Επικαιρότητα

Διπλωματικός μαραθώνιος για την ονομασία της ΠΓΔΜ

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΣ’ έναν διπλωματικό μαραθώνιο για την ονομασία της ΠΓΔΜ με καταληκτικό σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εισέρχεται η Αθήνα καθώς το θέμα εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του. Τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά καθώς μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση για το θέμα της ονομασίας. Ο Πρωθυπουργός συζήτησε επί μακρόν σήμερα Σάββατο με την Υπουργό Εξωτερικών τα επόμενα βήματα ενόψει και της συνάντησης που θα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη με την Κοντολίζα Ράις την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως τα Σκόπια θα πρέπει να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία, ωστόσο, η γειτονική χώρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η θέση της Κυβέρνησης όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις πρόσφατες επισκέψεις του σε Σλοβενία και Ρουμανία είναι ξεκάθαρη. “Θέλουμε μια δίκαιη και αποδεκτή λύση, αρκεί τα Σκόπια να σταματήσουν την αδιάλλακτη στάση τους γιατί σε αντίθετη περίπτωση όλα θα είναι ανοιχτά στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ την άνοιξη”.

Μέχρι όμως να φτάσουμε στο Βουκουρέστι όπου στις αρχές Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα υπάρξουν πολύ ενδιάμεσοι και κρίσιμοι σταθμοί.

Την Τετάρτη στις 13 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι θα συναντηθεί με την Κοντολίζα Ράις. Μία ημέρα αργότερα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον η Ντόρα Μπακογιάννη και θα έχει συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό της. Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να ανακοινώσει την τελική του πρόταση για την ονομασία.

Στις 6 και 7 Μαρτίου θα υπάρξουν εκ νέου διαπραγματεύσεις στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Τα Σκόπια συνεχίζουν την αδιαλλαξία και ανεβάζουν τους τόνους μετά και τις επιστολές που έστειλε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στους αρχηγούς των κρατών που μετέχουν στην ευρωατλαντική συμμαχία. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου που όλα δείχνουν ότι θα γίνει στις 17 Φεβρουαρίου. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Κάρολος Παπούλιας

Οι Η.Π.Α. ενθαρρύνουν τις δύο χώρες να καταλήξουν σε συμβιβασμό ενώ η Κοντολίζα Ράις αναμένεται να επισκεφθεί την χώρα μας στις αρχές Ιουνίου.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *