Επικαιρότητα

Επεισόδια σε ΓΑΔΑ και Κορυδαλλό, πορείες και καταλήψεις

 

gada3Mε αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών με αφορμή το θάνατο του 15χρονου μαθητή Α. Γρηγορόπουλου. Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις, με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ. Παράλληλα σε διάφορα σημεία της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν αποκλεισμοί δρόμων. Στον Πειραιά περίπου 300 μαθητές πραγματοποίησαν διαδήλωση, ενώ στον Κορυδαλλό, περίπου 50 άτομα ατόμων πέταξαν πέτρες στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και αποχώρησαν. Σε κύκλο γενικών συνελεύσεων σε γυμνάσια, λύκεια και φοιτητικές σχολές αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι και τα Χριστούγεννα. σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και το συντονιστικό των μαθητών που συνεδρίασε την Κυριακή. Έξω από το υπουργείο Παιδείας συγκεντρώθηκαν μαθητές από σχολεία των βορείων προαστίων και φώναξαν συνθήματα, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του συμμαθητή τους. Στο Χαλάνδρι παραμένει υπό κατάληψη το ΚΕΠ, στο παλιό δημαρχείο, παρά τη νυχτερινή επεισοδιακή απόπειρα πολιτών να τη σταματήσουν. Όπως καταγγέλουν οι φοιτητές, που συμμετέχουν στην κατάληψη, στις 5πμ υπήρξε επίθεση ατόμων, εκ των οποίων ο ένας οπλοφορούσε.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου. Συγκεντρώσεις έγιναν και έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και γενικά στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου οι μαθητές παρέμειναν επίσης για αρκετές ώρες διαμαρτυρόμενοι. Το ίδιο συνέβη και στην περιοχή Κορυδαλλού και Περιστερίου.

Σε κατάληψη του δημαρχείου Συκεών στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν το πρωί σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που διαμαρτύρονταν για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εξαιτίας της κατάληψης, οι υπάλληλοι εξυπηρετούν μόνο τις έκτακτες ανάγκες των δημοτών.

Οι καταληψίες ζήτησαν το βράδυ να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και έλαβαν την άδεια. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά.

Παράλληλα συνεχίστηκαν και οι παρεμβάσεις σε ΜΜΕ, με καταλήψεις μικρής χρονικής διάρκειας. Σήμερα Δευτέρα ομάδα φοιτητών κατέλαβε την της ΕΡΑ Αιγαίου, στη Μυτιλήνη διεκδικώντας τη μετάδοση προγράμματος δικής τους παραγωγής, που αφορά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Τελικά λίγη ώρα αργότερα, η ίδια ομάδα κατέλαβε τους μουσικούς τοπικούς σταθμούς “Ράδιο Αίολος”, “KISS FΜ” και “ΑΣΤΡΑ radio”. Από τον τελευταίο οι φοιτητές μετέδωσαν το πρόγραμμα, που είχαν ετοιμάσει. Αντίστοιχο ραδιοφωνικό μήνυμα μεταδώθηκε από καταληψίες νεαρούς από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Επίσης στα Ιωάννινα υπέστησαν ζημιές από νεαρούς τα γραφεία της εφημερίδας “Πρωινά νέα”.

Πολιτικές εξελίξεις

Την καταδίκη της κυβέρνησης στα κρούσματα βίας απ’ όπου, όπως είπε και αν προέρχονται, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με πολύ ξεκάθαρο τρόπο για τον άδικο χαμό του 15χρονου μαθητή και η έρευνα επ’ αυτού είναι αντικείμενο της Δικαιοσύνης στη λειτουργία της οποίας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη η κυβέρνηση” τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναφερόμενος στα επεισόδια των τελευταίων ημερών ξεκαθάρισε:

“Όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι θα υποστούν τις συνέπειες. Το είπε και ο πρωθυπουργός. Απορώ γιατί επιμένετε να τον αγνοείτε. Έχουμε ξεκάθαρη θέση καταδίκης της βίας από οπουδήποτε κι αν προέρχεται”, τόνισε.

Αναφερόμενος στις σημερινές κινητοποιήσεις, αποχές και καταλήψεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που διαφαίνεται είναι ότι από την κυβέρνηση υπάρχει μια στρατηγική να περιμένει την εκτόνωση όλων αυτών των φαινομένων στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η εκτόνωση θα υπάρξει όταν η κοινωνία καταλάβει ότι κάποιοι ανέλαβαν την ευθύνη και κυρίως αν αυτή είναι η συντεταγμένη πολιτεία, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και αυτή του Υπουργείου Παιδείας στην οποία καταλόγισε ανάρμοστη συμπεριφορά.

Παράλληλα, όμως εξέφρασε και τη θέση του ΠΑΣΟΚ για ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια.

Την ίδια ώρα στην αντεπίθεση περνά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέκο Αλαβάνο να επαναλαμβάνει – μιλώντας στην “Πρώτη Γραμμή” – ότι το κόμμα του είναι αντίθετο σε κάθε μορφή βίας.

“Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη βία. Όμως βλέπουμε το κοινωνικό φαινόμενο και βλέπουμε το δίκαιο της κοινωνικής διαμαρτυρίας και θα είμαστε δίπλα στους νέους ανθρώπους”, τόνισε.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” ο πρώην πρόεδρος του Συνασπσισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος αφού καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να προβληματιστεί και να προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις πάνω σε όλα τα θέματα που ταλανίζουν εσωκομματικά το ΣΥΝ, τονίζει – αναφερόμενος στην κόντρα με το ΚΚΕ:

“Και Γ΄Παγκόσμιος Πόλεμος να γίνει, η ηγεσία του ΚΚΕ θα έχει στο μυαλό της πώς θα πλήξει το ΣΥΝ. Για τη ΝΔ φταίνε οι ηγεσίες της αντιπολίτευσης, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης φταίει η κυβέρνηση και για το ΚΚΕ φταίει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά του καταγγέλλει συνεργασία Ν.Δ και ΚΚΕ”.

Την ίδια ώρα, με αφορμή επανειλημμένες φθορές στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, η κομματική οργάνωση του ΚΚ της πόλης, σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

“Οι επιθέσεις στα γραφεία του ΚΚΕ αποκαλύπτουν ξεκάθαρα και τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τις κουκούλες και τους εμπνευστές τους. Η δράση του κόμματος και της ΚΝΕ θα ενταθεί ώστε να βγει ο λαός και η νεολαία στο προσκήνιο”.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως – σε μια προσπάθεια ερμηνείας των επιθέσεων που δέχονται – διακρίνουν, μεταξύ άλλων και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

“Να σκεφτούμε πως οι αγώνες των εργαζομένων και των νέων γίνονται όχι για να καταστραφούν οι ήδη θνήσκουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά για να οικοδομήσουμε για όλους μας ένα καλύτερο μέλλον. Κάθε κινητοποίηση που πλήττει τον μικροεπιχειρηματία, οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες ακόμα εργαζομένους, ενώ τα πολυκαταστήματα του κεφαλαίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα εις βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Κλείνοντας μια μικρή επιχείρηση ανοίγουμε διάπλατα τις θύρες στα καρτέλ”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις.

Ο πρωθυπουργός στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ θα αναφερθεί λεπτομερώς σε όλα τα ανοιχτό θέματα που απασχολούν τη χώρα, ενώ αναμένεται να κοινοποιήσει τη στρατηγική της πολιτικής που θα ακολουθήσει με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος και την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών.
Δικαστικές εξελίξεις

Στο δικαστική πλευρά της υπόθεσης, αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού περιστατικού, το οποίο που είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 15χρονος μαθητής, εμφανίζονται αυτοβούλως στον ανακριτή, από την Παρασκευή, για να υποστηρίξουν, ότι ο ειδικός φρουρός πυροβόλησε ευθέως σε βάρος των νεαρών, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του περί εξοστρακισμού. Σήμερα, στον ανακριτή προσήλθε θαμώνας καφετέριας, ο οποίος φέρεται να κατέθεσε ότι ο ειδικός φρουρός στράφηκε με το όπλο του εναντίον των νεαρών χωρίς να αντιμετωπίζει κίνδυνο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.

Για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του 15χρονου,από την πλευρά των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας του 15χρονου ζητείται να γίνει επιτόπια αυτοψία και βλητική στο σημείο που σκοτώθηκε . 
Αυτό σημαίνει ότι ειδικοί επιστήμονες θα πρέπει να ελέγξουν την κλίση του εδάφους ,το ύψος και τη γωνία από την οποία πυροβόλησε ο ειδικός φρουρός καθώς και άλλα στοιχεία από τα οποία προσδιορίζεται το σημείο από το οποίο εβλήθη ο 15χρονος. Στο σημείο για να γίνει αυτό πρέπει να κληθούν και αυτόπτες μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών που έχουν προφυλακιστεί για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ζητά την αποφυλάκιση τους, με προσφυγή του που κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, κατά του εντάλματος της προσωρινής κράτησης τους.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 31ου τακτικού ανακριτή, τέσσερις νεαροί, που συνελήφθησαν για επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη εβδομάδα. Σε βάρος των νεαρών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος των εκρήξεων και παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών, καθώς και για τις πλημμεληματικές της διατάραξης κοινής ειρήνης και αντίστασης κατά της αρχής.

Ψευδείς και ανυπόστατους χαρακτηρίζει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών τους ισχυρισμούς του ιατροδικαστή Ιωάννη Αϊβατίδη ότι παρακάμφθηκε σκόπιμα από τη νεκροψία του μαθητή Αλεξανδρου Γρηγοροπουλου κατά την εφημερία της περασμένης Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, βάση της πάγιας πρακτικής εκλήθη ο πρώτος εφημερεύων ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης ενώ ο κ. Αϊβατίδης εφημέρευε ως δεύτερος ιατροδικαστής.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *