Επικαιρότητα

Ενισχύονται τα δικαιώματα των επιβατών σε ακτοπλοϊκές και χερσαίες συγκοινωνίες

airport_epivatesΝέο κανονισμό αναμένεται να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο, μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών, τόσο στις ακτοπλοϊκές όσο και στις χερσαίες συγκοινωνίες.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, εκτιμάται πως ο νέος κανονισμός θα μεριμνά και για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Έτσι, τουλάχιστον στα χαρτιά, οποιοσδήποτε ταξιδεύει σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, όταν καθυστερεί το πλοίο που θα τον μεταφέρει στο νησί του.

Αντίστοιχη αποζημίωση, σε περίπτωση καθυστέρησης, θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν οι επιβάτες και από τις εταιρείες υπεραστικών λεωφορείων, όπως για παράδειγμα από τα ελληνικά ΚΤΕΛ.

Στην «ΝΒ» μίλησε σχετικά με το θέμα ο πρώην δικαστής και νυν ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών (CDU), Γκέοργκ Γιαρτσεμπόφσκι, που θεωρείται από τους πιο έμπειρους Ευρωπαίους πολιτικούς σε θέματα μεταφορών και ο οποίος τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο κανονισμού της Ε.Ε. που θα ενισχύσει τα δικαιώματα των επιβατών.

«Για πρώτη φορά θα θεσπιστεί έννομη αξίωση αποζημίωσης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ευρωβουλευτής και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα η αποζημίωση εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων. Στο μέλλον, οι επιβάτες θα έχουν σαφή δικαιώματα και θα μπορούν να τη διεκδικήσουν δικαστικά».

Αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης
Έτσι, για καθυστέρηση μεταξύ μίας και δύο ωρών, οι επιβάτες θα μπορούν να διεκδικήσουν το 25% της τιμής του εισιτηρίου, ενώ για χρονικά μεγαλύτερη θα δικαιούνται το 50%.
Αποζημίωση δεν θα καταβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Όπως, για παράδειγμα, στρώμα πάγου ή παλιρροϊκό κύμα. Όμως, ποιος, θα έχει το βάρος της απόδειξης γι’ αυτήν την εξαίρεση;
Ο κ. Γιαρτσεμπόφσκι ήταν κατηγορηματικός και ως προς αυτό το ερώτημα. «Το βάρος της απόδειξης», είπε, «θα το έχει φυσικά εκείνος που επικαλείται την εξαίρεση. Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδείξουν ότι πράγματι επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες. Πάντως, είναι λογικό να προβλέπεται αυτή η εξαίρεση. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει ευθύνη μόνο για λάθη ή παραλείψεις που βαρύνουν την ίδια, δεν μπορεί να έχει ευθύνη και για τον καιρό».

Βεβαίως, αποζημιώσεις σε επιβάτες προβλέπονται ήδη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για καθυστερήσεις πτήσεων ή και αμαξοστοιχιών. «Γιατί άραγε καθυστέρησε τόσο πολύ η ψήφιση αντίστοιχης νομοθεσίας για τις ακτοπλοϊκές γραμμές και τις υπεραστικές χερσαίες συγκοινωνίες;», αναρωτήθηκε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Μέριμνα για επιβάτες με κινητικά προβλήματα
«Δυστυχώς, η Επιτροπή», είπε ο κ. Γιαρτσεμπόφσκι, «δεν θεωρούσε απαραίτητη μία νομοθετική ρύθμιση. Όμως, το Κοινοβούλιο επέμεινε κι έτσι έχουμε σήμερα μία πρόταση κανονισμού. Βέβαια, η ψήφισή του θα καθυστερήσει, διότι η κοινοβουλευτική περίοδος τελειώνει τον Ιούνιο, θα πρέπει να περιμένουμε και την τελική απόφαση του Συμβουλίου, φαντάζομαι λοιπόν ότι το οριστικό κείμενο του κανονισμού θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2009».

Ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται για πρώτη φορά και για επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα. Μέχρι σήμερα, δεν μπορούσε κάποιος να υποχρεώσει τις μεταφορικές εταιρείες να τους δεχθούν ως πελάτες, «με αποτέλεσμα τα δικαιώματά τους να αμφισβητούνται, μέσω εξαιρέσεων ή προσχηματικών όρων», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Γκέοργκ Γιαρτσεμπόφσκι και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονταν αποκλεισμένοι».

Όπως είπε, οι μεταφορικές επιχειρήσεις «δεν ήταν υποχρεωμένες από το νόμο να παράσχουν βοήθεια για τη μεταφορά τους, αλλά, αυτό θα αλλάξει. Εάν οι επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα ειδοποιήσουν εγκαίρως την εταιρεία για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, τότε εκείνη θα είναι υποχρεωμένη πλέον να τους εξυπηρετεί και να τους παράσχει βοήθεια χωρίς χρέωση, από την επιβίβαση μέχρι και την αποβίβασή τους σε λεωφορεία, σε επιβατηγά πλοία ή σε κρουαζιερόπλοια».

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *