ορυχεία για τρίτη συνεχή ημέρα δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα και εντείνονται τα προβλήματα τροφοδοσίας των Σταθμών Παραγωγής που απομένουν σε λειτουργία λόγω της συνεχούς μείωσης των αποθεμάτων λιγνίτη των αυλών των Σταθμών.

Η θέση εκτός λειτουργίας ενός ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού Μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ήταν αναπόφευκτο να περιορίσει αισθητά τις δυνατότητες των Σταθμών της ΔΕΗ να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας.

Μετά από σχετική εντολή του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), από τις 8:15 σήμερα η ΔΕΗ άρχισε να πραγματοποιεί εκ περιτροπής περικοπές της ηλεκτροδότησης. Η χρονική διάρκεια των περικοπών ανά περιοχή είναι περί τις 2 ώρες και συμβάλλουν στην αποτροπή εκδήλωσης ιδιαίτερα δυσμενών καταστάσεων.

Οι πραγματοποιούμενες εκ περιτροπής περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος γίνονται με βάση την εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος και τις δυνατότητες του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της Επιχείρησης. Για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν να προαναγγέλλονται οι περικοπές ανά περιοχή, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εντείνεται στις περιόδους αιχμής της ημέρας.

Η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση προς όλους τους πελάτες της να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την χρήση ηλεκτρικών συσκευών, μηχανημάτων, ανελκυστήρων κ.λπ. όλες τις ώρες του 24ώρου και κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 10:00 έως 14:00 και από 18:30 έως 21:30.

Η ΔΕΗ Α.Ε. ζητεί από όλους τους πελάτες της την κατανόησή τους για την ταλαιπωρία υφίστανται και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμβολή τους στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αντιδράσεις κομμάτων

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι: “Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη και οφείλει να εξηγήσει, γιατί αλλάζει τη θέση που είχε λάβει κατά την ψήφιση του Ν. 2773/99 και επιχειρεί σήμερα, αυταρχικά και χωρίς επιχειρήματα, την ένταξη του ΟΑΠ/ΔΕΗ στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ και την ταλαιπωρία χιλιάδων καταναλωτών”. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο ΟΑΠ /ΔΕΗ, που δημιουργήθηκε με το Ν 2773/ 99 (άρθρο 34), με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας νεοσύστατος ασφαλιστικός φορέας, που λόγω της ιδιαιτερότητάς του εξαιρέθηκε από την ενοποίηση των Ταμείων που προέβλεπε ο Ν 3029/ 2002. Δεν συντρέχει κανένας λόγος να αρθεί η εξαίρεση που έχει ήδη θεσμοθετηθεί για τον ΟΑΠ /ΔΕΗ.

Το γραφείο Τύπου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει “την επιχείρηση συκοφάντησης και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ κατά των απεργών εργατών της ΔΕΗ που αγωνίζονται για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η κυβέρνηση εφόσον απέτυχε με απειλές και συκοφαντίες να κάμψει την απεργιακή κινητοποίηση ,αξιοποιώντας τη διοίκηση της ΔΕΗ, επιχειρεί τώρα μέσω των δικαστηρίων να απαγορεύσει την απεργία ως παράνομη και καταχρηστική. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλάι των απεργών εργατών της ΔΕΗ για να μην περάσει η τρομοκρατία. Η πάλη των εργαζόμενων κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων, για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να είναι ενιαία και συντονισμένη και να στρέφεται συνολικά κατά των αντιασφαλιστικών νόμων και της αντιλαϊκής πολιτικής”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *